TEKNOFEST'te En Çevreci Projeler Ödüllendirildi

6 gün boyunca yarisan projeler, alaninda uzman akademisyenlerden ve Sanko Enerji Grubu mühendislerinden olusan jüri tarafindan degerlendirildi.

TEKNOFEST’in ana paydaslarindan Sanko Holding’in yürütücülügünü üstlendigi "Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarismasi"nda "Lise" ve "Üniversite ve Üstü" kategorilerinde dereceye giren takimlar ödüllendirildi.

Sanko Holding açiklamasina göre, "Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarismasi"nin "Lise" ve "Üniversite ve Üstü" kategorilerinde derece kazanan takimlara ödüllerini Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Mehmet Fatih Kacir, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Baskani Selçuk Bayraktar ve Sanko Holding Kurumsal Iletisim Direktörü Pinar Ulutas birlikte takdim etti.

Istanbul Teknik Üniversitesi Deniz Ulastirma Mühendisligi Yüksek Lisans ögrencisi Ömer Kara, uzakyol gemi kaptani Mustafa Özyürek, Istanbul Teknik Üniversitesi Açik Deniz Mühendisligi Yüksek Lisans ögrencisi Ümit Eynihan, Bandirma Onyedi Eylül Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisligi ögrencisi Seyda Tuysuz, Antalya Bilim Üniversitesi Hukuk Fakültesi ögrencisi Ayça Karakayali, Istanbul Teknik Üniversitesi Deniz Ulastirma Isletme Mühendisligi ögrencisi Furkan Sari, Istanbul Teknik Üniversitesi Deniz Ulastirma Isletme Mühendisligi ögrencisi Saban Dogan, Istanbul Teknik Üniversitesi Deniz Ulastirma Isletme Mühendisligi ögrencisi Aysenur Seyrekbasan ve Orta Dogu Teknik Üniversitesi Matematik Bölümü ögrencisi Helin Çeçen'den olusan "ITU BEES R&D TEAM", "Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarismasi" "Üniversite ve Üstü" kategorisinde "Thermotech (Isil Pil Tugla)" projesiyle birincilik elde etti.

Zile Gençlik Merkezi ögrencileri Fatma Betül Kalem ve Zeynep Melda Dicle'den olusan "Ekoloji Elçiler Takimi", danisman ögretmenleri Selami Dicle rehberliginde gelistirdikleri "Kavuzpan (Pirincin dis kabugundan yalitim harci)" projesiyle "Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarismasi" "Lise" kategorisinde birinci oldu.

- Projeler Sanko Enerji Grubu'nun da yer aldigi jüri tarafindan degerlendirildi

TEKNOFEST kapsaminda düzenlenen "Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarismasi"na 2 bin 462 basvuru oldu. Basvurular incelendikten sonra 85 proje finale kaldi. TEKNOFEST finalinde 6 gün boyunca yarisan projeler, alaninda uzman akademisyenlerden ve Sanko Enerji Grubu mühendislerinden olusan jüri tarafindan degerlendirildi.

Yarismada; "Hibrit Termofotovoltaik Paneller", "Gida Atiklarindan Seri Biyoplastik Üretimi ve Dogaya Geri Dönüsü", "Klima, Kombi Gibi Ortam Isisini Kontrol Eden Makinelerde Havadaki Su Buharindan Olusan Suyun Islahi ve Içerik Izleme Sistemi", "Lastik Enerjisi" gibi yenilikçi projeler yer aldi.

85 projenin mücadele ettigi yarismada ilk 3'e giren takimlar ve ödüller ise su sekilde siralandi:

"Üniversite ve Üzeri Kategorisi: Birinci: ITU BEES R&D TEAM, Ikinci: ProLis, Üçüncü: ITU BEES R&D TEAM. Lise Kategorisi: Birinci: Ekoloji Elçileri, Ikinci: Turn-a, Üçüncü: Duyarli_Genç"

Yarismada, "Üniversite ve Üzeri" kategorisinde birinci takima 15 bin TL, ikinci takima 10 bin TL ve üçüncü takima 5 bin TL ödül verilirken, "Lise" kategorisinde ise ödüller sirasiyla 12 bin TL, 7 bin TL ve 4 bin TL olarak gerçeklesti. Ayrica her iki kategorinin birinci takimlari en iyi sunum ödülüne de deger görülerek plaket verildi.

Yaklasik 1.000 MW kurulu güçle, yüzde yüz yenilenebilir kaynaklardan doga dostu enerji üreten Sanko Enerji Grubu jüri üyeleri, TEKNOFEST araciligi ile toplumda yenilenebilir enerji kaynaklarinin kullanimi, enerji verimliligi kültürünün olusturulmasi ile verimlilik ve çevre konularinda farkindaligi artiracak yenilikçi ve teknolojik fikirleri desteklemekten mutluluk duyduklarini belirtti.

- "Atik isi olarak atmosfere salinan enerji ekosistemi olumsuz etkiliyor"

Açiklamada görüslerine yer verilen Istanbul Teknik Üniversitesi Deniz Ulastirma Mühendisligi Yüksek Lisans Ögrencisi Ömer Kara, TEKNOFEST'te "Isil Pil Tugla (Thermotech)" projesiyle birincilik elde ettiklerini belirterek, enerjinin dünyanin ve gelecegin en büyük ihtiyaçlari arasinda yer aldigini ve büyük bölümünün fosil yakitlarla saglandigini ifade etti. Kara, atik isi olarak atmosfere salinan enerjinin ekosistemi olumsuz etkiledigini ve küresel isinmayi tetikledigini aktardi.

- "Gençlerin ufkunu açan TEKNOFEST yönetimine tesekkür ederim"

Zile Gençlik Merkezi ögrencileri Zeynep Melda Dicle ve Fatma Betül Kalem de gelistirdikleri projeyle çeltik bitkisinin yüzde 20'sini teskil eden ve fabrikalarda pirinç üretimi sirasinda yan ürün olarak çikan kavuz ile Türkiye'de fazla miktarda bulunan kalsiyum karbonat (tatli kireç), kendir yününden "Kavuzpan" adini verdikleri yalitim harci üretti.

Ögrencilerin bulusu isi yalitim malzemesi dogal erisilebilir uygulanisi kolay olup günümüzdeki mevcut yalitim malzemelerinin kullaniminin mümkün olmadigi özellikle de yöresel mimariye sahip kerpiç yapitlarin tarihi dokusuna uyumlu bir malzeme olmasi bakimindan önem tasiyor.

"Üniversite ve Üstü" kategorisinde Prolis Takimi, "Yüksek Permansli Lityum Sülfür Batarya Tasarimi" projesiyle ikinci olurken, ITU BEES R&D TEAM, "Pressure Gain (Basinç Kazanimi)" projesiyle üçüncü oldu.Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarismasi "Lise" kategorisinde ise Turn-a Takimi Makroliz projesiyle (Su Tasarrufu) ikincilik elde ederken, Duyarli Genç Takimi da Yenilenebilir Enerji Tabanli Hayat Kurtaran Cam projesiyle üçüncü oldu.

"Üniversite ve Üstü" kategorisinin birincisi "Thermotech (Isil Pil Tugla)" projeleri ile "Lise" kategorisinin birincisi "Kavuzpan" projesi "En Iyi Sunum" ödülüne de deger görüldü.

Kaynak: AA