Izmir Toplu Ulasima Dönüyor

Izmir’de pandemi döneminde günlük 200 binlere kadar gerileyen toplu ulasim binis rakami, okullarin açildigi 6 Eylül’den itibaren hafta içinde ortalama 1,5 milyonlara yükseldi. Kisitlilik uygulamalarinin sona erdigi 1 Temmuz’dan itibaren bu rakam 900 binler seviyesindeydi. Pandemi öncesinde, kentteki tüm toplu ulasim araçlarina hafta içi ortalama 1 milyon 900 binis yapiliyordu.

Izmir Toplu Ulasima Dönüyor
Izmir Büyüksehir Belediyesine bagli toplu ulasim kuruluslari ile TCDD-Büyüksehir ortakligiyla isletilen IZBAN’da günlük ortalama binis rakamlari, pandemi öncesinin verilerine yaklasti. Özellikle 2020 yilinin ilk yarisinda günlük ortalama 200 binlere kadar gerileyen binis sayisi, sehir içi toplu ulasim araçlarindaki kisitlamalarin kaldirildigi 1 Temmuz 2021’den itibaren yükselise geçti. Ilk etapta hafta içi günlük ortalama 900 binlere çikan binis rakami, okullarin açildigi 6 Eylül’den itibaren ise büyük artis gösterdi.

6 Eylül Pazartesi günü tüm toplu ulasim araçlarina yapilan binis sayisi, 1 milyon 521 bin 816 olarak gerçeklesti. Bu rakam, iki önceki haftanin ayni günü (23 Agustos) yaklasik 1 milyon 250 bindi. 6 Eylül’den bu yana hafta içi günlük ortalama 1 milyon 500 bin seviyelerinde ölçülen binis sayisi, pandemi öncesi dönemde ortalama 1 milyon 900 binlerdeydi.

Baskan Soyer: "Trafikte daha fazla rahatlama için toplu ulasim araçlarini tercih etmemiz gerekiyor"

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, bir süre önce yaptigi “toplu ulasimi kullanalim” çagrisinin, yerini bulmasindan duydugu memnuniyeti ifade etti.

Kentte halen ciddi bir özel araç yogunlugunun yasandigina dikkat çeken Baskan Soyer, pandemiyle birlikte artan trafik yogunluguna en kolay çözümün “toplu ulasim araçlarinin tercih edilmesi” oldugunu vurguladi.

Özel araç kullaniminin yüzde 110 arttigini belirten Baskan Soyer, söyle devam etti:

“Bugün Izmir trafigine her gün ortalama 1.5 milyon araç çikiyor. Bu rakam, pandemi öncesinde 650 binlerdeydi. Seyahat sürelerinin uzamasinin en büyük nedeni bu. Büyüksehir Belediyesi olarak toplu ulasimin tüm unsurlarinda nitelikli, güvenli, konforlu ve hijyenik hizmet sunuyoruz. Vakitten kazandiriyoruz. Otobüs filomuzu büyük oranda yeniledik, genislettik. ESHOT, Metro, Tramvay ve IZDENIZ hatlarimizda sefer sikliklarini artirdik. Trafikte daha fazla rahatlama için toplu ulasim araçlarini tercih etmemiz gerekiyor. Bu konuda tüm hemsehrilerimden duyarlilik rica ediyorum.”

Temizlige azami dikkat

Metro, Tramvay araçlarinda, IZDENIZ gemilerinde, ESHOT, IZULAS otobüslerinde ve TCDD-Büyüksehir ortakligiyla isletilen IZBAN trenlerinde temizlik ve dezenfeksiyon çalismalari, pandeminin en yogun yasandigi dönemde oldugu gibi titizlikle sürdürülüyor. Temizlik ekipleri, istasyonlar, iskeleler ve aktarma merkezlerinin yani sira kamuya açik tüm noktalarda da temizlik ve dezenfeksiyon çalismalarina devam ediyor.
Kaynak: İHA