Küresel Piyasalarda Gözler Fed'e Çevrildi

Küresel piyasalarda, Çinli Evergrande sirketinin risk algisini artirmasiyla karisik bir seyir izlenirken, bugün gözler ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) para politikasi kararlarina çevrildi.

Fed'in bu aksamki kararinda faiz oranlarini degistirmesi beklenmezken, varlik alimlarinin azaltilmasina iliskin takvimin daha da netlestirilebilecegi tahmin ediliyor.

Analistler, bugünkü Fed toplantisindan çikacak kararlarda faiz beklentisi grafigindeki (dot plot) olasi degisikliklerin önem arz ettigini vurgulayarak, toplanti sonrasi Fed Baskani Jerome Powell'in yapacagi sözle yönlendirmelerin de yatirimcilarin odaginda oldugunu bildirdi.

Bilinen borcu 300 milyar dolari asan Çinli dev emlak gelistirme sirketi Evergrande'ye iliskin haber akisi ise Asya'da risk algisini etkilemeyi sürdürüyor. Sirketin borç ödemesi için görüsmelerde bulunduguna iliskin haber akisi, bugün pay piyasalari üzerindeki baskiyi nispeten azaltti.

New York borsasinda dünkü karisik seyrin ardindan bugüne alicili baslayan endeks vadeli islem kontratlarinda, su dakikalarda ortalama yüzde 0,2 yükselisler görülüyor.

Dün S&P 500 endeksi yüzde 0,08 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,15 deger kaybederken, Nasdaq endeksi yüzde 0,22 deger kazandi.

Avrupa borsalari, dün dünyanin geri kalanindan pozitif ayrisirken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,43, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,12, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,50 ve Italya'da MIB 30 endeksi yüzde 1,22 deger kazandi. Vadeli islemlerde endeks kontratlari yeni güne de yüzde 0,5 ile yüzde 1,5 arasinda yükselislerle basladi.

Avro/dolar paritesi ise önceki kapanisin hemen altinda 1,1725'ten islem görüyor.

Asya'da Çin pay piyasalari iki günlük tatilin ardindan bugün isleme açilirken, Japonya Merkez Bankasi (BoJ) beklentiler dahilinde yüzde eksi 0,1 olan politika faizi ve varlik alim programlarinda degisiklik yapmadi.

Bankanin para politikasi metninde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin ekonomiye olumsuz etkilerine deginerek, ihracat ve üretimin tedarik zincirindeki sikintilarla yavaslayabilecegini belirtti.

Banka ayrica, iklim degisikligiyle mücadeleye yönelik çabalari desteklemek amaciyla saglayacagi fon programinin detaylarini da açiklarken, bir yil vadeyle saglanmasi hedeflenen fon programinin 2021’de baslatilmasi, Mart 2031’in sonuna kadar uygulanmasinin planlandigini kaydetti.

Bu gelismelerle kapanisa yakin Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,24 deger kazanirken, Avustralya'da S&P/ASX 200 endeksi günü yüzde 0,58 yükselisle tamamladi.

Japonya'da ise Nikei 225 endeksi yüzde 0,44 deger kaybetti. Hong Kong ve Güney Kore pay piyasalarinda resmi tatil nedeniyle bugün islem gerçeklestirilmedi.

Yurt içinde, yarin gerçeklestirilecek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi'nin Para Politikasi Kurulu toplantisi öncesinde dün Borsa Istanbul'da saticili bir seyir izlendi ve BIST 100 endeksi günü önceki kapanisin yüzde 0,45 altinda 1.385,61 puandan tamamladi.

Dolar/TL ise dün yüzde 0,52 deger kaybiyla 8,6276'ya yükselmesinin ardindan, bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 8,6250 seviyesinde islem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde ve Avro Bölgesi'nde Tüketici Güven Endeksi, ABD'de ise Fed'in faiz karari ve Fed Baskani Jerome Powell'in konusmasinin yani sira 2. el konut satislarinin takip edilecegini belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.350 seviyesinin destek, 1.405 puanin ise direnç olarak öne çiktigini kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, eylül ayi Tüketici Güven Endeksi

17.00 Avro Bölgesi, eylül ayi Tüketici Güven Endeksi

17.00 ABD, agustos ayi 2. el konut satislari

21.00 ABD, Fed'in faiz karari

Kaynak: AA