Asya'dan Avrupa'ya Ilk Adimlar Atildi

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, 1915 Çanakkale Köprüsünü kullanarak Asya’dan Avrupa’ya geçti.

1915 Çanakkale Köprüsü’nde tarihî anlar yasandi. Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu ve yanindaki protokol mensuplari, 4 bin 608 metre uzunlugundaki, isçilerin üzerinde yürüdügü ‘kedi yolu’na çikarak, Asya’dan Avrupa yakasina geçti. 1915 Çanakkale Köprüsünün büyük ölçüde tamamlandigini ifade eden Bakan Karaismailoglu, “Sadece kulelere yakin kisimlardaki tabliyelerin montaji kaldi. Artik asirlarin hayâli için geri sayim basladi.

Köprü, 101 kilometre uzunlugu ile Kinali-Tekirdag-Çanakkale-Savastepe Otoyolu Projesi kapsaminda yer aliyor. 2 bin 23 metre orta açiklik ve 770’er metre yan açikliklar ile beraber 3 bin 563 metre uzunlugundadir. 2 bin 23 metrelik orta açiklik, Cumhuriyetimizin 100. kurulus yil dönümünü temsil ediyor ve tamamlandiginda dünyanin en büyük orta açiklikli asma köprüsü unvanina sahip olacak. 365 ve 680 metrelik yaklasim viyadükleri ile beraber toplam geçis uzunlugu ise 4 bin 608 metreye ulasiyor. Köprümüzün 318 metrelik çelik kuleleri, Çanakkale Deniz Zaferinin kazanildigi 18 Mart 1915’i isaret edecektir. Iki çelik kule arasindaki köprümüz, dünyada ikiz tabliye olarak tasarlanan nadir asma köprülerden biri olma özelligine de sahip. Tamamlaninca, dünyada 2 bin metre orta açikligin üzerinde ikiz tabliye olarak tasarlanan ve insa edilen ilk köprü olarak tarihe geçecek. 318 metrelik kule yüksekligi ve 16 metrelik mimarî amaçli top mermisi figürüyle birlikte düsünüldügünde deniz seviyesinden 334 metre yükseklige erisecek ve dünyanin en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü olacak. Kisaca 1915 Çanakkale Köprüsü Çanakkale Bogazina adeta mühür vuracak ve ülkemizin simge yapilarindan bir olacak” dedi.

Asma köprü kule temelleri Asya tarafinda -45 metre, Avrupa tarafinda ise -37 metre derinlikte iyilestirilmis deniz tabanina serbestçe oturdugunu ifade eden Bakan Karaismailoglu, “2 x 3 trafik seritli Köprümüzün tabliyesi, 45 metre genislikte ve 3,5 metre yükseklikte ikiz tabliye olarak projelendirildi. 1915 Çanakkale’de; kuru havuz ve islak havuzda keson imâlatlari, plint ve bag kirisi imalatlari, ankraj bloklari, kule montaji, ana kablo montaji, tabliye montaji ve üst yapi çalismalari gibi yapim teknigi açisindan birçok önemli imâlat kalemi yer aliyor. Köprüde 162 bin kilometre uzunlugunda, yani dünyanin etrafinda dört defa dönecek kadar çelik tel kullanilmakta. Bölgedeki yüksek rüzgâr hizlari dikkate alinarak tasarlanan köprümüz, gerek isletme döneminde gerekse de insaat sirasinda olusacak en elverissiz rüzgâr etkilerine karsi stabilitesi test edilmis ve bu testlerden basariyla çikmistir. Köprümüzün kule temelleri, olasi büyük depremlere karsi çelik kaziklarla güçlendirilmis ve zemin üzerinde konumlandirilmis batirma keson tipi temel seçilmistir. Görevli Sirket tarafindan yapim bedeline 2 bin 332 milyar euro, kamulastirma çalismalarina ise 579 milyon TL harcama yapilmistir” diye konustu.

