Israil Üçüncü Doz Asiyla Kovid-19 Salgininin Önüne Geçmeye Çalisiyor

AA ekibi Bati Kudüs'teki Sharee Zedek Hastanesinin Kovid19 yogun bakimindaki mücadeleyi görüntüledi Sharee Zedek Hastanesi Kovid19 Birimi Direktörü Dr. David Catz: 'Hasta sayisi artmasina ragmen ilk üç dalgada oldugu gibi durumu agir olan hasta sayisinda ciddi artis görmüyoruz. Hastanemizde durumu agir veya kritik olan hastalarimizin büyük çogunlugunu asi olmayanlar olusturuyor'

MUSTAFA DEVECI - Israil'de Delta varyantinin etkisiyle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda vaka sayilari artarken, Tel Aviv yönetimi üçüncü doz asi ile salginin önünü almayi amaçliyor.

Yaklasik 9,3 milyon nüfusa sahip Israil'de Kovid-19 salgini asilama sayesinde haziran ayi basinda büyük ölçüde kontrol altina alinmis ve birçok kisitlama kaldirilmisti.

Öyle ki haziran basinda günlük vaka sayilari 20'nin altina düsmüs, aktif vaka sayisi da 200'e kadar gerilemisti.

Bu sayede ülkede 19 Nisan'da açik alanlarda, 15 Haziran'da da kapali alanlarda maske takma zorunlulugu bile kaldirilmisti.

- Delta varyanti her seyi tersine döndürdü

Günlük vakalardaki düsüs nedeniyle birçok hastane Kovid-19 yogun bakim ünitelerini kapatirken ülkede hayat büyük ölçüde normale dönmüstü.

Ancak, ilk kez Hindistan'da tespit edilen ve dünyada hizla yayilan Delta varyanti Israil'de de salginin gidisatini olumsuz etkiledi.

Vakalardaki yükselis nedeniyle 24 Haziran'dan itibaren kapali alanlarda maske takma zorunlulugu yeniden uygulanmaya basladi, kisitlamalarin bazilari tekrar yürürlüge sokuldu.

Ülkede günlük vaka sayisi dün 11 bini asarak salginin basladigi Subat 2020'den bu yana en yüksek seviyeye çikti.

Salginin yeniden artisa geçmesi nedeniyle saglik sektörü üzerindeki yük tekrar artmaya basladi.

AA ekibi, Bati Kudüs'teki Sharee Zedek Hastanesinin Kovid-19 yogun bakimindaki mücadeleyi görüntüledi.

- Kovid-19 yogun bakim üniteleri yeniden açildi

Bati Kudüs'teki en büyük hastanelerden biri olan Sharee Zedek'te daha önce kapatilan Kovid-19 yogun bakim ünitesi vakalardaki artis nedeniyle yeniden açilmis.

Hastanenin yaklasik 120 yatak kapasitesine sahip Kovid-19 yogun bakim ünitesinde agir durumdaki 30 hasta bulunuyor.

Saglik çalisanlari, tüm dünyada oldugu gibi bu hastanede de hastalari hayatta tutabilmek ve iyilestirmek için yogun çaba sarf ediyor.

- "Agir hastalarin büyük bölümünü asi olmayanlar olusturuyor"

Sharee Zedek Hastanesi Kovid-19 Birimi Direktörü Dr. David Catz, Kovid-19 salgini ve asiya iliskin AA muhabirinin sorularini yanitladi.

Israil'de Delta varyantinin etkisiyle salginin yeniden yayildigini ve hasta sayisinda artis yasandigini belirten Catz, "Hasta sayisi artmasina ragmen ilk üç dalgada oldugu gibi durumu agir olan hasta sayisinda ciddi artis görmüyoruz. Bunun insanlarin ellerini yikamasi, maske takmalari ve asi olmalari gibi birçok nedeni var. Hastanemizde durumu agir veya kritik olan hastalarimizin büyük çogunlugunu asi olmayanlar olusturuyor." dedi.

Asi olmanin önemine vurgu yapan Catz, asinin Kovid-19 salginini önleme stratejisinin bir parçasi olduguna isaret etti.

Israilli doktor, "Sanirim toplumsal bagisikligi olusturmak ve yükü azaltmayi düsünüyoruz. Agir hastaligi önlemede oldugu gibi (toplumsal bagisiklikta) bu seviyeyi göremiyoruz. Tabii hastaligin agir geçirilmesini önlemek oldukça önemli. Bas agrisi çekmek veya yorgun hissetmek, yogun bakim ünitesine yüksek oksijen akisiyla gelmek, entübe olmak ya da hayatini kaybetmek kadar önemli bir durum degil. Biz bunu önlemeye çalisiyoruz." ifadelerini kullandi.

Catz, kanser hastalari veya bagisik sistemi zayif olan risk altindaki kisilere Kovid-19 asisinin üçüncü dozunu yaptirmalari tavsiyesinde bulundu.

- Vaka sayilari artsa da agir hasta sayisi düsüyor

Ülkede salgin yayilmaya devam ederken Kovid-19 asisinin üçüncü dozunun uygulandigi kisi sayisi da giderek artiyor.

Daha önce kademeli olarak farkli yas gruplarina üçüncü doz yapilmasina karar veren Israil yönetimi, son olarak 29 Agustos'ta 12 yas üstü kisileri bu gruba eklemisti.

Saglik Bakanliginin verilerine göre, ülkede su ana kadar 5 milyon 995 bin kisiye Kovid-19 asisinin birinci, 5 milyon 494 bin kisiye ikinci, 2 milyon 350 bin kisiye de üçüncü doz asi yapildi.

Ülkede her ne kadar vaka sayilari artsa da durumu agir olan hasta sayisindaki düsüs ise dikkati çekiyor.

Aktif vaka sayisi 90 binin üzerine çikarken, geçen hafta 700'ü asan agir hasta sayisi 666'a kadar geriledi.

Israil'de bugüne kadar 7 bin 90 kisi virüs nedeniyle hayatini kaybetti, toplam vaka sayisi da 1 milyon 88 bini asti.

Kaynak: AA