Hayallerin Sevdalisi Sair Açiklamasi Ali Mümtaz Arolat

Yasami boyunca çok sayida siire imza atan ve eserlerinde milli edebiyat akimini benimseyen sair, Türk edebiyatina iki siir kitabi miras birakti.

HILAL USTUK - "Bir Gemi Yelken Açti", "Ölüm Ve Unutulmak", "Leylekler", "Hayal Ikliminden Dönen Diyor ki", "Fatih", "Fiskiye" ve "Vazo" adli eserlerin de aralarinda bulundugu çok sayida siiri Türk edebiyatina kazandiran, Türkiye'nin ilk sembolist sairlerinden Ali Mümtaz Arolat, vefatinin 54. yilinda yad ediliyor.

I. Dünya Savasi sirasinda Dogu Cephesi'nde 3. Ordu Komutani olarak görev yapan Hasan Izzet Pasa ile Fatma Refia Hanim'in oglu Arolat, 23 Temmuz 1897'de Istanbul Cihangir'de dünyaya geldi.

Ilkokula Burhan-i Terakki Mektebinde baslayan Arolat, ardindan bir yil Alman Mektebi'ne devam etti ancak hastaligi nedeniyle okula bir yil ara vermek zorunda kaldi.

Basarili sair, sagligina kavustuktan sonra Numune-i Terakki Mektebine devam etti. Küçük yaslardan itibaren siire ilgi duyan Arolat, liseye, ilk siir denemelerini yaptigi, Galatasaray Lisesinde basladi ancak I. Dünya Savasi sirasinda lise egitimini yarida birakarak savasa katildi.

Ali Mümtaz Arolat, savas sonrasi Ticaret Lisesine devam ederek egitimini tamamladi.

Lise egitiminin ardindan çesitli bankalarda çalisan Arolat'in siirleri Seza mahlasiyla Sair, Nedim ve Yeni Mecmua dergilerinde yayimladi.

Sair Arolat, edebi baskanligini Yahya Kemal'in üstlendigi Dergah dergisinin yazar kadrosuna 1921'de girerek, birçok siirini dergide okuyucuyla bulusturdu.

Binbasi Mehmet Nuri Altinanit ve Güzide Hanim'in kizi Fitnat Hanim ile 1923'te evlenen Arolat, Dergah'ta yayinlanan 42 siirini 1926'da çikan, "Bir Gemi Yelken Açti" adli kitabinda bir araya getirdi.

Arolat, 1926'dan, 1962'deki emekliligine kadar, Is Bankasi Umum Muhasebe Müdürü olarak görev yapti.

Siire ara vermese de çok uzun bir zaman dergilerde siirlerini paylasmayan sair, ilk kitabindan sonra yazdigi tüm siirleri, 1960'ta basilan "Hayal Ikliminden Dönen Diyor ki" adli eserinde yayimladi.

Ali Mümtaz Arolat, tabiat, ölüm, özlem, karamsarlik, yalnizlik, umut ve ask temalarini isleyen siirlerin yaninda, "milli edebiyat" akimina katilip, hecenin ve konusma Türkçesinin güzel örneklerini verdi. Türkiye'nin ilk sembolist sairlerinden olan Arolat, kuralli terza-rima örnegi olarak gösterilebilecek, "Kaval" ve "Denize Atilan Taslar" gibi eserlere de imza atti.

Ahmet Hasim ve Yahya Kemal'in temsilcisi oldugu "saf siir" anlayisi etrafinda siirler kaleme alan Abdülhak Hamit Tarhan, Arolat ile ilgili yaptigi bir degerlendirmede, "Ben daima bu genç sair gibi yazmak istemisimdir." ifadelerini kullanmisti.

Bes erkek çocugu dünyaya gelen ve sarkici Metin Arolat'in da dedesi olan sair, 4 Eylül 1967'de Istanbul'da yasama veda etti.
Kaynak: AA