TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat Çelik'ten 'Yem Destegi' Talebi

Türkiye Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, "Isletmedeki tüm hayvanlara çiftçimizin, yetistiricimizin daha rahat nefes almasi için yem destegini hükümetimizden talep ediyoruz. Küçükbas hayvancilik, bu ülkenin sigortasidir." dedi.

Çelik, 2 Ekim 2021'de yapilacak 4. Olagan Genel Kurul çalismalari dogrultusunda Karaman'da bir otelde birlik baskanlari ve delegelerle bir araya geldi.

Burada konusan Çelik, 84 milyon nüfusun gida güvencesini sagladiklarini söyledi.

Yetistiricilerin sadece koyun, keçi yetistirmedigini belirten Çelik, "Bizim tükettigimiz soframiza gelen gidalarda, hepsinde emekleri vardir. Bundan sonraki süreçte de hiç bir emeginizin hesabini yapmadan, yilmadan, yorulmadan üretime devam edin." ifadesini kullandi.

Yapay et ile ilgili degerlendirmelerde bulunan Çelik, söyle konustu:

"Biz yapay çiçekten çok hoslanmayiz. Yapay çiçek farklidir, canli çiçek farklidir. Biz her zaman canli çiçegi tercih ederiz. Yapay etle ilgili bunlarin tamaminin kimyasal olacagina inaniyorum. Ben tavsiye etmiyorum. Biz ne pandemiye aldiris ettik, ne de kurakliga, küresel isinmaya boyun egdik. Biz üretime devam ettik. Bundan sonrada dogal ürünlerle beslenmeye, insanlarimizi da üretmeye davet ediyorum."

Yapilan çalismalarla bir süre önce artan yem fiyatlarinin düstügünü ifade eden Çelik, sunlari kaydetti:

"Dediler ki 'Döviz artmasindan dolayi fiyatlar artiyor'. Döviz inise geçti, fiyatlari yine artiriyorlar. Biz ayni zamanda üreticiyiz de tüketiciyiz de. Bakiyoruz fiyatlarda düsüs var ama marketlere gittiginiz zaman her gün fiyatlar artiyor. Bugün yem üreten insanlar veya yem fabrikalari arpanin bir tonunu 3 bin 500 liraya satmayi beklerken hükümetimizin müdahalesiyle arpanin fiyatinin bin 950 liradan sürmesi bana göre o lobinin belini kirmistir. Firsatçilarin önünü kesmek için hem tüketiciyi hem üreticiyi düsünmek adina olumlu bir adim olarak karsiliyoruz. Yem fiyatlarinda da ciddi düsüsler oldu."

Geçen sene küçükbas hayvanciligi yapanlara Cumhuriyet tarihinden bu yana ilk kez yem destegi verildigini dile getiren Çelik, söyle devam etti:

"Bir isletmenin büyüklügü, ölçü degil. Isletmedeki tüm hayvanlara çiftçimizin, yetistiricimizin daha rahat nefes almasi için yem destegini hükümetimizden talep ediyoruz. Küçükbas hayvancilik, bu ülkenin sigortasidir. Küçükbas hayvancilik milli meselemizdir. Bizim cografyamiz, iklim sartlari buna müsaittir. Bizim çiftçimiz, üreticimiz, köyünde yetistiricilik yapmadigi zaman metropollere göç ediyor. Bunlar göç ettigi zaman, is bulamadigi zaman yoklukla, açlikla karsi karsiya kaliyor. Bizim disa bagli kalmadan üretmemiz lazim, köylünün köyünde doymasi için küçükbas hayvancilik olmazsa olmazimizdir."

Kaynak: AA