Nar Üreticisinin Yüzünü Güldürecek

Denizli’nin Pamukkale ilçesine bagli Irliganli Mahallesi’nde yaklasik 24 bin dekarda üretimi yapilan hicaz narinda hasat basladi. Geçen yil tarlada kilosu toptan 2.20 ile 2.80 TL’den satilan hicaz nari, bu yil 3,5 ile 4 TL arasinda satiliyor. Bölgede bu yil 40-50 bin tona yakin hicaz nari hasadi yapilmasi bekleniyor.

Nar Üreticisinin Yüzünü Güldürecek
Denizli’de ürettigi hicaz nari ile ünlü Pamukkale ilçesine bagli Irliganli Mahallesi’nde nar hasadi basladi.

Mikroklima özelligine sahip ovada yaklasik 24 bin dekar alanda üretimi yapilan hicaz narinda bu yil 45-50 bin tona yakin hasat bekleniyor. Geçen yil tarlada kilosu toptan 2.20 ile 2.80 TL’den satilan hicaz nari, bu yil 3,5 ile 4 TL arasinda satiliyor. Tat, renk, aroma, kalite ve yüksek kalibresiyle ihracatçi firmalarin tercih ettigi hicaz narinin yüzde 90-95’lik bölümünün ihracata gittigini anlatan nar üreticisi Mehmet Ali Yilmaz, bölgeden iç piyasaya meyve suyu fabrikalarina da ürün gönderildigine, nar suyu ve nar eksisi de yapilarak hicaz narinin degerlendirildigine dikkat çekti.

Bölgede kisin yasanan soguk nedeniyle hicaz nari üretiminde rekolte kaybi yasansa da nar üretiminde profesyonellesen çiftçilerin ihracatçinin istedigi kaliteli nari yetistirdigini belirten Yilmaz, “Pamukkale ovasinda yogunlukla üretimi saglanan nar, standartlarin üzerinde Türkiye’deki en kaliteli nar olma özelligini tasiyor. Burada kalitesi, kalibresi, tat ve aromasiyla bölgedeki mikroklima etkilerinin lehimize olmasiyla 1990’li yillardan günümüze kadar üretimi devam ediyor. Her geçen gün biz burada kalitenin ve kalibrenin arttigini görüyoruz. Her ne kadar bu yil kis aylarinda, çiçeklenme dönemi ve öncesindeki soguk zarari nedeniyle büyük ölçekte rekolte kaybi yasamis olsak dahi ürünün azligina ve beraberinde kalibresinin büyük olmasini sagladi. Pamukkale ovasinda üretilen narin yaklasik yüzde 90-95’i ihracat olarak, katma deger olarak ülkemize girdi sagliyor. Ben üreticilerimizin her geçen gün profesyonellestigini, tecrübe ve bilgi oraninin artisiyla birlikte markalasmayi saglayabilecegimi inaniyorum. Ben önümüzdeki yillardan çok daha umutluyum. Herkese bolluk ve bereket içerisinde hayirli bir hasat sezonu diliyorum. Yaklasik 20 bin dönümlük alanda nar üretimi yapiliyor. Yillara göre farklilik gösteren ancak 40 ile 50 bin ton arasinda bir ihracatin söz konusu oldugunu biliyorum” dedi.

Bölgede üretilen hicaz nari yapilan boylama isleminin ardindan özel ambalajlara koyularak basta Almanya, Hollanda, Ingiltere, Isviçre, Kanada ve Rusya gibi ülkelere ihraç ediliyor.
Kaynak: İHA