Afet Tatbikati Gerçegini Aratmadi
Balikesir Afet ve Acil Durum Il Müdürlügü tarafindan hazirlanan Balikesir Yerel Düzey Masabasi ve Saha Tatbikati gerçeklestirildi.

Düzenlenen tatbikatta enkazda arama ve kurtarma, haberlesme-altyapi ve enerji hasarina müdahale, yangin, enkazdan yarali çikarma senaryolari gerçeklestirildi.
Senaryo geregi, 5,2 büyüklügünde 7 siddetindeki depremde yikilan iki ayri binada, enkazda kalanlara önce yakinlari ve vatandaslar müdahale etti. Enkaz altinda kalan yakinlarina ulasmaya çalisanlar, deprem alanina gelen polis ekipleri tarafindan uzaklastirildi. Yakinlarina ulasmak isteyen depremzedeler emniyet güçlerine direnis sergiledi. Tatbikatta daha sonra enkaza AFAD, UMKE, AKUT, 112 Acil ve itfaiye ekipleri ulasarak, hizla kurtarma çalismalarina basladi.
Ekiplerin enkazdaki kurtarma çabalari nefes kesti. Ekipler, gerçek bir deprem enkazindaymisçasina ’Sesimi duyan var mi?’ çagrilari ve dinleme cihazlariyla enkaz altindaki yaralilara ulasmaya çalisti. Ekipler, demir ve betonlari aletlerle keserek yaralilari enkazdan çikardilar. Balikesir Valisi Hasan Sildak tatbikat bitiminde tüm ekiplere gösterdikleri basaridan dolayi tebrik etti.
Vali Sildak: "Tüm ekipler koordineli çalisti"
Balikesir Valisi Hasan Sildak tatbikatin bitiminde yaptigi açiklamada tatbikatla ilgili bilgiler verd. Vali Sildak, “Bugün Balikesir’de AFAD baskanligimizin da bilgisi dahilinde programli olarak yerel düzey bir tatbikat gerçeklestirdik. Tatbikatimiz masa basi çalismalari hem de saha tatbikatini içermekteydi. Su anda bulundugumuz alanda Balikesir Büyüksehir Belediyemizin itfaiye biriminin Itfaiye Daire Baskanligi’nin egitim alaninda bulunuyoruz. Bu alanda 5 ayri faaliyeti icra etti bütün kurumlarimiz. Çok güzel bir organizasyonla düzenli, disiplinli, iyi çalisilmis bir senaryoyu uyguladilar. Tatbikatta hem bir enkazda arama kurtarma çalismasi yürütüldü. Bu esnada gerçeklesen trafik kazasina, bir suda bogulma olayina, bir yüksek katli bir binada mahsur kalma olayina müdahaleler yapildi. Farkli bir zincirleme bir müdahale etkisi ile birlikte çok kapsamli bir çalisma gördük. Yaklasik bir saat süren bu çalismamizin hem kamu kurumlarimizin; yani burada AFAD Il Müdürlügümüzün ekipleri, itfaiyemizin, saglik müdürlügümüzün UMKE personeli, jandarmamiz, emniyetimiz birbiriyle baglantili, hiç aksamayan bir süreç içerisinde bir zincirin halkalari gibi iyi bir koordinasyonla çalismalarini ortaya koydular. Yine çalismamizi anlamli kilan 6 Sivil Toplum Kurulusumuz arama kurtarmayla ve telsiz muhaberesiyle uzmanlasmis olan ekiplerimiz de görev aldilar. Buna ilave olarak AFAD ekiplerimizin egitimden geçirdigi gönüllülerimiz vardi. Gönüllerimiz de istirak etti. Böylesine yaklasik 390 kisinin katilimiyla çok etkili, iyi sonuçlari olan, ayni zamanda eksiklerimizi görme, bazi açiklarimiz varsa bunlari fark etme firsati da veren bir çalisma oldugunu düsünüyoruz” diye konustu.
Gerçegini aratmadi
Düzenlenen tatbikatin gerçegini aratmadiginin altini çizen Vali Hasan Sildak, “Ben hakikaten etkilendim; burada sizde çalismalari izlediniz. Insallah ilimiz hiç afet yasamazsin. En basta deprem olmak üzere, sel olmak üzere ülkemizin bazi bölgelerinde bizi her zaman üzen, can ve mal kayiplarina sebep olan hadiseler, tabii afetler uzak olsun, bunlari yasamayalim. Bunu Allah’tan niyaz ediyoruz. Ancak özellikle deprem konusunda da ilimizin risk durumu ortada. Yüksek risk grubunda olan Balikesir’de bu tür olumsuz hadiselere, tabii afetlere her zaman hazir olmamiz gerekiyor. Ayni zamanda Içinde bulundugumuz yil Afet Egitim Yili. Içisleri bakanligimizin baslattigi bu kampanyaya bizde bir proje hazirlayarak dahil olduk. Egitim çalismalarimizi AFAD, Büyüksehir Belediyemiz, Orman Bölge Müdürlügümüz ve Milli Egitim Müdürlügümüz arasinda gerçeklestirilen bir ortak çalismayla bir proje çalismasi ile sürdürüyoruz. Burada da yine yüksek rakamlara ulastik ama hedefimiz yilsonuna kadar bakanligimizin bize belirlemis oldugu hedefleri yakalamak. Iste böylesine anlamli bir yilda bu planli çalismayi ortaya koymak da Balikesir için bir kazanim oldu. Daha sonraki hedefimiz plansiz, habersiz tatbikatlarla da insallah kurumlarimizin ve bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluslarimizin afetlere müdahale kapasitesini gelistirmek istiyoruz” ifadelerini kullandi.
