Ahmet Yesevi Üniversitesi Ögrencilerine Yeni Dönemde Çift Diploma Müjdesi

NUR SULTAN – Kazakistan’in Türkistan sehrinde faaliyet gösteren Ahmet Yesevi Uluslararasi Türk-Kazak Üniversitesi, yeni egitim ve ögretim döneminde ögrencilerine çift diploma imkani sunacak.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. Cengiz Tomar, üniversitenin yeni egitim ve ögretim dönemine iliskin çalismalari ve hedeflerini AA muhabirine anlatti.

Yeni tip koronavirüs salgini sonrasi üniversitede 2021-2022 egitim ve ögretim döneminde yüz yüze egitime basladiklarini aktaran Tomar, "Kazakistan’da yeni dönem için yüz yüze egitim karari çikti. Biz de kademeli olarak bütün bölümlerimizde artik yüz yüze egitime geçiyoruz. 1 Eylül ile 4 Ekim tarihleri arasinda üniversitemiz tamamen yüz yüze egitime geçmis olacak." dedi.

Tomar, Türk dünyasinin çesitli ülkelerinden üniversiteye basvuran ögrenci adayi sayisinin her yil arttigina isaret ederek, "Üniversitemize hem Kazakistan hem Türkiye, burs kotasi veriyor. Bunun yani sira ücretli alimlarimiz da mevcut. Genel olarak, bu yil 180’i lisans üstü olmak üzere 2 bini askin yeni ögrenci kabul ettik." bilgisini verdi.

Türkiye'nin Kazak ögrencileri için tahsis ettigi burs kotasinda özellikle sanat ve sporda basarili ögrencilere öncelik verildigini kaydeden Tomar, "O nedenle, üniversitemiz sporda çok basarili. Tokyo Olimpiyat Oyunlari’na 2 sporcumuz katildi. Daha yeni, 2 ögrencimiz güreste dünya sampiyonu ve dünya üçüncüsü oldular. Geçen yil ulusal ve uluslararasi spor müsabakalarinda ögrencilerimiz 200’ün üzerinde madalya kazandi. Bu yil sporda Kazakistan'da ve daha üst düzeyde dereceleri bulunan yaklasik 45 ögrenciye Türkiye kontenjanindan burs verdik." dedi.

- Üniversiteden 4 bransta çift diploma müjdesi

Tomar, yeni egitim ve ögretim yili itibariyla üniversitenin tip, uluslararasi iliskiler, ilahiyat ve turizm bölümlerinde okuyan ögrenciler için çift diploma müjdesi vereceklerini belirterek, "Bu sene ilk kez üniversitemizde çift diploma programi uygulamaya baslayacagiz. Yani ögrencilerimiz burada 2 yil egitim aldiktan sonra diger 2 yili da Türkiye’deki üniversitelerde tamamlayacak." ifadesini kullandi.

Bunun yani sira üniversitenin hazirlik bölümündeki Türkçe derslerinde ilk kez Yunus Emre Enstitüsü (YEE) sistemi uygulanacagini da aktaran Tomar, sunlari kaydetti:

"YEE merkezinden gelen ekip, üniversitemizde hocalarimizi yeni sisteme hazirliyor. Bu yil Türkiye’den 30 civarinda hocamiz geliyor. Türk hoca sayisini zaman içinde artirmayi planliyoruz. Bizim amacimiz bütün siniflarda ögrencilerimizin hem Kazakçayi hem Türkçeyi anlamalari."

- Kazakistan’in ilk ilahiyat fakültesi

Tomar, Kazakistan’daki ilk ilahiyat fakültesinin yeni egitim ve ögretim döneminde Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde açildigini belirterek “Bu fakültemizde de ögrencilerimize hem Türkçe hem Arapça ögretilecek.” dedi.

Üniversitenin turizm bölümünde okuyan ögrenciler için de önemli imkanlar sunmaya devam edeceklerini kaydeden Tomar, "Bu yaz turizm bölümünden 30 ögrencimizi Antalya’da lüks bir otele staja gönderdik. Antalya gibi turizmin merkezinde staj yapmak sanirim her turizm ögrencisinin sansi degil. Bizim üniversitemizde ögrencilerimize bu tür imkanlar da sunuyoruz." ifadesini kullandi.

- Türk dünyasinin ilk ortak üniversitesi

Kazakistan’in Türkistan sehrinde Türkiye ile Kazakistan’in is birliginde kurulan Ahmet Yesevi Üniversitesi, 30 yildir 56 bilim dalinda ögrenci yetistiriyor. Türk dünyasinin ilk ortak üniversitesi olarak bilinen üniversitede, 20 ülkeden 11 binden fazla ögrenci egitim görüyor.

Kaynak: AA