Sivas'ta TARSIM'e Tepki

Sivas Ziraat Odasi Baskani Haci Çetindag, Sivas’ta TARSIM tarafindan tutulan hasar tespit oranlarinin gerçegi yansitmadigini söyledi.

Sivas'ta TARSIM'e Tepki
Sivas Ziraat Odasi Baskani Haci Çetindag, 2021 yilinda Tarim ve Orman Il Müdürlügü ile Ilçe Tarim ve Orman Müdürlükleri tarafindan yapilan çalismalar neticesinde kuraklik ve don nedeniyle yüzde 60’lara varan oranda hasar tespit edildigini hatirlatti. Çetindag; TARSIM’in poliçe sayisinin fazla oldugu yerlerde hasari az, poliçe sayisinin az oldugu yerlerde ise hasari fazla gösterdigini iddia etti.

Çetindag, çiftçilerin kuraklik ve don deneniyle yüzde 60’a varan ürün kaybi yasadiklarini ifade edip, “Bu sene hasadimiz bitti. Yine de ‘Çok sükür’ diyoruz fakat bizim esas sikintilarimizdan bir tanesi de TARSIM’le ilgili. Çiftçilerimizin en büyük magduriyeti TARSIM. Cumhurbaskanimiz açiklamasinda kuraklik ve dondan dolayi birçok ilimizde 100 lira dönüm basina destek verilecegini açikladi.

Tarim ve Orman Il Müdürlügü ile Ilçe Tarim ve Orman Müdürlükleri de hasar tespit çalismalarini yapti. Sivas’imizda kuraklik ve donla ilgili yüzde 30 ila yüzde 60 arasinda hasar orani verildi.

Bizim çiftçilerimiz daha çok TARSIM sigortasi yaptiriyorlar. Mecbur yaptiriyorlar, yaptirmazlarsa kredi kullanamiyorlar. Nedense TARSIM bizim Tarim ve Orman Il Müdürlügü ile Ilçe Tarim ve Orman Müdürlüklerimizin verdigi hasar oraninin tam tersine hiç hasar vermedi. Yani sigorta yapilan köylerimizde hasar tespit hemen hemen hiç yok. Poliçesi olmayan köylerde hasar tespiti yüzde 60’in üzerinde. Yan yana olan köylerden birinde poliçe çok oldugu için yüzde 20 hasar tespiti vermissin, yan köyde hemen hemen hiç poliçe olmadigi halde yüzde 60 vermissin. Bu ne perhiz bu ne lahana tursusu. Burada bir sikinti var” dedi.

Çiftçi sigortadan yararlanamiyor

Sigortali çiftçilerin neden sigortadan yararlanamadigini soran Çetindag, “Tarim Il Müdürlükleri, Ilçe Tarim Müdürlüklerimizin Sivas’ta yüzde 40’in altinda hasar olmadigini raporlar halinde tutarak Tarim Bakanligimiza bildirdi. Burada da ne TARSIM Genel Müdürü ne de biz Malatya’ya bagliyiz Malatya Bölge Müdürü çiftçimize ayrintili bilgi vermedi. Çikip bu olayi açiklasinlar. ‘Hiç hasar yok’ ya da ‘Biz su sebeplerden dolayi tutmadik’ desinler. Çiftçimiz bu konuda çok magdur. Biz her sene bahar geldigi zaman çiftçilerimizle toplantilar yaparak ‘TARSIM sigortasi yaptirin’ diye bas bas bagiriyoruz. Ziraat Bankasi da Tarim Kredi de bunu söylüyor. Biz TARSIM sigortasi yaptirin diye çiftçimize anlatacagiz siz gelip hasar yokmus gibi rapor tutarak çiftçimizi magdur edeceksiniz. Buradan TARSIM yetkililerine söylüyorum: Bizim çiftçimizi lütfen magdur etmeyin. Hasar tespit komisyonlari yüzde 60’in üzerinde Sivas’a hasar verdiyse TARSIM sigortasi hiç hasar vermediyse bunun altinda farkli seyler arariz. Bundan sonra tarim sigortasi yaptirmayacagiz çünkü bunun karsiligini alamiyoruz. Esas sikintimiz bu. TARSIM Genel Müdürlügü ve bölge müdürlügü yetkilileri de çiksin çiftçimize net açiklama yapsin. Bizim çiftçimizi rahat biraksinlar. Parasini alip da ‘Hasar yok’ diyerek çiftçimizi sikintiya sokmasinlar. Ben bundan dolayi TARSIM’i kiniyorum. Çiksin çiftçimize doyurucu bilgi versinler” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA