Elazig'da Asilama Orani Yüzde 65'E Ulasti

Il Saglik Müdürü Polat: 'Ilimizin asi haritasindaki yeri kirmiziydi ama bugün itibariyle turuncuyu da geçerek yüzde 65 asilama orani ile sari renkte yerimizi almis bulunmaktayiz. Bundan sonraki hedefimiz insallah maviye geçmek'

Elazig Saglik Müdürü Cahit Polat, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede halkin duyarliligi sayesinde asilamada yüzde 65'i geçen Elazig'in asi tablosunda renginin sariya döndügünü, hedeflerinin yüzde 75'i geçerek mavi renge ulasmak oldugunu bildirdi.

Polat, gazetecilere yaptigi açiklamada, 2 yildir salgin sürecini en iyi sekilde yöneten devletin almis oldugu tedbirler sayesinde ülkede ciddi sikintilar yasanmadigini belirtti.

Bugün salginla mücadelede en önemli gerecin asi oldugunu, dünyanin bir çok ülkesi yeteri asiya ulasamazken Türkiye'de gerektiginde saglik birimlerinin asiyi vatandasin ayagina kadar götürdügünü ifade eden Polat, söyle konustu:

"Ilimizin asi haritasindaki yeri kirmiziydi, ama bugün itibariyle turuncuyu da geçerek yüzde 65 asilama orani ile sari renkte yerimizi almis bulunmaktayiz. Bundan sonraki hedefimiz insallah maviye geçmek. Tabi ki bu konuma

gelmemizdeki basari hiç süphesiz halkimizindir, onun için bu basarinin mimari olan Elazig halkina sükranlarimi sunuyorum."

Polat, kentte asilama oranlarinda son bir ayda önemli bir artis oldugunu ancak bunun yeterli olmadigini, bir an önce yüzde 75'i geçerek maviye geçmeleri gerektigini dile getirdi.

Bunun için bütün saglik kurumlarinin büyük bir gayretle çalistigini aktaran Polat, söyle devam etti:

"Ilimizde birinci doz asi yapilan kisi sayisi 302 bin, ikinci doz asi sayisi 227 bin, üçüncü doz asi uygulanan kisi sayisi ise 51 bin. Merkezde asilama orani yüzde 65,99, Agin ilçemizde yüzde 79, Alacakaya'da yüzde 64, Aricak'ta yüzde 54, Baskil yüzde 65, Karakoçan yüzde 53, Keban'da yüzde 70, Kovancilar'da yüzde 49, Maden'de yüzde 71, Palu'da yüzde 50, Sivrice'de yüzde 68'dir. Bu oranlarin çok daha yukari çikmasi için Il Saglik Müdürlügü olarak bütün ekiplerimiz gece gündüz çalismaktayiz."

- "Kovid-19'dan ölen hastalarin neredeyse tamami asisini yaptirmayan veya eksik yaptiranlar"

Polat, asi yaptirmanin salginla mücadelede en önemli araç olmasina ragmen, bazi kesimlerin asiya karsi direnç göstermesinin mantikla bagdasmadigini kaydetti.

Asinin önemine ve güvenirligine ragmen asi yaptirmaya karsi çikanlari anlamakta güçlük çektigini aktaran Polat, sunlari kaydetti:

"Geldigimiz noktada ölen hastalarin neredeyse tamami asisini yaptirmayanlar veya eksik yaptiranlar. Bu gerçekler ortaydayken hiç asli astari olmayan, bilimsel dayanagi olmayan asi reddini anlamakta zorluk çekiyoruz. Bir taraftan Kovid-19'un hastaliga sebebiyet verdigi, yogun bakima düsürdügü ya da öldürdügü kesin. Asi ile ilgili bu kadar faz çalismasi yapilmis, testlerden, onaylardan geçmis, hiçbir yan etkisi olmamis, her gün belki yakinimizda bir çok insani kaybetmekteyiz ama bir takim vatandaslarimiz halen israrla asi yaptirmamakta direnç göstermektedir."

Polat, 6 Eylül'de okullarin açilacagini animsatarak, bundan sonraki süreçte ögretmen ve ögrencilerin okullarinda yine maske, mesafe ve hijyen kurallarina uymasi gerektiginin çok önemli oldugunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA