Trakya'nin Sari Gelini Kanolanin Ekimi Basladi

Trakya’da ayçiçegine alternatif ürün olarak bilinen ’sari altin çiçegi’ kanolanin ekimine baslandi.

Trakya'nin Sari Gelini Kanolanin Ekimi Basladi
Trakya çiftçisinin ayçiçegine alternatif olarak gördügü ve yeni ’sari altin çiçegi’ olarak kabul ettigi kanolanin bölgedeki ekim alanlari her geçen yil genisliyor. Trakya çiftçisinin ayçiçeginden sonra yeni umudu olan kanolada yüksek verim bekleniyor. Geçtigimiz yillarda kuraklik nedeniyle verim alamayan çiftçiler, bu yil son yagislarin ekim döneminde ilaç gibi geldigini söyledi.



Trakya’da yazin sari gelini olarak bilinen kanolanin ekimine basladiklarini söyleyen Lalapasa geçmis dönem Ziraat Odasi Baskani ve AK Parti Il Genel Meclis Üyesi Secaettin Uyur, bu yil biraz kurak geçtigi için kille karistirip goble yapip üzerine gübre saçtiklarini ve merdane çekiminin ardindan da ekime basladiklarini ifade etti.



“Çok ince ve sivi bir ekim yapiyoruz”

Kanola ekiminde dikkat edilmesi gereken noktalari da anlatan Uyur, kanolanin çok ince bir bitki oldugunu vurgulayan Uyur, “Yaklasik 1-2 milim toprak gelmesi lazim. Kuru topraga ekip üzerine yagmur yagarsa çikini daha rahat oluyor. Eger derken gömerek toprak sertlesme yapiyor. Çikarken de bazi sikintilar olusuyor. Onun için çok ince ve sivi bir ekim yapiyoruz" dedi.



“Üçlü karisimla ilaçlama yapiliyor”

Gübrelemenin de bu noktada önemli oldugunu söyleyen Uyur, “Toprak alti 3.15 adi altinda toprak alti gübresi kullandik, sonra Aralik sonunda 15 kilo sülfat, Ocak sonunda 15 kilo üre, Mart sonunda da yine 15 kilo üre ile gübreleme isini bitirmis olacagiz. Bunun yaninda üçlü karisim olan böcek ilaci, pas bogaz ve bor diye tabir edilen yaprak gübresinden ilaçlama yapacagiz. Haziran sonu Temmuz basinda da hasat yapacagiz" diye konustu.



“Dönümüne 400 gram gelecek sekilde ekim yapiyoruz”

Kanolanin çok nazli bir bitki oldugunu söyleyen üretici Ahmet Toros, bunun için ekimde çok derine gitmemeye çalistiklarini aktardi. Aletlerle gramaj ayarini yaptiklarini aktaran Toros, "Dönümüne 400 gram gelecek sekilde daire yaparak ekiyoruz. Herkese bol bereketli bir sezon diliyoruz. Tüm çiftçilerimize Allah kolaylik versin diliyorum” ifadelerine yer verdi.

Trakya’nin sari gelini kanola Haziran ayi sonunda hasat edilecek.
Kaynak: İHA