Yozgatli Kadinlar, Kurduklari Kooperatifle Yöresel Ürünlere Deger Katiyor

Çekerek ilçesinde girisimci 7 kadin, 3 yil önce kurduklari Çekerek Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi araciligiyla 30 ev hanimina is imkani sagladi Kooperatif Baskani Emine Turgut: 'Kadinlarimiz burada çalisarak evine ekmek götürüyor, kimi çocugunu okutuyor, kimi ailesini geçindiriyor' Ev hanimi Aynur Aktas:'Üretmek insani çok mutlu ediyor'.

ÖMER ERTUGRUL- Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay'in önerdigi "yerelden kalkinma" modeli kapsaminda Yozgat'in Çekerek ilçesinde bir araya gelen kadinlar, kurduklari kooperatifle hem yöresel ürünlere deger katiyor hem de kazanç sagliyor.

Oktay'in yönlendirmesiyle 3 yil önce bir araya gelen 7 girisimci kadin, "Çekerekli üretecek, Çekerekli kazanacak" sloganiyla Çekerek Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi'ni kurdu.

Kisa sürede 30 ev haniminin üye oldugu kooperatifte, Çekerek Belediyesince tadilati yapilarak Yöresel Ürünler Üretim Merkezi'ne dönüstürülen eski bugday pazari binasinda mevsimine göre yöresel ürünler islenerek satisa sunuluyor.

Kooperatif Baskani Emine Turgut, AA muhabirine, kusburnu marmelati, üzüm pekmezi, acili sos, domates salçasi ürettiklerini, zaman zaman da eriste, manti, gözleme ve yufka ekmek yaptiklarini söyledi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay'in destekleriyle Çekerekli kadinlarin is sahibi oldugunu aktaran Turgut, "Ürünlerimizi genellikle köylerdeki kadinlardan temin ediyoruz. Onlar da istedikleri zaman burada bizimle çalisabiliyor. Ürünlerimizi PTT AVM, tarim kredi kooperatifi ve internet üzerinden satiyoruz. Biz kazandikça buradaki kadinlar da kazaniyor." dedi.

- Hedef, 10-15 bin kavanoz ürün üretmek

Kooperatifte çalisan kadinlarin çok mutlu oldugunu dile getiren Turgut, sunlari kaydetti:

"Kadinlarimiz burada çalisarak evine ekmek götürüyor, kimi çocugunu okutuyor, kimi ailesini geçindiriyor. Is imkani kisitli olan ilçemizde böyle bir yerin olmasindan çok memnunlar. Herkes aile bütçesine bir sekilde dokunuyor. Çogu arkadasimiz, evde oturmaktansa buraya gelip üretime katki sagladiklarini ve güzel vakit geçirdiklerini söylüyor. Bu da bizi memnun ediyor. Buradan, Cumhurbaskani Yardimcimiz Sayin Fuat Oktay'a, Kaymakamimiz Hayrettin Bugra Güzel ve Belediye Baskanimiz Eyyüp Çakir'a tesekkür ediyoruz."

Ilçeye gelen ziyaretçilerin giderken hediye götürme konusunda daha önce sikinti yasadiklarina deginen Turgut, "Simdi ürettigimiz ürünleri hediye olarak götürüyorlar. Yurt disindan dahi siparislerimiz oluyor. Biz 5 bin kavanoz üretim hedefiyle baslamistik, simdi hedefimiz 10-15 bin kavanoz üretmek. Sezon bittiginde bos durmuyoruz, eriste yapiyoruz, çanta ve ip bebek örüyoruz." ifadelerini kullandi.

- Kooperatif üyesi kadinlar çok mutlu

Marmelat için kusburnu toplayan Semiha Ecevit de kooperatifte ev ortami gibi çalistiklarini, evde oturmaktansa çalismanin çok daha güzel oldugunu belirtti.

Fatma Bilmez ise "Burada çalisiyoruz, para kazaniyoruz, çocuklarimizin istediklerini alabiliyoruz, çok mutluyuz. Cumhurbaskani Yardimcimiz Fuat Oktay ve belediye baskanimizdan Allah razi olsun." diye konustu.

Aynur Aktas ev ekonomisine katkida bulundugunu dile getirerek, "Harçliklarimizi çikartiyoruz, hepsinden önemlisi de üretmenin, bir seyler yapmanin zevkine vardik. Üretmek insani çok mutlu ediyor. Özellikle Fuat Oktay Bey bize agabeylik ediyor, ilçemize destek oluyor." dedi.
Kaynak: AA