TARIS'e Tepki Gösterdi, 25 Dönümlük Bagini Kökledi

Ege Bölgesi’nin en önemli tarimsal üretimin yapildigi Salihli Ovasi’nda dünyaca ünlü Sultani Üzümünü yetistiren üretici Turgay Basgönül, TARIS’in üzüm alimini durdurmasina tepki göstererek 25 dönümlük üzüm bagini söktü.

TARIS'e Tepki Gösterdi, 25 Dönümlük Bagini Kökledi
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafindan 9 numara kalitedeki kuru üzümde taban fiyatin 13 lira olarak belirlenmesi ve TARIS’in üzüm alimini durdurmasini tepki gösteren üretici Turgay Basgönül, Taytan Mahallesi Bezirganli mevkiindeki 25 dönümlük bagini kökledi. Basgönül, üzümden artik para kazanmadigini belirterek, gözü gibi baktigi baglarini köklemek zorunda kaldigini söyledi.



“Açiklanan fiyatla soke ugradik”

Önce baglari budayip, sonra telleri, direkleri ve damlama malzemelerini topladiktan sonra kökleme islemini gerçeklestirdiklerini anlatan üzüm üreticisi Turgay Basgönül, “Tarlamizi temizleyip sürdükten sonra yeni mahsullere, yeni hayallere ve yeni umutlara yelken açacagiz” dedi.

Geçtigimiz yil TMO tarafindan açiklanan üzüm fiyatlarinin kendilerine bir nebze de olsa nefes aldirdigini anlatan Basgönül, “Ancak bu yil açiklanan çekirdeksiz kuru üzüm fiyatiyla soka ugradik. TARIS’in açikladigi fiyat ve üzüm alimini durdurmasiyla piyasa iyice çöktü. Üretici nefes alamaz hale geldi” diye konustu.

Maliyetlerin arttigini söyleyen Basgönül, “Geçen seneki fiyatlarla, bu seneki fiyatlar arasinda maliyetlerde yüzde 70 fark var. Ancak sattigimiz üründe yüzde 4 artis var. Bu da bizi kurtarmiyor, kurtarmadigi gibi zarara sürüklüyor. Artik gözümüz gibi baktigimiz baglardan vazgeçmek zorunda kaldik. Burasi üzümün baskenti Manisa’nin Salihli ilçesi. Burada dünyanin en kaliteli üzümleri yetisir. Fakat bu baglarimizi köklemek zorunda kaldik. Biz bu maliyetlerle hiçbir yere gidemeyiz. Yapacak bir seyimiz kalmadi” dedi.

Kaynak: İHA