Kars'ta Kazlar Sofralara Pahali Gelecek

Türkiye’de kaz yetistiriciliginde birçok ile öncülük eden Kars’ta bu kis kazlar sofralara pahali gelecek.

Kars'ta Kazlar Sofralara Pahali Gelecek
Kaz fiyatlarinin 250-300 lirayi bulmasi vatandaslari da çesitli alternatiflere yöneltti. Bazi vatandaslar kent merkezinde kendi kazlarini yetistirmeye basladi.

Kars’ta kis sofralarinin vazgeçilmezi lezzetiyle dünyaca ünlü kazlar, kesim dönemi öncesinde besiye alindi. Özellikle son yillarda kaz fiyatlarinin astronomik rakamlari görmesi ve lokantalarda porsiyonunun 100 ile 120 lira olmasi vatandaslari kendi kazlarini üretmeye yönlendirdi. Fevzi Çakmak Mahallesi’nde kendi kazlarini üreten Musa Inik, kazlarinin bir kismini kendine ayiracak, bir kismini da akrabalarina gönderecek.

“Fiyatlar bir ay sonra artar”

Kaz fiyatlarinin bir ay sonra artacagini belirten Musa Inik, “Kesmek için besliyoruz. Kendi kazlarimiz, kendi üretimimiz, fiyatlar su anda uygun, 250-300 lira arasi kazlar, simdi degil bir ay sonra fiyatlari firlar. Kaz evleri aldigi için o zaman artiyor” dedi.



“Kar yedikten sonra kesilecek”

Kentte ilkbaharda yumurtadan çikan kaz yavrulari büyüdü. Üreticiler tarafindan dogal ortamda büyüyen kazlarin, kar yere düstükten, kaz sogugu gördükten ve kar yedikten sonra kesilecegini ifade eden Musa Inik, “Kazlar 11’inci ayin sonunda kar yedikten sonra kesilir. Kaz kar yedi mi eti daha lezzetli oluyor. Kestigin zaman kurutuyorsun, tuza basiyorsun. Disarida akrabalarimiz var onlara da gönderiyoruz. Bazilarini hediye gönderiyoruz. Bazilarini parayla satiyoruz” diye konustu.

Kars’ta kazlar ekim ayinin sonunda yere kar düstükten, kar yedikten sonra kesilecek. Kesilen kazlar tuza basildiktan sonra iplere baglanip evlerin önünde asilarak kurutulacak. Kazlar kuruduktan sonra pisirilerek kis sofralarinda yerini alacak.

Kars ve ilçelerinde yaygin olarak beslenen kazlar, Istanbul, Ankara, Izmir ve Bursa gibi büyük illere de gönderiliyor. Ayrica kazlarin bir kismi kentte bulunan lokantalara, bir kismi da Kars disina satiliyor.
Kaynak: İHA