Oglu Prematüre Dogan Baba, Esiyle Aylar Süren Tedavi Mücadelelerini Kaleme Aldi

Diger ailelere yol göstermek için 'Minik Savasçi Bir Prematürenin Güncesi' kitabini yazan Orhan Dagdelen: 'Oglumuzun kuvözden çikmasina yakin servise 800 gram dogmus bir kiz bebek geldi. Yeni dogan yogun bakim önünde bu bebegin babasinin yüzündeki çaresizligi gördüm. Onunla konustum ve onu teskin ettim. Kitap fikri aslinda ilk oradan ortaya çikti' 'Bütün yasadiklarimizi anne babalar için kitaplastirdim. Onlara bu geçtigimiz engebeli yollarin bir krokisini vermek istedik'

FATIH MEHMET KÜRKÇÜ - Çorum'da yasayan Orhan Dagdelen, prematüre bebeklerinin kuvözde geçirdigi 71 gün ile bebegin ilk 18 ayinda yasadiklari zorluklari anlatan kitap yazdi.

Sinif ögretmeni Orhan ve Aylin Dagdelen çiftinin bebekleri 30 haftalik dünyaya geldi. Dagdelen çifti, prematüre bebek sahibi pek çok çift gibi zorluklar yasarken, kuvözdeki bebeklerini kucaklarina almak için iki aydan fazla beklemek zorunda kaldi.

Çiftin mücadelesi, bebekleri kuvözden çiktiktan sonra da devam etti.

Anne Aylin Dagdelen yasadiklari süreci günlügünde kaleme alirken, baba Orhan Dagdelen de prematüre bebek sahibi ebeveynlere yol göstermek için esi ve kendi deneyimlerini "Minik Savasçi Bir Prematürenin Güncesi" adini verdigi kitapta topladi.

Orhan Dagdelen, AA muhabirine, oglunun, gebelik zehirlenmesi nedeniyle 14 Haziran 2019'da 950 gram 35 santimetre olarak prematüre dogdugunu söyledi.

Dogum sonrasi süreçte birçok zorluk yasadiklarini belirten Dagdelen, "Oglumuz Kerim Bilgehan Dagdelen 71 gün kuvözde kaldi. Bu süreçte gerçekten çok zorluklar çektik. Bebegimiz kuvözdeyken sürekli yeni bebekler gelip gidiyordu. Oradaki anne babalarin üzüntüsünü, çaresizligini gördüm. Biz de bu süreci yasadik. Bütün yasadiklarimizi anne balalar için kitaplastirdim. Onlara bu geçtigimiz engebeli yollarin bir krokisini vermek istedik." dedi.

- Baska bir babanin çaresizligi kitap yazmasina neden oldu

Prematüre bebek sahibi ebeveynlere bu zorlu yolculukta yalniz olmadiklarini hatirlatmak istediklerini dile getiren Dagdelen, sözlerine söyle devam etti:

"Bu süreçte zorluk yasayan baska aileleri de gördük. Oglumuzun kuvözden çikmasina yakin servise 800 gram dogmus bir kiz bebek geldi. Yeni dogan yogun bakim önünde bu bebegin babasinin yüzündeki çaresizligi gördüm. Yanina gidip konusmam gerektigini düsündüm. Ona göre bir tecrübemiz vardi. Onunla konustum ve onu teskin ettim. Kitap fikri aslinda ilk oradan ortaya çikti."

Dagdelen, prematüre bebegi olan anne ve babalarin en çok merak ettigi konularin basinda çocugunun nasil büyüyüp kilo alacagi, kuvözden çiktiktan sonraki süreç, beslenme, giyim ve asi gibi konularin geldigini belirterek, bu konulari tecrübeleriyle kitapta aktarmaya çalistiklarini söyledi.

Kitapta esinin tuttugu günlükteki bilgilerin yani sira oglunun hangi ayda kaç kiloya ulastigina kadar her tecrübenin paylasildigini vurgulayan Orhan Dagdelen, grafikler ve fotograflarla da bebeklerinin gelisimini aktardigini belirtti.

Dagdelen, simdi 2 yasinda olan ogullarinin büyük bir mücadelenin ardindan yaklasik 11 kiloya ulastigini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA