Küresel Piyasalar Yön Arayisinda

Küresel piyasalar karisik bir seyir izlerken, bugün ABD'de vadeli islem kontratlari ve opsiyonlarda vade sonu olmasi sebebiyle pay piyasalarinda oynakligin artma riski bulunuyor.

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini ekonomik toparlanmayi tehdit ederken, dün ABD'de perakende satislar verisinin beklentileri asmasi ve stoklardaki artis kismen de olsa piyasalari rahatlatti.

Buna karsilik, ABD'de borç tavani üzerinden yükselmeye devam eden tansiyon pay piyasalarinda risk unsuru olarak agirlik kazanmayi sürdürüyor.

Avrupa Merkez Bankasi (ECB) Baskani Christine Lagarde, dün, bankanin destekleyici durusunun sürecegine iliskin açiklamalarda bulunurken, ülkelerin ekonomik toparlanma için mali destek vermelerinin gerekliligini bir kez daha dile getirdi.

Dün New York borsasinda karisik bir seyir izlenirken, S&P 500 endeksi yüzde 0,18 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,16 deger kaybetti. Nasdaq endeksi ise yüzde 0,13 yükseldi. New York borsasi vadeli islemelerde yeni güne sinirli da olsa alicili bir seyirle baslarken, endeks opsiyonlari ve vadeli islem kontratlarinda vade sonu olmasi sebebiyle oynakligin artma riski bulunuyor.

Avrupa borsalarinda ise bugün açiklanacak Avro Bölgesi'nin agustos ayina iliskin enflasyon verileri yatirimcilarin odaginda bulunuyor.

Analistler, dün Lagarde'in gerçeklestirdigi toplantida yaptigi sözle yönlendirmelerin sahin olmamasinin yatirimcilari kismen de olsa rahatlattigini ifade etti.

Avrupa basininda yer alan ECB'nin 2023'te faiz artirimina gidecegine iliskin haberler sonrasi varlik fiyatlarinda oynakligin arttigini dile getiren analistler, aksam saatlerinde ECB tarafindan konuya iliskin yalanlama geldigini animsatti.

Bu gelismelerle, dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,23, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,16, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,59 ve Italya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,78 deger kazandi. Avrupa borsalari vadeli islemlerde yeni güne de alis agirlikli bir seyirle basladi.

Avro/dolar paritesi güne yatay seyirle baslamasinin ardindan önceki kapanisin hemen üzerinde 1,1770'ten islem görüyor.

Asya borsalari güne Çin hariç yükselisle baslarken, Çin'de devam eden regülasyon adimlari ve Evergrande sirketine iliskin tepkilerin gittikçe artmasi risk istahini azaltan unsurlar olarak öne çikiyor.

Bu gelismelerle kapanisa yakin Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,2 deger kaybederken, Japonya'da Nikei 225 endeksi yüzde 0,57, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,25 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,16 deger kazandi.

Yurt içinde, bugünün veri gündeminde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi'nin (TCMB) piyasa katilimcilari anketi bulunurken, dün, küresel pay piyasalarindan negatif ayrisan Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, düsüs egilimini üst üste besinci islem gününe tasidi ve günü önceki kapanisin yüzde 0,42 altinda 1.418,03 puandan tamamladi.

Dolar/TL ise dün yüzde 1,2 deger kazanciyla 8,5354'e çikmasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 8,5350 seviyesinde islem görüyor.

Analistler, bugün Avro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve ABD'de Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi verilerinin takip edilecegini belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.390 seviyesinin destek, 1.430 puanin direnç konumunda bulundugunu söyledi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, eylül ayi piyasa katilimcilari anketi

12.00 Avro Bölgesi, agustos ayi TÜFE

17.00 ABD, eylül ayi Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi

Kaynak: AA