Lapseki'de 'Damlaya Damlaya Çeltik Olur Projesi' Tanitildi

Çanakkale'de damlama sulama yöntemiyle çeltik ve yem bitkisi ekim nöbeti uygulamasinin yayginlastirilmasi amaci ile "Damlaya Damlaya Çeltik Olur Projesi" Lapseki'de tanitildi.

Lapseki’ye bagli Dogandere köyünde düzenlenen program saygi durusu ve Istiklal Marsinin okunmasiyla basladi.

Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Ali Kaçan, burada yaptigi konusmada, Tarim ve Orman Bakanligi, Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü'nün tarimsal üretimin arttirilmasi için söz konusu projeyi baslattigini söyledi.

Proje kapsaminda 11 üreticiye, 4 bin 800 kilogram çeltik tohumunun yüzde 75 hibe ile verildigini anlatan Kaçan, "178 dekarlik alanda proje kapsaminda çeltik ekimi yapilmistir. Salma sulama ile 152 dekarlik tarim arazisinde çeltik yetistirilmekte olup, toplam 330 dekarlik alanda çeltik üretimi yapilmaktadir." dedi.

Il Tarim ve Orman Müdürü Erdem Karadag ise "Ülkemiz ve tüm dünya genelinde her geçen gün su kisitlari olmaya basladi. Iklim degisikligi sebebiyle dünyanin her yöresinde iklimdeki farkliliklar nedeniyle yagmurlarin düzensiz yagmasi nedeniyle birtakim sikintilar olusmaya basladi tabi ki çeltik ürünü de klasiklesmis bir sekliyle su içerisinde yetistirilir fikri herkes tarafindan benimsenmis ve kanitlanmis. Biz buna farkli bir boyut getirmek istedik. Son üç yilda özellikle Biga ilçemizde çesitli alanlarda üreticilerimize sürekli dirsek temasinda bulunduk ve yaptigimiz uygulamalarda baktik ki damla sulamayla çeltik ekimi de yapilabiliyor. Geçtigimiz yil Biga ilçemizde 550 dönümlük alanda üreticilerimiz tarafindan kendi imkanlariyla dama sulamayla çeltik üretimi gerçeklestirildi. Bu yil Lapseki olarak baktigimizda 184 dekarlik bir alanda çeltik damla sulama ekimi yapildigini görüyoruz ve 11 çiftçimiz yüzde 75 hibeli çeltik üretimi yaptilar ürünler oldukça güzel kendilerini kutluyoruz." diye konustu.

Etkinlige, Il Genel Meclisi üyeleri Halil Özer, Hasan Engin, Ilçe Milli Egitim Müdürü Aydin Safak Kiliçaslan, Özel Idare Müdürü Özgür Sürer, Lapseki Ziraat Odasi Baskani Ismail Sevim, çevre köy muhtarlari ve üreticiler katildi.

Kaynak: AA