ABD'de Çin'e Karsi Dörtlü Liderler Zirvesi Gerçeklestirildi

ABD Baskani Joe Biden, Hindistan, Japonya ve Avustralya liderleri ile Beyaz Saray’da Hint-Pasifik iliskilerini görüsmek üzere bir araya gelerek, Çin’e karsi gayri resmi bir stratejik ortaklik olan Dörtlü Liderler Zirvesi’ni gerçeklestirdi.

ABD'de Çin'e Karsi Dörtlü Liderler Zirvesi Gerçeklestirildi


ABD Baskani Joe Biden, 2007’de baslatilan ve 2017’de dörtlü bir ittifak halini alan Çin’e karsi gayri resmi bir stratejik ortaklik olan Dörtlü Liderler Zirvesi kapsaminda Avustralya Basbakani Scott Morrison, Hindistan Basbakani Nerendra Modi ve Japonya Basbakani Suga Yosihide’yi Beyaz Saray’da agirladi. Dörtlü Liderler Zirvesi için ilk kez Mart ayinda çevrimiçi bir oturumda bir araya gelen liderler, bugün ilk yüz yüze görüsmelerini gerçeklestirdi. Görüsmede, Covid-19, iklim degisikligi, güvenlik, özgür ve açik bir Hint-Pasifik konulari ele alindi.

Toplantinin açilis konusmasini yapan ABD Baskani Joe Biden, Dörtlü Liderler grubunun, demokratik bir gelecek için ortak bir vizyonla, çagin önemli zorluklarini üstlenmek için bir araya geldigini söyledi.

Biden, küresel güvenlik, iklim degisikligi ve Covid-19 gibi konulari Dörtlü ortaklar toplantisinda tartismaktan mutluluk duydugunu söyledi.



Biden: “Hindistan’da 1 milyar doz asi üretilecek”

Biden yaptigi konusmada, dörtlü ortakligin bir parçasi olarak ABD’nin Hindistan’da 1 milyar doz daha Covid-19 asisi üretecegini söyledi.

Biden ayrica, dörtlü ülkelerin ögrencileri için, yeni bir "Dörtlü" ögrenci bursu baslatilacagini ve bunun yarinin liderlerine, yenilikçilerine ve öncülerine bir yatirimi temsil ettigini ifade etti.

Biden, "ABD-Hindistan iliskileri tarihinde yeni bir sayfa açiyoruz ve karsilastigimiz en büyük zorluklardan bazilarini beraber üstleniyoruz" dedi.



Hindistan: “Asi girisimimiz Hint-Pasifik ülkelerine büyük ölçüde yardimci olacak"

Hindistan Basbakani Narendra Modi, dörtlü ortakligin ilk olarak 2004 tsunamisinden sonra Hint-Pasifik bölgesinin rahatlamasi amaciyla bir araya geldigine deginerek, bugün dünyanin pandemi ile savastigi bir dönemde dört ülkenin yine birlikte oldugunu söyledi.

Modi, "Asi girisimimiz Hint-Pasifik ülkelerine büyük ölçüde yardimci olacak" dedi.

Modi yaptigi açiklamada, Dörtlü Liderler zirvesindeki ortakligin küresel iyilik için güç olacagindan emin oldugunu belirterek, "Hint-Pasifik bölgesine ve dünyaya baris ve refah getirecegine inaniyorum" ifadesini kullandi. Modi ayrica, ortakligin 4 ülkenin ortak demokratik degerleri ve olumlu yaklasimi ile ilerleyecegini söyledi.

Modi görüsmeden sonra sosyal medya hesabinda yaptigi bir açiklamada ise "Joe Biden ile olaganüstü bir toplanti yaptik. Biden’in kritik küresel meselelerdeki liderligi övgüye deger. Hindistan ve ABD’nin farkli alanlardaki isbirligini nasil daha da genisletecegini, Covid-19 ve iklim degisikligi gibi temel zorluklarin üstesinden gelmek için birlikte nasil çalisilacagini tartistik" ifadelerini kullandi.

Avustralya’dan özgür ve açik Hint-Pasifik teyidi

Avustralya Basbakani Scott Morrison da özgür ve açik bir Hint-Pasifik’e yönelik inançlarini dile getirerek, "Burada, her zaman tüm uluslarin egemenlik haklarina saygi duyuldugu, anlasmazliklarin barisçil ve uluslararasi hukuka uygun olarak çözüldügü bir bölge olan Hint-Pasifik bölgesinde birlikte duruyoruz" diye konustu.



Japonya: “Dörtlü ortaklik, bölgesel zorluklar veya Covid-19 gibi konularda mutlak isbirligi sagliyor”

Japonya Basbakani Yoshihide Suga, toplantinin ülkeler arasinda güçlü bir dayanisma gösterdigini söyleyerek, özgür ve açik bir Hint-Pasifik’e olan sarsilmaz bagliliklarini gösterdigini ifade etti.

Suga, bugüne kadar dörtlü ortakligin, bölgesel zorluklar veya Covid-19 gibi konularda mutlak isbirligi sagladigini belirtti.

Kaynak: İHA