Mevsim Geçisinde Hangi Gidalari Tüketmeli

Diyetisyen Reyhan Özbey, pandemi etkisi altindaki mevsim geçis sürecinde bagisikligin güçlenmesi için hangi gidalarin tüketilmesi gerektigine dair tavsiyeler verdi.

Mevsim Geçisinde Hangi Gidalari Tüketmeli
Dyt. Özbey, mevsim geçislerinde meydana gelen hastaliklara ve korona virüse karsi hangi önlemlerin alinmasi gerektigine dair önemli tavsiyelerde bulundu. Bagisiklik sistemini güçlendirmenin, özellikle bu dönemde yapabilecek en önemli hamle oldugunu belirten Özbey, “Besin degerleri yüksek, bagisikligimizi güçlendirecek gidalar tüketmek gerekiyor. Ama öncesinde sunu hatirlatmak gerek: Besinler mevsiminde tüketilmeli” dedi.

Sonbahar mevsimine uygun besinlerin tüketimine özen göstermemiz gerektigini söyleyen Diyetisyen Reyhan Özbey, besin gruplarina göre birtakim önerilerde bulundu: “C vitamini zengin narenciye grubu meyvelerle, potasyum, demir, C vitamini zengini bal kabagi ile bagisiklik sistemimizi güçlendirecek besinler ile zengindir. Güçlü antioksidan olan bu besinler, sonbaharda bolca tüketmemiz gereken besinlerdir. Bal kabaginin alternatif kullanimlari için ‘Bal kabagi çorbasi’ ve ‘Bal kabakli kek’ tariflerimize bakabilirsiniz.”

‘Yesil’ rengini soframizdan eksik etmemeliyiz

Yesil yaprakli sebzelere de dikkat çeken Dyt. Özbey, “Sonbahar mevsiminde tüketebilecegimiz yesil yaprakli besinler deyince ilk akla gelenler; ispanak, pazi, kara lahana, kivircik salatadir. Zengin lif, vitamin ve mineral içerikleriyle bagisiklik sistemimiz üzerinde çok etkililerdir. Bu yüzden ‘yesil’ rengini sofralarimizdan eksik etmemeliyiz. Sebzeleri etin yaninda çig seklinde salata gibi veya zeytinyagli sebze yemegi olarak pisirip sofralarimizi zenginlestirip saglikli hale getirebiliriz” seklinde konustu.

Saglik için olmazsa olmaz besinlerden birinin de balik oldugunu belirten Özbey, “Vücudumuzda baligin iyi gelmedigi sey yok gibi. Av sezonunun sonbahar mevsiminde baslamasiyla taze tüketebildigimiz balik, içerdigi yüksek oranda protein, omega 3 yag asitleri, D vitamini ve selenyum ile hem bagisikligimiz hem de saglikli beyin fonksiyonlari için haftada 2-3 kez sofralarimizdan eksik etmememiz gereken besinler arasinda yer almaktadir. Tabi, besin degerlerinden en yüksek oranda faydalanmak için dogru pisirme yöntemlerini kullanmamiz önemli. Daha lezzetli olmasi için, baligin kizartilarak pisirilmesi, sagligimiz açisindan zararlari da beraberinde getireceginden, buharda, haslama ve firinlama yöntemiyle balik tüketimine dikkat edilmelidir. Yeterli ve dengeli beslenmenin bir kosulu olarak düzenli balik tüketimine her yasta dikkat edilmesi, üç tarafi denizlerle çevrili ülkemizdeki balik çesitliliginden faydalanilmasi gerekmektedir” diye konustu.

Avokado en önemli besinlerden biri

Avokadonun faydalarindan bahseden Dyt. Reyhan Özbey, “Içerdigi saglikli yaglarla, bagisiklik sisteminden kalp sagligina, gözlerden kemiklere kadar birçok organa yarari olan avokado, düzenli tüketildiginde adeta korona virüs savasçisi olan bagisikligimiz için faydali olacak en önemli besinlerden biri. Ülkemizde de Antalya ve çevresinde üretimi olan avokadonun lezzeti damak tadina uymayanlar için ise ‘Avokadolu Sos’u denemelerini öneririz” dedi.

Sirkenin antioksidan özelligine vurgu yapan Özbey, “Çok eski yillardan beri tüketilen ve sagliga, özellikle bagisiklik sistemine faydasi kanitlanmis olan sirke, antiseptik ve antioksidan özellige sahiptir. Burada bahsettigimiz özellikler, rafine edilmemis, cam sisede organik üretilen sirke için geçerlidir. Maalesef, rafine edilmis, plastik sisede ve berrak olan sirkeler için degil. Sirkeyi salatalariniza ekleyerek hem daha lezzetli hem de daha saglikli tüketmis olacaksiniz.

Birçok sebzeden ve erik gibi meyvelerden evlerimizde yapabildigimiz tursular, hem bagisiklik sistemi üzerinde hem de probiyotik özellik tasimalari açisindan bagirsak ortami için faydalidir. Tabi üstünde israrla durdugumuz, ev yapimi olmasidir. Hazir satilan tursular yüksek tuz içerikleriyle, hipertansiyon ve böbrek hastalari için risk teskil etmektedir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA