Polonya Ve Belarus Sinirinda Göçmen Krizi

Polonya Güvenlik Birimi Sözcüsü Stanislaw Zaryn: 'AB'ye karsi düsmanca bir planin uygulandigini gözlemliyoruz, özellikle Litvanya, Letonya ve Polonya'ya yönelik. Belarus'un Rusya'nin onayiyla yürüttügü operasyon, Orta Avrupa ülkelerini ve tüm Avrupa Birligi'ni istikrarsizlastirmayi amaçliyor'

Polonya, Belarus'u göçmenler üzerinden bu ülkeye ve Avrupa Birligi'ne (AB) baski yapmakla suçladi.

Polonya Güvenlik Birimi Sözcüsü Stanislaw Zaryn, basina yaptigi açiklamada, agustostan itibaren ülkesinin göçmen baskisi altinda oldugunu, bu duruma Belarus Devlet Baskani Aleksandr Lukasenko'nun eylemlerinin yol açtigini savundu.

Zaryn, Belarus'un yapay bir göçmen rotasi olusturmaya çalistigini, bu baglamda önce Belarus-Litvanya, daha sonra Belarus-Letonya, simdi de Belarus-Polonya sinirini istikrarsizlastirmaya çalistigini ileri sürdü.

Stanislaw Zaryn, "Belarus'a ait resmi olusumlar, büyük çogunlugu Orta Dogu'dan olmak üzere göçmenleri kendi bölgelerine getiriyorlar. Göçmenler çogunlukla Rusya'dan Belarus'a geliyor. Bu sistematik ve genis yönlü bir eylem. Bizim edindigimiz verilere göre, binlerce göçmen Lukasenko tarafindan Belarus'a getirilmis. Belarus, yeni yollar üzerinden göçmenleri AB'ye tasimaya çalisiyor." diye konustu. Zaryn, Lukasenko'nun önceki konusmalarinda, ülkesindeki sivil toplum kuruluslarinin desteklenmesinin öcünü almak için bir göçmen rotasi olusturacagini söyledigini ifade etti.

- "AB'ye karsi düsmanca bir planin uygulandigini gözlemliyoruz"

Zaryn, "AB'ye karsi düsmanca bir planin uygulandigini gözlemliyoruz, özellikle Litvanya, Letonya ve Polonya'ya yönelik. Belarus'un, Rusya'nin onayiyla yürüttügü operasyon, Orta Avrupa ülkelerini ve tüm Avrupa Birligi'ni istikrarsizlastirmayi amaçliyor. Göçmenler acimasizca Belarus'tan atiliyor. Büyük çogunlugu Almanya sinirini geçeceklerine ikna olmus sekilde hareket ediyorlar." dedi.

Belarus yönetiminin, Polonya'ya karsi daha agresif bir tutum sergileyeceginden endise duyduklarini belirten Zaryn, ülkesinin dogu sinirinda yasanan krizin çok daha uzun sürebilecegini, bununla beraber Rus ve Belarus basininin "Polonya'nin göçmenlere kötü muamelede bulundugu" yönünde dezenformasyon yaydigini kaydetti.

- 3 göçmen ölü bulundu

Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki, ülkesinin dogu sinirinda yasanan göçmen krizine iliskin yaptigi açiklamada, güvenlik güçlerinin 3 göçmenin cesedine ulastigini, göçmenlerin donarak yasamlarini yitirdiklerini bildirmisti.

- Ne olmustu?

Belarus'ta 9 Agustos 2020'de yapilan cumhurbaskanligi seçimini mevcut Cumhurbaskani Aleksandr Lukasenko'nun kazanmasinin ardindan "seçimlere hile karistirildigi" iddiasiyla baslatilan gösteriler ülke geneline yayilmis ve çok sayida muhalif gözaltina alinmisti.

Polonya basta olmak üzere çok sayida komsu ülke, muhaliflere siyasi siginma hakki taniyarak destek olmustu.

Lukasenko'nun muhalefete yönelik baskilarinin artmasi sonucunda AB ve ABD, bu ülkeye çok sayida yaptirim uygulamaya baslamisti.

Kaynak: AA