Elazig'da 21 Bin Ton Balik Üretimi

Elazig’da 162 adet isletmede geçtigimiz sene 35 bin ton kapasite ile 21 bin ton üretim gerçeklestirildi.

Elazig'da 21 Bin Ton Balik Üretimi
Üç tarafi sularla çevrili yarimada konumunda yer alan Elazig, 68 bin hektar su yüzey alani ile ürünleri yetistiriciligi ve avciligi bakimindan önemli bir yere sahip. Elazig’in Keban ve Karakaya barajlarinda kurulan 162 adet alabalik yetistiricilik tesisi 35 bin ton kurulu kapasite yaklasik 21 bin ton üretim ile Türkiye’de ilk sirada yer aliyor. Yetistiriciligin yaninda avcilik yoluyla da 17 adet kooperatif marifetiyle 150 adet ruhsatli tekne ve yaklasik bin kisiye is olanagi saglayan sektörde yillik 500 ton civarinda avcilik yoluyla aynali sazan üretiliyor. Ayrica, bugün Keban ilçesinde düzenlenen baliklandirma final programi ile Keban, Karakaya Baraj Gölü ve göletlere toplamda 12 milyon balik birakildi. Programa, AK Parti Elazig Milletvekili Metin Bulut, Tarim ve Orman Il Müdürü Turan Karahan, Keban Belediye Baskani Fethiye Atli ile kurum temsilcileri katildi.

Elazig’in iç sularda balik üretiminde ilk sirada yer aldigini ifade eden Tarim ve Orman Il Müdürü Turan Karahan, “Kurulu 162 adet isletmede bugün 35 bin ton kapasite ile geçen sene 21 bin ton üretim gerçeklestirdik. Yetistiriciligin yaninda avcilik yoluyla da 17 adet kooperatif marifetiyle 150 adet ruhsatli tekne ve yaklasik bin kisinin ugras verdigi yillik 500 ton civarinda da avcilik yoluyla aynali sazan basta olmak üzere balik avciligi gerçeklestiriyoruz. Bu üretmis oldugumuz baligi Keban’da isleyerek dünyanin bir çok ülkesine ulastiriyoruz. Bu üretimi gerçeklestirirken Elazig ilinde balikçilik sektörü 2000’li yillardan sonra gelismeye basladi” dedi.

Türkiye’nin bir çok noktasina yavru sazan baligi gönderdiklerini belirten Karahan, “Hem Elazig’da hem Türkiye genelinde bu üretim artarak devam ediyor. 2021 yilinda 10 milyon yavru sazan üretimi için hedef koydugu programa bütün paydaslarin destek ve gayretleriyle 12 milyon adet yavruyu üreterek Türkiye’de 19 ile gönderip su kaynaklarini bu baliklarla bulusturduk. Bu üretmis oldugumuz sazan yavrusunun 2 buçuk milyon adetini Elazig ilimizin sinirlari içerisinde bulunan gölet ve barajlara aktardik” diye konustu.

Kaynak: İHA