Çekya Büyükelçisi ATO'da

Çekya Ankara Büyükelçisi Pavel Vacek, iki ülke arasindaki ticari iliskileri güçlendirmek amaciyla yaptigi gezi programi kapsaminda, Adana Ticaret Odasi’ni ziyaret etti. Büyükelçi Vacek,"Türkiye ihracatta ders niteliginde basarilar elde ediyor" dedi.

Çekya Büyükelçisi ATO'da
Büyükelçisi Vacek ile Çekya İçel Fahri Konsolosu Ufuk Bozkaya ve Çekya Büyükelçiligi Ekonomi ve Ticaret Bölümü Baskani Pavel Danek’in de bulundugu heyeti Adana Ticaret Odasi Yönetim Kurulu Baskani Atila Menevse ile Genel Sekreteri Birol Yarman agirladi.

Büyükelçisi Pavel Vacek Türkiye’nin Çekya için basarili bir is ortagi oldugunu, pandemiye ragmen su andaki ticaret hacminin geçmis yillara oranla en yüksek seviyeye ulastigini vurguladi.

Türkiye’nin Çekya’ya son 7 ayda yaptigi ihracatin dikkat çekici düzeye ulastigini belirten Vacek, “Türk is dünyasinin elde ettigi bu basari bizleri de memnun ediyor. Su anda bile yürütülen strateji ve azimli çalismalar ile ders niteligi tasiyan ihracat rakamlarina ulasilmis durumda. Eger Türkiye yilbasindan bu yana gerçeklestirdigi ihracati, ayni istikrarlarla yil sonuna kadar sürdürürse, kitaplara geçecek bir basariya imza atmis olacak” dedi.



"Çekler yerel yatirimcilarla is birligi yapmali"

Türkiye’nin is insanlari ve yerel yönetimleri ile irtibati arttirmak için çalismalar yürüttüklerini söyleyen Büyükelçi Vacek, “TOBB ile sürekli istisarelerde bulunuyoruz. Iki ülkenin Ticaret Odalarini bir araya getirmek istiyoruz. Bunun için kardes sehir çalismalarina basladik. Çek vatandaslarinin Türkiye’deki yatirim potansiyelini ayni sekilde Türkiye’deki is insanlarinin da Çekya’daki yatirim potansiyelini kesfetmelerini ve güç birligi yapmalarini istiyoruz. Çek vatandaslari Türkiye’ye yapacaklari yatirimlarda muhakkak yerel yatirimcilarla bir araya gelmeli” seklinde konustu.

ATO Baskani Atila Menevse’de, kentin ekonomik yapisiyla ilgili bilgiler aktardi. Adana’nin çok yüksek bir yatirim potansiyeline sahip oldugunu belirten Baskan Menevse, sunlari kaydetti:

“Adana, dünyanin en verimli tarim arazilerinden biri olan Çukurova’nin kalbinde bulunuyor. Bu yüzden tarim ve tarima bagli olarak da gida sanayi oldukça gelismis durumda. Ihtisas OSB’ler, petrol rafineri ve petrokimya yatirimlari ile dikkat çeken bir bölge. Adana cografi konumu, denizyolu, karayolu, demiryolu ve yakin bir zamanda hizmete girmesi beklenen Çukurova Bölgesel Havalimani ile Ortadogu ve Avrupa arasinda tam bir köprü görevi görecek. Biz de kentimizin bu yükselisinde aktif rol almaya özen gösteriyoruz. 30 bini askin üyemiz, bu üyelerin temsilcilerinden olusan 46 meslek komitemiz ile Adana’yi ekonomik olarak üst liglere çikarmak için çabaliyoruz.”

Görüsmenin sonunda, Büyükelçi Pavel Vacek ve ATO Baskani Atila Menevse, AB ile gümrük birliginin revize edilmesi konusunda yapilan çalismalarin bir an önce nihayetlendirilmesinin hem Avrupa ülkeleri hem de Türkiye için önemli bir adim olacagi konusunda ortak kanida olduklarini da dile getirdiler.
Kaynak: İHA