Çanakkale'de Çeltik Üreticisi Tedirgin

Çanakkale Ziraat Odasi Baskani Ismail Kaya, bu yil çeltikte verim yüksek olmasina ragmen, artan maliyetler ve ürünün düsük fiyata alinmasinin çiftçiyi üzdügünü söyledi.

Çanakkale'de Çeltik Üreticisi Tedirgin
Geçtigimiz günlerde baslayan çeltik hasadiyla birlikte üreticinin tedirginligi sürüyor. Geçen yil 6,5 liradan satilan baldo çeltigin bu yil 5 ile 5,5 lira arasinda alici bulmasinin üreticileri zorladigini belirten Ziraat Odasi Baskani Ismail Kaya, "Güzel bir cografyada yasamaktayiz. Birçok çesitli ürünün yetistigi bir ildeyiz. Bir taraftan elma ve seftali hasatlari devam ederken, bir taraftan da ayçiçegi ile çeltik hasadi devam etmekte. Çeltikte üreticilerimiz özellikle geçen yil olusan fiyatlardan sonra çok güzel bir yil geçirmisti. Verimler de çok ciddi sekilde güzeldi, ama bu yil fiyatlar bir anda geri gelmeye basladi” dedi.



“Yeni girdi fiyatlarina göre üretici çeltigi pazarlamakta zorlaniyor”

Kaya açiklamasinin devaminda, “Bu üretim yilina baktigimizda su anda üretici, yeni girdi fiyatlarina göre ürettigi çeltigi pazarlamakta zorluk yasiyor. Fiyatlar ciddi sekilde üreticiyi zorluyor. Yani geçen sene 6,5 kurusa satilan baldo çeltik, bu sene 5 ve 5.5 kurusa alici bulmakta. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bu sekilde fiyatlari açikladi.

Dolayisiyla geçen yilin girdi fiyatlariyla üretim yapan çiftçi 6,5 kurusa çeltigini satarken, bu yilin yükselis yapan girdi fiyatlariyla üretim yapan çeltik üreticisi, 5 lira civarinda fiyatla ürününü satacak. Bu, çiftçiyi ciddi sekilde tedirgin etti, ama arazide verimlerimize baktigimizda, bölgemizde ciddi sekilde randimani yüksek hasat sezonu devam etmekte. Bu açidan da üreticilerimiz verim noktasinda memnun. Fakat fiyat noktasinda da iyilestirme beklemekteler” diye konustu.

Kaynak: İHA