Konya'da Asilamada Hedef Açiklamasi Mavi Kategori

Konya Valisi Vahdettin Özkan: 'Dügünlerdeki virüsü bulastirma yönünde zemin hazirlayan aliskanliklardan uzak kalma yönünde tedbirlere yüzde 8090 oraninda uyuluyor. 3 ay öncesine, 1 yil öncesine göre agirlikli olarak kurallara uyma yönünde hassasiyet olusmus durumda' 'Bütün hastanelerimiz, saglik birimlerimiz, 700'ün üzerinde aile hekimligi birimimizle beraber kalabalik olan yerlerde, sanayimizde de seyyar asi ekiplerini kurmus ve isletiyoruz. Yeter ki vatandaslarimiz bu asilamayla ilgili bir an önce karar verip, gidip asi olsunlar. Asilanmasi gereken herkesin asilanmasi bizim hedefimiz'

ZEHRA MELEK ÇAT - Koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsaminda ilk doz asida yüzde 72,3'e ulasan Konya, risk haritasinda mavi kategoriyi hedefliyor.

Konya'da sehir merkezindeki 3 hastane halen salgin hastanesi olarak hizmet veriyor.

Aktif vaka sayisindaki artisa ragmen asinin da etkisi ile hastaneye yatis oranlarinda ciddi azalma görüldü. Konya'da yogun bakim servisinde tedavi gören hastalarin yüzde 92'sini asilarini yaptirmamis ya da tamamlamamis kisiler olusturuyor.

Konya'da 50 yas üstü 580 bin vatandastan 3. doz asisini yaptiranlarin sayisi yaklasik 200 bin. 65 yas üstü vatandaslarin 1. doz asilanma orani yüzde 93 olmasina ragmen 15-44 yas araliginda bu oran yüzde 54 seviyelerinde.

Kamu, üniversite ve özel hastanelerinde, 703 aile hekimligi biriminde, il merkezimizde yer alan 4 alisveris merkezinde, organize sanayi bölgelerinde ve sehrin en islek caddelerinde asi istasyonlari kuruldu. Ayrica evde asi hizmetleri ile görevliler, engelli ve yatalak vatandaslari evlerinde asilamaya devam ediyor.

Saglik Bakanliginin yayinladigi asi haritasinda yüzde 72,3 ile "sari" kategoride yer alan Konya, en kisa sürede yüzde 75 asi oranina ulasarak "mavi" kategoriye geçmeyi hedefliyor.

- "Kosarak gidip asi olmalarini siddetle tavsiye ediyoruz"

Konya Valisi Vahdettin Özkan, AA muhabirine, vaka sayilari ve hastaneye yatis, taleplerinin artmasi nedeniyle ulusal ve il eylem planlari çerçevesinde ilgili birimlerin tedbirleri yerine getirdigini söyledi.

- "Yogun bakimlarda asilarini tam yapmis olanlarin oranlari çok düsük"

Egitim ögretim yilinin baslamasi dolayisiyla degerlendirme toplantisi yaptiklarini dile getiren Özkan, sunlari kaydetti:

"Özellikle asilarini tam olarak yaptirmis olanlarin virüsten korundugunu müsahede ettik. Ilgili uzmanlarimizin yapmis oldugu sunumlardan, özellikle vefat sayilarindan tam asisini yapmis olanlarin vefatlarda yüzde 1 veya 2'ye tekabül ettigini gördük. Bu da asinin etkinligini gösteriyor. Keza yogun bakimlarda asilarini tam yapmis olanlarin oranlari çok düsük. Asinin bu etkinligini gördükten sonra bütün vatandaslarimizin, ögretmenlerimizin, ögrencilerimizin, büyüklerimizin, küçüklerimizin hepsinin el birligiyle bu virüsten korunmak için en etkili yöntem olan asiya bir an önce kosarak gidip asi olmalarini siddetle tavsiye ediyoruz."

Okullarin açilmasindan önce ögretmenlerin, ögrencilerin, velilerin uymasi gereken kurallari degerlendirdiklerini ifade eden Özkan, Konya'da bütün sektörlerin koordineli bir sekilde Bilim Kurulunun salgin eylem planina uydugunu aktardi.

- "Dügünlerde de artik ortak kaplardan degil, tek tek münferit olarak ikramlar yapilmaktadir"

Özkan, Kovid-19'dan kurtulmanin en önemli araçlarindan birisinin asi ve tedbirlere uymak oldugunu vurgulayarak, söyle devam etti:

"Öncelikle Konyali hemsehrilerimize tesekkür ediyoruz. Gerçekten saglik çevrelerinin, hekimlerinin tavsiyelerine agirlikli olarak uyuyorlar. Dügünlerdeki virüsü bulastirma yönünde zemin hazirlayan aliskanliklardan uzak kalma yönünde tedbirlere yüzde 80-90 oraninda uyuluyor. 3 ay öncesine, 1 yil öncesine göre agirlikli olarak kurallara uyma yönünde hassasiyet olusmus durumda. Dügünlerde de artik ortak kaplardan degil, tek tek münferit olarak ikramlar yapilmaktadir. Kiyida kösede uymayanlar varsa da onlarla ilgili çalismalarimizi artirarak devam ettirecegiz."

Hükümet'in asi noktasinda her türlü tedbiri aldigini dile getiren Özkan, sözlerini söyle tamamladi:

"Konya'nin asilamada yüzde 75'in üzerine de çikacagina inaniyorum. Tabii çok daha önceden bu mavi kategoriye geçmis olmamiz gerekiyordu. Mavi kategoriye de geçecegiz, yüzde 75'in üzerinde de asi oranlarini artirmamiz gerekiyor. Aslinda devletimiz, hükümetimiz her türlü tedbiri almis durumda. Yeterli asimiz var, hekimlerimiz, saglik çalisanlarimiz olaganüstü bir fedakarlik içinde.

Bütün hastanelerimiz, saglik birimlerimiz, 700'ün üzerinde aile hekimligi birimimizle beraber kalabalik olan yerlerde, sanayimizde de seyyar asi ekiplerini kurmus ve isletiyoruz. Yeter ki vatandaslarimiz bu asilamayla ilgili bir an önce karar verip, gidip asi olsunlar. Asilanmasi gereken herkesin asilanmasi bizim hedefimiz."
Kaynak: AA