Küresel Piyasalar Yön Arayisinda

Küresel piyasalarda, Çinli emlak devi Evergrande'nin borç ödemelerine iliskin devam eden belirsizlikler ve ABD'nin 10 yillik tahvil faizinin yükselmesiyle yön arayisi sürerken, bugün ABD Merkez Bankasi (Fed) Baskani Jerome Powell ve diger yetkililerin açiklamalari takip edilecek.

Fed'in gelecek sene faiz artirimina gidebilecegine iliskin tahminlerle ABD'nin uzun vadeli tahvil faizleri yükselis egiliminde hareket ederken, Fed yetkililerinin bugün yapacaklari konusmalarda ABD'de para politikasinin gelecegine iliskin ipuçlari aranmaya devam edecek.

Dün açiklanan makroekonomik verilerle ekonominin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginindan sonra genislemeye devam ettigi ve normallesmenin yakin olduguna iliskin beklentiler ise pay piyasalarinda alislari beraberinde getirdi.

Dünya genelinde açiklanan imalat sanayi ve hizmet sektörü Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinde önceki aya göre gerileme görülse de, veriler ekonomilerin hala genisleyici bölgede bulunduklarina isaret etti.

Bu gelismelerle S&P 500 endeksi yüzde 1,21, Dow Jones endeksi yüzde 1,48 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,04 deger kazandi. New York borsasinda endeks vadeli islem kontratlari yeni günde ise yatay bir seyir izliyor.

Avrupa tarafinda, dün Ingiltere Merkez Bankasi (BoE) faizlerde degisiklige gitmeyerek politika faizini yüzde 0,1 seviyesinde birakirken, bugün Almanya'da açiklanacak Ifo endeksleri yatirimcilarin gündeminde bulunuyor.

Avrupa borsalari, dün Ingiltere hariç küresel pay piyasalarina paralel alis agirlikli bir seyir izlerken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,88, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,98 ve Italya'da MIB 30 endeksi yüzde 1,41 deger kazandi. Ingiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,07 deger kaybetti. Vadeli islemlerde endeks kontratlarinin yeni günde karisik bir seyir izledikleri görülüyor.

Avro/dolar paritesi ise önceki kapanisa paralel 1,1740'tan islem görüyor.

Asya'da, Evergrande krizi pay piyasalarinin yönü üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Çin hükümeti dün Evergrande sirketine tahvil borçlarinin ödemesinde aksama olmamasi konusunda uyarida bulunurken, yerel yönetimleri ise olasi bir temerrüt için uyardi.

Analistler, Evergrande'nin dünkü 100 milyon dolarin üzerindeki tahvil ödemelerine iliskin henüz bir açiklama yapilmadigini, konunun gündemin odagindaki yerini korudugunu bildirdi.

Öte yandan, Çin Merkez Bankasi'nin (PBoC) likidite enjeksiyonlari ise pay piyasalarindaki baskilari törpülemeyi sürdürürken, bugün açiklanan verilere göre Japonya'da Tüketici Fiyat Endeksi agustosta yillik yüzde 0,4 geriledi, öncü imalat sanayi PMI ise eylülde 52,7'den 51,2'ye indi.

Bu gelismelerle kapanisa yakin Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,23, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,10 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,15 deger kaybederken, dün resmi tatil nedeniyle islem gerçeklestirilmeyen Japonya'da ise Nikei 225 endeksi bugün yüzde 2 yükseldi.

Yurt içinde, dün gündemin odaginda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi'nin (TCMB) Para Politikasi Kurulu toplantisi vardi. TCMB beklentilerin aksine politika faizini 100 baz puan düsürerek yüzde 18'e indirdi.

Karar sonrasi saticili bir seyir izleyen Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi günü önceki kapanisin yüzde 0,43 altinda 1.401,46 puandan tamamladi. Dün 8,8013 ile zirvesini gören dolar/TL ise önceki kapanisin yüzde 1,32 üzerinde, 8,7679'dan kapanis yapti. Dolar/TL bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 8,7830 seviyesinde islem görüyor.

Analistler, Fed üyelerinin konusmalarinin yani sira bugün yurt içinde kapasite kullanimi, reel sektör güven endeksi ve sektörel güven endeksleri, yurt disinda ise Almanya'da Ifo is ortami güven endeksleri ve ABD'de yeni konut satislarinin takip edilecegini belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1,390 seviyesinin destek, 1.420 puanin direnç konumunda oldugunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, eylül ayi kapasite kullanimi

10.00 Türkiye, eylül ayi reel sektör güven endeksi

10.00 Türkiye, eylül ayi sektörel güven endeksleri

11.00 Almanya, eylül ayi Ifo is ortami güven endeksleri

17.00 ABD, agustos ayi yeni konut satislari

Kaynak: AA