(Özel) Türk Gencin Büyük Basarisi

Kayseri’de illüstrasyon çizimler yapan 27 yasindaki Yasar Vurdem, dünyaca ünlü firmadan çiziminin yayinlanmasi için teklif alan ilk Türk tasarimci olmanin gururunu yasiyor.

(Özel) Türk Gencin Büyük Basarisi
Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde yüksek lisans programi ögrencisi olan Yasar Vurdem, küçük yastan beri merakli oldugu çizimleri dijital ortamda 5 yil önce yapmaya basladi.

Çizim yapiminda kendini gelistiren Vurdem, Cem Adrian ve Melek Mosso gibi sanatçilarin albüm kapaklarini da hazirladi. En son dünyaca ünlü sanatçi Billie Eilish’in illüstrasyon çizimini yapan Yasar Vurdem, sosyal medyada dünyaca ünlü tasarim programi Adobe firmasinin dikkatini çekmeyi basardi. Firma tarafindan kendisine ulasilarak, bu çizimin telif haklarini devretmesi istendi. Telif haklarini firmaya veren Yasar Vurdem’in çizimi California ve Las Vegas gibi ülkelerde billboardlarda sergilenirken, genç firmanin tasarimini sergilemek için ulastigi ilk Türk tasarimci oldu.

Halasinin tesviki ile küçük yastan beri çizime merakli oldugunu ve üniversiteye basladiginda çizimleri dijital ortamda yapmaya basladigini söyleyen Yasar Vurdem, “Ben tasarimci olarak Adobe ürünlerini uzun zamandir kullanan biriyim. Yaptigim her illüstrasyonu photoshop üzerinde yapiyorum. En son Billie Eilish çizimi yapmistim. Sosyal medyadan onu görmüsler ve bana ulastilar ‘Bu çizimi biz global reklamlarimizda kullanabilir miyiz?’ diye. Bende ‘Tabii ki’ dedim. Yazismalarimiz oldu ve daha sonra tüm telif haklarini onlara verdim. California’da, Las Vegas’da billboardlarda çizimlerim paylasildi. Bu durum Türkiye’de bir ilk. Bu kampanyaya katilan, reklamlarda, billboardlarda yayinlanan illüstrasyonlarin hepsi yabanci ülkelerden. Türkiye’den su anda bu kampanyaya katilan ve seçilen tek benim. Çizime küçük yaslardan beri halam ben tesvik ediyordu. Kendisi de yagli boya çalismalari yapiyordu. Daha sonra 7-8 yasinda ben de yapmaya basladim. Üniversiteye de geçtigimde bu dijital çizim olayi basladi.

Çizimin dijitalde de yapildigini, bu çalismalari, kitap kapaklarini, oyun illüstrasyonlarini gördüm. Bu maceram oradan basladi.

2021 yili benim için çok garip geçti. Çünkü Cem Adrian’in hem de Melek Mosso’nun albüm kapaklarini yaptim. Üzerine de böyle bir olay gerçeklesmesi benim açimdan çok sasirtici oldu" dedi.

Tasarim yapacaklarin da sürekli pratik yapmalari gerektigini belirten Vurdem, "Bu isi yapacaklara benim tavsiyem, sürekli çalismalari, pratik yapmalari. Çünkü bende uzun yillar boyunca çalistim. Sürekli ayni seyleri çalistim, sürekli portre çalistim ve böyle bir basariyi elde ettim. Ileride ki hedeflerimde yine illüstrasyon alaninda adimi dünya çapinda duyurmak. Dünya’da Türkiye’yi temsil etmek istiyorum. Reklam kampanyalarindan, çizim siparislerinden, egitim videolarindan para kazanmaya çalisiyorum ve bir kazancim var” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA