Sogan Hasadi Basladi, Tarlada Sogan 80 Kurus

Yozgat’in verimli topraklari ile dikkat çeken bölgelerinden olan Aydincik ilçesine bagli Kümbet ova bölgesinde 5 bin dönüm alana ekimi yapilan soganin hasadi basladi. Sogan kilosu 80 kurustan alici buluyor.

Sogan Hasadi Basladi, Tarlada Sogan 80 Kurus
Türkiye’nin önemli sogan üretim merkezlerinden biri olan Yozgat’ta hasat basladi.

Günün ilk isiklariyla tarlaya giren mevsimlik isçiler, sökümünü yaptiklari soganlari, çuvallara doldurarak satisa hazir hale getiriyor. Anadolu insaninin sofralarinin bas taci olarak bilinen sogani toplayan isçilerin çalismalari drone ile görüntülenirken binlerce sogan çuvalinin yer aldigi tarlalar kirmiziya büründü.

Mercimek Ören köyü Muhtari Cemal Yildiz, bu yil 70 dönüm alana mor sogan ektigini söyleyerek, “Biz sogani köy olarak yaklasik 50 yildir ekiyoruz. Bu yil da 60-70 dönüm mor sogan ektim. Tahmini olarak 250 ton civari sogan hasadi yapacagiz. Verimde sikinti yok ama su an soganin bir satis degeri yok. A kalite sogani tarlada 80 kurustan satiyoruz. Biz birkaç yildir bu konulardan rahatsiziz, yani girdi fiyatlari ile bugünkü sattigimiz fiyatlarin orantisi çok zit. Biz bir gübreyi 150 liradan alirken su an 340 liraya almaya basladik. Sadece 6 ayda degisen bir fiyat bu. Bugünde 80 kurusa sogan satiyoruz, kalem de kurtarmiyor. Ama biz geleneksel olarak bunu yapiyoruz, yapmazsak ne yapacagiz ya üretimden çekilecegiz ya da sabirla yapmaya devam edecegiz” dedi.

Aydincik Ziraat Odasi Baskani Mustafa Tekçam ise bu yil ilçede 5 bin dönüm alana sogan ekimi yapildigini belirterek, “Kümbet ovamizin verimli topraklarinda bu sene 25 bin ton ürün hasadi elde edecegiz bu sene verimli bir yil geçiriyoruz. Insallah hayirli, bereketli olur. Bu yil ilçemizde 5 bin dönümde sogan ekimi yapildi. Bunun 2 bin dönümü mor sogan, 3 bin dönümü de sari sogan. Toplamda 25 bin tonluk bir hasat bekliyoruz. Verimli bir yil geçiriyoruz. Mor sogan genelde ihracata gidiyor sari soganin da yurt içinde tüketimi saglaniyor. Pazar sikintisi su an için yok, alim oluyor. Su an depolama yapiliyor ihtiyaç halinde soganlarin sevkiyatlari yapiliyor. Pazar sikintisi olacagini düsünmüyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA