Siirt'teki 'Isik Hadisesi' Ilgiyle Izlendi

Ibrahim Hakki Hazretleri'nin 257 yil önce yaptirdigi düzenekle günesin ilk isinlarinin, hocasi Ismail Fakirullah Hazretleri'nin basucunu aydinlatmasi hadisesini izlemek için katilimcilar ve vatandaslar Tillo ilçesinde sabah namazinda bir araya geldi Programa Içisleri Bakani Süleyman Soylu ve Türkiye Barolar Birligi Baskani Metin Feyzioglu da katildi.

Siirt'in Tillo ilçesinde, Ibrahim Hakki Hazretleri'nin 257 yil önce yaptirdigi isik düzenegiyle günesin ilk isinlarinin hocasi Ismail Fakirullah Hazretleri'nin basucunu aydinlatmasi hadisesi büyük bir ilgiyle izlendi.

Siirt Valisi Osman Hacibektasoglu'nun himayelerinde, Tillo Kaymakamligi ve Tillo Belediyesince ilçe meydaninda düzenlenen programda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsaminda maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarina uyuldu.

Programa, Içisleri Bakani Süleyman Soylu ve esi Hamdiye Soylu, Türkiye Barolar Birligi Baskani Metin Feyzioglu, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktas, Jandarma Genel Komutani Orgeneral Arif Çetin, Sahil Güvenlik Komutani Tümamiral Ahmet Kendir, Siirt Valisi Osman Hacibektasoglu, AK Parti Genel Baskan Danismani Yasin Aktay ve AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören katildi.

Vatandaslarin da ilgi gösterdigi programda UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi'ne 2015 yilinda dahil edilen, Erzurumlu Ibrahim Hakki Hazretleri'nin hocasi Ismail Fakirullah'in vefati üzerine "Hocamin basucuna dogmayan günesi neyleyim?" diyerek 257 yil önce türbesinde yaptirdigi isik düzenegiyle günesin ilk isinlarinin hocasinin basucunu aydinlatmasi hadisesinin gerçeklesmesi beklendi.

Tekbir ve salavatlar esliginde bekleyen vatandaslar, günesin dogmasiyla saat 06.17'de gerçeklesen ve 5 dakika süren hadiseyi meydanda kurulan dev ekranlardan takip etti.

Bakan Soylu beraberindekilerle isik hadisesini türbeden izledi.

Soylu, hadisenin izlenmesinin ardindan türbe çikisinda Pervari ilçesinde 10 Kasim 2012'de meydana gelen helikopter kazasinda sehit olan 17 askerden Uzman Çavus Kürsat Günes'in esi Hatice Günes ve kizi Irem Günes ile bir süre görüstü.

Daha sonra programa katilan vatandaslarla görüsen Soylu, onlarla fotograf çektirdi.

Tillo Belediyesince programa katilan vatandaslara çay, çorba ve simit ikraminda bulunuldu.

- Isik hadisesi

Siirt'in Tillo ilçesinde hocasi Ismail Fakirullah'in 1734'te vefatinin ardindan çok üzülen Ibrahim Hakki Hazretleri, "Hocamin basucuna dogmayan günesi neyleyim?" diyerek arayisa girmisti. Ibrahim Hakki Hazretleri, hocasi için yan tarafinda kule bulunan bir türbe ve Tillo'nun yaklasik 3 kilometre uzaginda tepe üzerinde tas duvar yapmisti.

Her yil ekinokslarda dogan günesin, duvarin ortasinda bulunan pencereden süzülen ilk isinlari, kuledeki aynaya yansidiktan sonra isigin kirilmasi yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da Ismail Fakirullah Hazretleri'nin basucuna doguyor. 1960'li yillarda yapilan restorasyonda, pencerenin yerinin degismesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmisti. 2011'de degisik üniversitelerinden bilim adamlarinin yaptiklari çalismayla yeni bir pencere açilarak olayin tekrar izlenmesi saglanmisti.
Kaynak: AA