Ingiltere Basbakani Boris Johnson, ABD Baskani Biden Ile Görüstü

ABD’nin New York kentinde düzenlenen Birlesmis Milletler (BM) 76. Genel Kurulu Toplantisina katilan Ingiltere Basbakani Boris Johnson, toplantidan sonra ABD Baskani Joe Biden ile bir araya geldi.

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, ABD Baskani Biden Ile Görüstü
ABD’nin New York kentinde düzenlenen Birlesmis Milletler (BM) 76. Genel Kurulu Toplantisina katilan Ingiltere Basbakani Boris Johnson, toplanti sonrasinda Beyaz Saray’da ABD Baskani Joe Biden ile bir araya geldi. Ingiltere basininda yer alan haberlere göre, Cornwall’daki G7 zirvesinden sonra ikinci kez yüz yüze görüsen Johnson ve Biden’in iklim degisikligi ve Avustralya ile denizalti anlasmasi gibi konulari tartistigi belirtildi.

Toplantidan önce konusan Biden, Johnson ile yapacagi ikili görüsmede konusulacak konulardan birinin "ticaret hakkinda" oldugunu söyledi.

Biden, Ingiltere-ABD ticaret anlasmasi hakkinda, "Ingiltere ile ilgili, bu tartisilmaya devam ediyor." dedi.

Biden, ayrica Ingiltere’nin AB’den ayrilmasinin ardindan Kuzey Irlanda’daki baris sürecine zarar verilmemesini istedigini belirtti.

ABD Baskani Joe Biden ile görüsmek için NewYork’taki Birlesmis Milletler toplantisinin ardindan Beyaz Saray’a trenle gitmesi dikkat çeken Ingiltere Basbakani Johnson, Ingiltere-ABD görüsmelerinde "gerçek bir ilerleme" oldugunu söyledi.

Johnson, Kuzey Irlanda konusunda Biden ile ayni fikirde oldugunu belirterek, kimsenin baris anlasmalarini kesintiye ugratan veya dengesini bozan hiçbir sey görmek istemedigini söyledi.



Johnson toplantidan sonra yaptigi açiklamada, "Birlesik Krallik ve ABD, sadik müttefikler ve en yakin ortaklardir. Halkimizi korumak ve dünya çapinda degerlerimizi savunmak için yan yana durmaya devam edecegiz." dedi.

Ingiltere basininda yer alan haberlere göre ayrica, Ingiltere hükümetinin ayri bir anlasma yapmak yerine ABD, Meksika ve Kanada ile bir ticaret anlasmasina katilmayi düsünebilecegi belirtildi.

Ikili görüsmeden önce, Biden, ABD’nin iklim finansmani taahhüdünü ikiye katlayacagini ve gelismekte olan ülkeler için fonu 2024 yilina kadar 11,4 milyar dolara çikaracagini duyurdu. Johnson, ABD’nin ülkelerin 100 milyar dolarlik hedefine dogru "büyük bir katki" sagladigini söyledi.

Kaynak: İHA