Sudan'da, Protestolar Nedeniyle 10 Günlük Petrol Stogu Kaldi

Sudan Enerji ve Petrol Bakani Cadiyn Ali Ubeyd Hasan, hükümet karsiti eylemler nedeniyle ülkenin dogusundaki tek petrol boru hattinin kapanmasiyla petrol ürünleri stoklarinin yalnizca 10 gün yetecek kadar kaldigini söyledi.

Bakan Hasan, Bica Kabilesi Konseyi mensuplarinca baskent Hartum’a petrol sevkiyati yapilan tek boru hattinin kapatilmasi sonrasi açiklama yapti.

Protestolar nedeniyle sevkiyatin tamamen durdugunu belirten Hasan, stoklarinda yalnizca 10 gün yetecek kadar petrol bulundugunu söyledi.

Hasan, büyük mali ve teknik kayiplar yasamamasi için en geç bir hafta içerisinde kapatma eyleminin durdurulmasini talep etti.

Sudan'in dogusunda dokuzuncu gününe giren hükümet karsiti protestolarda eylemciler, baskent Hartum'a petrol sevkiyatinin yapildigi tek boru hattinin bulundugu istasyonu dün sabah kapatmisti.

Bica Kabilesi Yüksek Konseyi lideri Muhammed Osek, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Cuba Baris Anlasmasi'nin Dogu bölgesiyle ilgili maddelerine, bölgenin marjinallestirilmesine ve yeterli kalkinma yatirimlari alamamasina tepkilerinin siddetini arttirmak amaciyla baskent Hartum'a petrol tasiyan Kizildeniz eyaletindeki Haya istasyonundaki tek boru hattini kapattiklarini söylemisti.

- Dogudaki gerginligin dozu giderek artiyor

Konseyin destekçileri, 23 Eylül'de Uluslararasi Port Sudan Havalimani'ni dün de Kesele eyaletindeki havaalanini ulasima kapatmisti.

Güney Sudan'in baskenti Cuba'da 3 Ekim 2020'de Sudan hükümeti ile ülkenin bati ve güneyinde Devrimci Cephesi bünyesinde 9 isyanci silahli örgüt arasindaki çatismalari sona erdirecek nihai baris anlasmasi imzalanmisti.

Anlasmanin bölgeyi marjinallestirecegi endisesini tasiyan Bica kabilesi, Cuba Anlasmasi'nin iptalini, dogu meselelerini ele alacak ulusal bir kongre düzenlenmesini ve bölgenin kalkinma projelerinden daha fazla pay almasini talep ediyor.

Kaynak: AA