Kule keson temellerinin konumlandirildigi alandaki deniz tabaninda zemin iyilestirmesi için güney kulede 165 adet, kuzey kulede ise 203 adet olmak üzere toplam 368 adet 2,5 metre çapindaki çelik kazik çakildigini belirten Bakan Karaismailoglu, “Ana kablo imalatlari tamamlanarak, 304 adet tel demetinden olusan ana kablonun 5 Subat 2021 tarihinde montaj çalismalarina baslanilarak, montaj, ön sikistirma ve nihai sikistirma çalismalari ile aski kelepçeleri ve düsey aski halatlarinin montaj çalismalari tamamlandi. Montajlari tamamlanan 66 adet mega blok, 21 adet tek blok, Gölcük Çimtas Tesisleri’nden Gelibolu kuru havuz bölgesindeki tabliye stok sahasina intikal ettirildi. Bugüne kadar orta açiklikta 38 adet, yan açikliklarda 32 adet olmak üzere toplamda 70 adet tabliye blogunun montaji bitirildi. Itme - sürme yöntemi ile insa edilen 680 metre uzunlugundaki Asya Yaklasim Viyadügü ile 365 metre uzunlugundaki Avrupa Yaklasim Viyadügü tamamlandi. 1915 Çanakkale Köprüsü yapim çalismalari devam ederken bir yandan da otoyol yapim çalismalarimiz devam ediyor. Bugüne kadar 2 betonarme yaklasim viyadügü, 2 betonarme viyadük, 6 hidrolik köprüsü, 5 alt geçit köprüsü, 39 üst geçit, 40 alt geçit, 227 menfez ve 4 kavsak tamamladik. 1 köprü, 4 üst geçit, 1 kutu menfez, 8 kavsak, 4 otoyol hizmet tesisi, ve 2 bakim isletme merkezinde de çalismalar hizla devam ediyor. Yaklasik 5 bin 100 personel ve 809 adet is makinesi ve 7/24 çalisma esasiyla basariyla sürdürdügümüz çalismalarimiz sonucunda projemizin, 18 Mart 2022’de hizmete girmesi için yorulmak bilmiyoruz. Yollar, akarsular gibi geçtigi her yere can verir. Yapilan her yeni yol, akarsular gibi, geçtikleri yerlerin istihdamina, üretimine, ticaret, kültür ve sanatina can katmaktadir. Türkiye ekonomisinin omurgasini olusturan Marmara ve Ege bölgelerini tam otoyol agi ile birbirine bagladik. Istanbul-Izmir Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün de dâhil oldugu toplam 400 kilometre uzunlugundaki Kuzey Marmara Otoyolunu trafige açtik. 1915 Çanakkale Köprüsü ve 101 kilometre uzunlugundaki Malkara-Çanakkale Otoyolunun da hizmete girmesiyle Marmara Otoyol Entegrasyonu tam anlamiyla saglanmis olacak. 1915 Çanakkale Köprüsü, feribotla 30 dakikada geçilen ancak bekleme süresiyle ve hava durumuna göre çogu zaman saatler süren Çanakkale Bogazindan geçis süresini 6 dakikaya indirecek. Proje tamamlandiginda yillik zaman tasarruf tutari 624 milyon liraya, akaryakit tasarruf tutari ise 113 milyon liraya ulasacak. Kisaca her yil toplam 737 milyon lira tasarruf saglayacagiz” diye konustu.

Artik uzun kuyruklar nedeniyle dur-kalk yapan, bu esnada ciddi yakit israfina ve hava kirliligine neden olan araçlar olmayacagini belirten Bakan Karaismailoglu, “Ayrica, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara Çanakkale Otoyol Projesi, özellikle Ege, Iç Anadolu’nun batisi, Adana-Konya aksi ve Bati Akdeniz ile Trakya-Avrupa arasindaki yük ve yolcu tasimaciliginda Istanbul’a önemli bir alternatif olacaktir. Otoyolun Balikesir civarinda Istanbul-Izmir Otoyolu’na baglanmasi ile Izmir, Aydin, Antalya gibi turizm merkezlerinin Avrupa ülkeleri ile arasindaki mesafe kisalacak ve turizm sektöründe gelismeye önayak olacak. Marmara ve Ege bölgelerindeki limanlar, demir yolu ve hava ulasim sistemlerinin kara yolu ulasim projeleri ile entegrasyonunu da 1915 Çanakkale Köprüsü saglayacak. Kisacasi Projemiz, köprünün konumundan kaynakli olarak sadece bogazin iki yakasini degil, bölgedeki ve bölge ile baglantili cografyalardaki milyonlarca insani her anlamda birbirine baglayacaktir. Teknolojik görkemi ile tüm dünyanin gözünü diktigi Köprümüzü insa ederken, tarihe taniklik ettigimizin farkinda ve sorumlulugundayiz. Gelecek vizyonumuzun en önemli unsurlarindan biri, ülkemizin rekabet gücüne ve toplumun yasam kalitesinin yükseltilmesine katkida bulunan, emniyetli, ekonomik, konforlu, çevreye duyarli, kesintisiz ve sürdürülebilir bir ulastirma sistemi olusturmaktir. Bu çerçevede, gelecekte görmeyi hedefledigimiz Türkiye fotografini daha da netlestirmekteyiz. Mobilite, dijitallesme ve lojistik dinamikleriyle sekillenen, yeni, etkin ve dünyayi cografyamiza entegre etmeyi hedefleyen iddiali bir sürecimiz var ve bu süreci ulasimin her alaninda basariyla yönetiyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü, hem bölgesinin hem de Türkiye’nin kalkinmasina ciddi faydalar saglayacak. Projemizin ivme kazandiracagi sanayi, ticaret, tarim ve hizmet sektörleri ile halkimiz kazanacak. 1915 Çanakkale Köprüsü hem ülkemizde hem de dünyada yeni teknik atilimlara da ilham verecektir. 1915 Çanakkale Köprüsü ulasim, ticaret ve kalkinma hedeflerine hizmet eden bir proje olmanin çok ötesindedir. Bu eser, aziz sehitlerimizin hatirasini da bagrinda tasiyan essiz bir abide; destan yazan ecdadimiza bir armagan olacak. 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu insa çalismalarini basariyla yürüten, projeyi bu asamaya getiren en üst kademesinden en alt kademesine kadar tüm yüklenici firma ve Karayollari Genel Müdürlügü çalisanlarina tesekkür ediyorum” diye konustu.

Yapilan yürüyüse, AK Parti Genel Baskanvekili Numan Kurtulmus, AK Parti Grup Baskan Vekili Bülent Turan, AK Parti Milletvekili Jülide Iskenderoglu, Çanakkale Valisi Ilhami Aktas, AK Parti Çanakkale Il Baskani Naim Makas ve çok sayida protokol üyesi katildi.

Kaynak: İHA