Izmirli Bisikletçilerden Kefenli Eylem

Türkiye’de son iki yilda 285 bisikletlinin trafik kazalarinda hayatini kaybetmesi üzerine toplanan Izmirli bisikletçiler, kefen giyip eylem gerçeklestirdi. Eylemde geçen yil hayatini kaybeden bisiklet sporcusu Zeynep Aslan’in ailesi de yer aldi.

Izmirli Bisikletçilerden Kefenli Eylem
Izmirli bisiklet gruplari, trafik kazalarinda hayatlarini kaybeden bisiklet sürücülerine dikkat çekmek ve bisikletli ölümlerinin azalmasi için gerekli önlemlerin alinmasi ve cezalarin caydiriciligini talep etmek için bir araya geldi. Karsiyaka ilçesi Bostanli Hasan Ali Yücel Caddesi’nde toplanan bisikletçiler, kazalara neden olan motorlu tasit sürücülerinin yeterli cezayi almadiklarini öne sürerken, geçtigimiz yil trafik kazasinda hayatini kaybeden Izmirli bisiklet sporcusu Zeynep Aslan da eylemde anildi. Bisikletli Yasam Platformu ve bisiklet gruplarinin çagrisiyla gerçeklesen eylemde Zeynep Aslan’in ailesi ve avukati da yer aldi.

Kefen giyip yere yattilar

Öte yandan gerçeklesen eylemde dikkat çeken görüntüler de meydana geldi. Bisiklet sürücülerinin ölümlerine dikkat çekmek isteyen grup, bisikletlerini yola yan yatirirken, bazi eylemciler yere yatip üzerlerine kefen örttü. Grup ellerinde pankartlarla bisikletliler için trafikte ciddi önlemler alinmasini, sürücüler hakkinda da caydirici cezalar verilmesini talep etti.

"285 çarpma olayinda 285 sürücü de hakli oldugunu iddia ediyor"

Bisikletli Yasam Platformu adina eylemde basin açiklamasi yapan Mustafa Karakus, bisikletli ölümlerinde sürücülerin hepsinin hakli olduklarini iddia ettiklerini, ancak kamera görüntülerinde gerçegin ortaya çiktigini bildirdi. Karakus, "Türkiye genelinde bisiklete olan ilgi artarken, can kayiplari da hizla artiyor. Son iki yilda 285 bisikletli trafikte yasanan çarpmalar sonucu hayatini kaybetti. Çarpmalarin tamaminin, araç sürücülerinin bisikletlere arkadan veya ters yönden gelerek çarpma sonucu olmasi dikkat çekiyor. Bisikletli Yasam Platformu, bu çarpmalara dur demek için tüm bakanliklara çagri yapmaya devam ediyor. Ocak ayindan bu yana kazalarda ölen bisikletli sayisi 45. Bugüne kadar her hafta 2 bisikletli öldü. Burada ölüm göz göre göre geliyor. Ölümlerin büyük bir kismi bisikletlilerin kendi seridinde veya emniyet seridinde giderken arkadan çarpma sonucu meydana gelmis. Motorlu tasit sürücülerinin duyarsiz ve dikkatsiz olusu çarpmalari arttiriyor. Bunlari kaza olarak degerlendirmek de mümkün degil. Çünkü bir çok çarpma motorlu araç sürücülerinin, en sagda ve önünde giden bisikletliyi görmesine ragmen yasaniyor. 285 çarpma olayinda 285 sürücü de hakli oldugunu iddia ediyor ama kamera görüntülerine baktigimizda olayin asli meydana çikiyor. Yani bisikletliler için ölüm göz göre göre geliyor" sözlerine yer verdi.

"Cezalarin caydirici olmasini istiyoruz"

Eyleme katilan Zeynep Aslan’in babasi Resat Aslan, "Cezalarin caydirici olmasini istiyoruz. Benim kizimin vefat ettigi kazada mütalaaya göre 2 yil ile 6 yil arasinda bir ceza öngörülüyor kazaya sebebiyet veren sürücü için. Bu ceza caydirici bir ceza degildir. Yani adam ceza yatmayacak bile. Benim kizimin hiç bir kusuru, hatasi yoktu. Bir hatasi olsa biz de ceza indirimi almasinin mantikli oldugunu söyleyebilirdik. Baska olaylara baska kazalara da baktigimizda, bisikletlilerin öldügü kazalarda sürücülerin aldigi cezalar yine caydirici degil. Bir daha kimsenin caninin yanmamasi için cezalarin caydirici olmasini istiyoruz" diye konustu.

Zeynep Aslan’in annesi Nurten Aslan ise, "Katilin en büyük cezayi almasini istiyorum. Adaletin yerin bulmasini istiyorum. 4 ayla 5 ayla bir can almanin bedeli olur mu. Adalet istiyoruz" sözlerine yer verdi.

"En agir cezayi almasi için elimizden geleni yapacagiz"

Aslan ailesinin avukati Suat Selman Saloglu ise, "Trafik kazalarinda ölüme bagli yargilamalarda cezalarin az oldugunu düsünmekteyim. Cezalarin daha caydirici olmasiyla birlikte, insanlarin daha dikkatli araç kullanmasi gerektigini düsünmekteyim. Zeynep Aslan’in hayatini kaybettigi kaza ile ilgili 28 Eylül’de karar durusmasi olacak. Iddianameyi yazan Cumhuriyet Savcisi, sanigin bilinçli taksirle ölüme neden olma suçundan cezalandirilmasini talep etti. Yani olayi öngörebilir ancak olayin sonucunu istemiyor seklinde. Bunun da taksirle ölüme sebep olmadan daha fazla bir cezasi var. Ancak durusma savcisi, yalnizca taksirle ölüme neden olma yönünde sanigin cezalandirilmasi için mütalaa verdi. Biz buna karsi itirazlarimizi sunduk. Yine karar durusmasinda da beyanlarimizi dile getirecegiz. Sanigin cezasinin caydirici olmasi ve en agir cezayi almasi için elimizden geleni yapacagiz" dedi.

Yapilan basin açiklamasinin ardindan grup olaysiz sekilde dagildi.
Kaynak: İHA