Eceköy Biga Kadin Kooperatifi Markalasti

Çanakkale'nin Biga ilçesine bagli 13 köyde kadinlarin yerel kirsal kalkinmada liderliklerini güçlendirmeye yönelik model gelistiren Kadin Emegini Degerlendirme Vakfi (KEDV) Biga Kadin Kooperatifi Eceköy, yerel ve yerinde üretim yaparak süt ve süt ürünlerini halka sundu.

Biga Kadin Çevre Kültür ve Isletme Kooperatifi kurucu üyesi Ayfer Baykal, yaptigi açiklamada, Biga'da kadin kooperatifi çalismalarinin 2000'li yillarda basladigini bildirdi.

Kentlerde yaptiklari kadin kooperatifi hareketinin basarili örneklerini kirsala tasimak istediklerini anlatan Baykal, "TANAP hattindan proje destegi alarak kirsalda bu çalismalara basladik. Gümüsçay beldesinde mikro mandiramiz var. Burada peynir çesitleri üretiyoruz. 3 köyde üretici kadinlarin ürettigi sütleri yöresel, lezzetli, geleneksel peynir olarak halkimiza sunuyoruz. 3 köyde kadinlarimizin evlerinde küçük üretim atölyeleri olusturduk. Buralardan gelen peynirlerimizi markamizi koyarak satisa sunduk." dedi.

Üretici Gönül Günaydin ise Biga Kadin Kooperatifi Eceköy ürünü olan patenti tamamen kendilerine ait olan çibrika otlu peynirini bir yil boyunca çalisarak hazirladiklarini ifade etti.

Çibrika otlu inek peynirinin yagi alinmamis pastörize edilmis inek sütünden dogal sirden maya ile mayalandigini dile getiren Günaydin, "Yöremizin sifali çibrika otu ile çesnilendirilerek elle sekillendirilir. Kisnisli zeytinyagli çökelek peyniri, Çerkes peyniri gibi ürünlerimiz, Biga'mizin sifali otlariyla lezzetlendirdigimiz çökeleklerimiz, peynir alti suyu ile hazirladigimiz ikramliklarimiz çok ragbet görmektedir." diye konustu.

Kaynak: AA