Siirtli Çiftçiler Devlet Destegiyle Pestil Yapmaya Basladi

Siirt’in Tillo ilçesinde "Kendi Pestilini Kendin Yap Projesi" kapsaminda üzüm sikma makinasi hibe edilen çiftçiler, pestil yapimina basladi.

Siirtli Çiftçiler Devlet Destegiyle Pestil Yapmaya Basladi


Siirt’te, Tillo Kaymakamligi bünyesinde GAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanliginca desteklenen ve Tillo Ilçe Müdürlügü tarafindan yürütülen “Kendi pestilini kendin yap” projesi kapsaminda üreticilere üzüm sikma makineleri verildi.

Verilen makinalar ile üreticiler elde ettikleri pekmezleri pestil yapmaya basladi.

Siirt’in Tillo ilçesine bagli Sinep köyünde çiftçilerin üzüm hasadina basladigini belirten Tillo Tarim Müdürlügünde Ziraat Mühendisi Servet Nas, üreticilere dagitilan üzüm sikma makinesiyle elde edecekleri pekmezleri kisa süre içinde pestil yapacaklarini söyledi.

Nas, “Bu bagda üzüm hasadi gerçeklestirdik. Bu topladigimiz üzümleri Tillo Tarim Ilçe Müdürlügünün dagitmis oldugu üzüm sikma makinasi ile sularini sikacagiz. Sularini siktiktan sonra bunlari pekmeze çevirecegiz. Tekrardan bu pekmezlerle bunlari pestile çevirecegiz. Tillo Tarim Ilçe Müdürlügü olarak toplam 27 çiftçiye üzüm sikma makinasi dagitildi. Yüzde 70 hibe seklinde yüzde 30’nu çiftçi karsiladi. Hem pekmez yapilacak hem de pestil yapilacak çiftçilerimize hayirli ve ugurlu olmasini diliyorum” dedi.



Yillardir bag ve bahçe isi yaptigini söyleyen çiftçi Metin Sevinç, pestil zamani oldugu için üzüm hasadina basladiklarini söyledi.

Sevinç, “Küçüklügümden beri çiftçilik yapiyoruz. Il ve Ilçe Tarim Müdürlerimiz geldi buraya. Bize verilen makine ile üzümleri sikma makinesinden geçirecegiz pestil için. Tesekkür ederim” diye konustu.



Tillo Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Resul Eren ise, “Kendi pestilini kendin yap ana amaci daha önce insan gücüyle yapilan sikma islemiyle olusan fazla isçilik ürün ve zaman kaybina yol açiyordu. Bunu ortadan kaldirmak ve pestil üreticilerimizin refahini artirmak düsüncesiyle hazirlamis oldugumuz bu proje kapsaminda çiftçilerimize üzüm sikma makinesini dagittik. Bu vesileyle üreticilerimiz daha önce bir gün boyunca sikmis olduklari ürünü bu makinemizle bir saatte sikmis olacaklar. Üreticilerimize hayirli ugurlu olsun. Bereketli olsun” seklinde konustu.

Proje Koordinatörü Çagdas Can Toprak ise projeye çiftçilerin büyük ilgi gösterdigini dile getirdi.
Kaynak: İHA