Tescilli Araban Sarimsaginda Ekime Baslandi

UNESCO'nun, dünyaca ünlü mutfagiyla gastronomide "Yaratici Sehirler Agi"na dahil ettigi Gaziantep'in cografi isaret tescilli Araban sarimsaginda ekim zamani geldi.



Çiftçiler, ekime hazirladiklari topraklari, raf ömrünün uzunlugu ve aromasi nedeniyle ilgi gören Araban sarimsaginin tohumlariyla bulusturuyor.

Araban Ziraat Odasi ve Sarimsak Üreticileri Birligi Baskani Hasan Altun, gazetecilere, Araban Ovasi'nda yaklasik 25 bin dönümde sarimsak yetistirilmesini beklediklerini söyledi.

Araban sarimsaginin lezzeti ve kalitesiyle meshur oldugunu ifade eden Altun, "Araban, Türkiye'nin sarimsak ihtiyacinin yüzde 30'unu karsiliyor. Araban sarimsaginin aromasi diger sarimsaklara göre fark ettiriyor. Büyüklügü, dis yapisi ve kalitesiyle çok özel bir sarimsak. Cografi isaretini de aldik." dedi.

Altun, Araban sarimsaginin daha çok üretilip bütün dünyaya satilmasi gerektigini belirterek sunlari kaydetti:

"Araban Ovasi'nda yer alan verimli topraklardaki sarimsak üretim alanlari her yil genisliyor. Araban'daki her ev sarimsak sayesinde ekonomisini güçlendirirken, bölgedeki tarim isçilerinin de ekonomisine önemli katki sagliyor. Araban sarimsagini diger sarimsaklardan ayiran en önemli detaylardan birisi de diger sarimsak üretimi yapilan bölgelerde dikim ile hasat arasi 5 ay sürerken, Araban sarimsagi 9 ay gibi uzun bir süre içinde toprakta daha uzun kalarak besleniyor. Arabanli sarimsak üreticilerimiz 9 ay boyunda bebek gibi bakimini yaparak emek verip özel olarak yetistirdikleri Araban sarimsagini güvenle tüketilmesi için tüm pazarlara tüccarlar tarafindan ulastiriyor."

Üretici Hasan Arslan da yaklasik 17 yildir sarimsak yetistirdiklerini söyledi.

Ekim heyecani yasadiklarini dile getiren Arslan, "2 bin dönüm civarindaki alanda sarimsak dikimine basladim. Yillardir sarimsak üreticiligi yapiyorum, Araban sarimsagini Türkiye'nin her bölgesindeki tüccarlara satiyorum. Araban sarimsagi Türkiye'nin en kaliteli sarimsagidir." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA