Gaziantep Cografi Isaret Tescilinde AB'yi Solladi

YUCITA Baskani Prof. Dr. Yavuz Tekelioglu: 'Gaziantep'in 1 Ocak 2001'den bugüne kadar almis oldugu 32 tescil var, 27 ülkeli Avrupa Birligi'nin bu sürede aldigi tescil sayisi 29' 'Türkiye'nin bugün itibariyla 882 ürünü tescil almis durumda, bu konuda çok hizli gidiyoruz'

ORHAN YOLDAS - Yöresel Ürünler ve Cografi Isaretler Türkiye Arastirma Agi (YUCITA) Baskani Prof. Dr. Yavuz Tekelioglu, son 20 yilda Avrupa Birligi'nin 29 ürünü tescilledigini, Gaziantep'in tek basina 32 tescili bulundugunu söyledi.

UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne giren Malatya'daki Arslantepe Höyügü'nün genis kitlelere tanitilmasi amaciyla düzenlenen "Melita'dan Malatya'ya Kültür ve Sanat Günleri Arslantepe Bulusmasi"na katilmak üzere kente gelen Prof. Dr. Yavuz Tekelioglu, AA muhabirine, cografi isaretlerin ülkede 1995'ten yana uygulandigini hatirlatti.

Türkiye'nin cografi isaret tescilli ürünlerinin sayisinin her geçen gün arttigina dikkati çeken Tekelioglu, "Türkiye'nin bugün itibariyla 882 ürünü tescil almis durumda, bu konuda çok hizli gidiyoruz. Cografi isaretlerde ana konu olan yönetisim ve denetim konularinda hiçbir sey yapmadik. 2019 Tarim ve Orman Surasi kararlari Cumhurbaskanimizca açiklandi, onun 38. maddesi cografi isaretlerde denetim ve yönetisimde gerekli mevzuat degisikligi yapilmasini öngörüyordu." diye konustu.

- Malatya tescilde bölgesinde ikinci sirada

Malatya'nin bölgesinde tescillerle öne çiktigina isaret eden Tekelioglu, "Dogu Anadolu Bölgesi'nin üzerinde tescili var. Erzurum'un 15, Malatya'nin 14, Van'in ise 11 tescili var. Malatya'nin tescil sayisi hem Türkiye hem de bölge ortalamasinin üzerinde. Malatya'nin su an bekleyen 17 tescil basvurusu var. Tescil sayisi açisindan kurumlar arasinda dengeli bir dagilim var." ifadelerini kullandi.

Tescilde Türkiye'nin hizli ilerledigine isaret eden Tekelioglu, söyle devam etti:

"Avrupa Birligi'nin su an 1357 tescili var. Çok tescil cografi isaretleri öldürür, bunu ben degil Avrupa Birligi söylüyor. Türkiye'de cografi isarette kentler arasinda oldukça büyük rekabet var, 68 tescille Gaziantep basi çekiyor. Gaziantep'in 1 Ocak 2001'den bugüne kadar almis oldugu 32 tescil var, 27 ülkeli Avrupa Birligi'nin bu sürede aldigi tescil sayisi 29. Bu cografi isaretler konusu son derece önemli, üzerinde titizlikle durmak lazim. Cografi isaretler tescilden ibaret degil, Türkiye basindan beri hep tescilmis gibi algiladi, bundan sonra yeni adimlar atmak lazim. Tarim ve Orman Surasi'nda öngörülen kararlarin ivedilikle uygulanmasi lazim, yönetisim ve denetim."

Tekelioglu, cografi tescilin ürüne katma deger sagladigina dikkati çekerek, "Çin'in Pinggu seftalisinin fiyati tescilden sonra 1,5 yuandan 4 yuana çikti. Bir sürü örnekleri var. Ancak bunun olabilmesi için o ülkede ideal bir cografi isaretler sisteminin olmasi, sistemin iyi çalisiyor olmasi lazim. Malatya kayisisi 7 Temmuz 2017'de Avrupa Birligi tescili aldi ama o sene fiyati yüzde 35 düstü, Allah'tan bu sene biraz toplamis, mutluyum." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA