Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Amacimiz Ülkemizi Ikinci Üçüncü Santrallere Kavusturmak'

MERSIN – Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Akkuyu Nükleer Santrali’nin birinci ünitesini Mayis 2023’e yetistireceklerini belirterek, "Amacimiz ülkemizi en kisa sürede ikinci üçüncü nükleer santrallerine kavusturacak adimlar atmaktir" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Amacimiz Ülkemizi Ikinci Üçüncü Santrallere Kavusturmak'
Cumhurbaskani Erdogan, Akkuyu Nükleer Santrali’nde yaptigi denetlemeler sonrasi, Cumhuriyet Meydani’nda düzenlenen toplu açilis törenine katildi.

"İçel’i de İçelliyi de çok özlemisiz" diyen Erdogan, "Yatirim bedeli 3 milyar 260 milyon lirayi bulan bu eserler arasinda egitimden sagliga ulasimdan sanayiye turizme kadar her alanda tesis var. Çesitli egitim yatirimlarimizi bugün burada resmen hizmete açiyoruz. Saglikta Anamur Devlet Hastanemizin açilisini yapiyoruz, ulasimda bölünmüs yol ve kavsaklariyla İçel- Gözne yolunun açilisini gerçeklestiriyoruz. Erdemli Adalet Sarayi, emniyet müdürlügü, çevik kuvvet, özel harekat hizmet binasi gibi kamu yatirimlarini hizmete aliyoruz. İçel’in önemli turizm alanlarindan, Cennet Cehennem Ören Yeri, Meryem Ana Kilisesi restorasyonu ile Bien Termal Oteli’n ve cuma namazini kildigimiz Emir Sultan Camii’nin resmi açilislarini yapiyoruz. Özel sektörümüzün İçel’de 1,2 milyar liralik yatirimla hayata geçirdigi 19 ayri projenin açilisini da buradan gerçeklestiriyoruz. Tarsus Organize Sanayi bölgemizin 3. kismi ile Modern Fabrika Yenilik Merkezimizi bugün resmen hizmete veriyoruz. Tüm eser ve hizmetlerin hayirli olmasini diliyorum" ifadelerini kullandi.

Akkuyu’da birinci ünite 2023’ün Mayis’inda bitecek

Cumhuriyet Meydani’ndaki bulusmaya gelmeden önce Akkuyu Nükleer Güç Merkezi insaatinda incelemelerde bulundugunu belirten Cumhurbaskani Erdogan, "Mühendis ve isçilerimizin gayretiyle santral insaatinin hizla yükseldigine sahit oldum. 13 bin mühendisin 10 bini Türk, 3 bini Rus olmak üzere çalistigi böyle bir eser insallah birinci ünitesi 2023’ün Mayis’inda bitecek. En son ve en güvenli teknoloji ile insa edilen Türkiye’nin ilk nükleer santralinin bu ünitesini insallah 2023 Mayis’ina yetistirecegiz. Bu projeyi 2023 hedeflerimizin önemli sembollerinden biri olarak görüyoruz. Dünyada 443 nükleer santral halen faaliyette. 19 ülkede 51 nükleer santral insaat safhasinda iken Türkiye’yi bu imkandan mahrum birakmak isteyenlerin derdi baska bir sey. Iklim degisikligi tartismalarinin arttigi dönemde bizim gibi ülkeler için en önemli enerji kaynagi nükleer santrallerdir. Amacimiz ülkemizi en kisa sürede ikinci üçüncü nükleer santrallerine kavusturacak adimlar atmaktir. Burada 4 ünite yapacagiz" dedi.



"Ülkemize siginan milyonlarca magdura kucak açtik"

İçel Limani ve Serbest Bölgesinin ülkemizin en önemli dis ticaret merkezlerinden birisi oldugunu vurgulayan Erdogan söyle devam etti:

"Bu yilin ilk 7 ayinda İçel’den yapilan ihracat 2,2 milyar dolari geçerken bu bölgeden yapilan ithalat da 2 milyar dolari bulmustur. 10 bin kisilik istihdamlari ve ocak agustos döneminde 2,2 milyar dolara yaklasan ticaret hacmiyle İçel ekonomimize çok ciddi katki sagliyor. Biz de her türlü destegi sagliyoruz.

Son 1,5 yilda 364 milyon lira kredi ve sigorta destegi verdik, ihracat ve KOBI’lerimize. 55 bine yakin esnaf ve sanatkarla İçel bölgenin en hareketli ticaret merkezidir. 26 bin esnafimiza 103 milyon lira gelir kaybi destegi ve 8 milyon kira destegi verdik. Yangin ve sel afetlerinde zarar gören vatandaslarimizi yalniz birakmadik. Tahrip olan ev, ahir, seralarini yeniden yaparak kimsenin sahipsiz olmadigini gösterdik. Dünyada iç çatismalar, sosyal huzursuzluklar ve ekonomik sikintilar sebebiyle insanlarin yerinden edildigi dönemde biz tüm imkanlarimizi vatandaslarimizin emrine sunduk. Sadece kendi vatandaslarimizin degil, her seyini geride birakip ülkemize siginan milyonlarca magdura kucak açtik. Türkiye üzerine yikilan bu sorumlulugu tek basina yasayacak degildir. AB basta olmak üzere yük paylasmasi gereken çevrelerin artik somut adimlar atmasinin zamani gelmistir. Biz kardesligimizin insanligimizin geregini yaptik, yapmayi sürdürürüz. Önce Irak, ardindan Suriye, Libya, Karabag ve simdi de Afganistan’da yasanan trajediler karsisinda bizim kadar fedakarlik yapan, kararli durus sergileyen hiçbir ülke yoktur."

"19 yildir biz eserlerimizle övünüyoruz"

"Birileri güçlü Türkiye’nin insasi yolunda ilerledigimizi görmeye yanasmasa da biz milletimizle bu yolda yürüyecegiz" diyen Erdogan sunlari dile getirdi:

"Türkiye’ye diz çöktürmek için yillardir çirpinanlarin heveslerini kursaklarinda birakarak 2023 hedeflerimize yürüyoruz. Biz 2053, 2071 vizyonu demeye devam ediyoruz. Bay Kemal rahatsiz oluyor, varsin olsun. Bay Kemal’e sunu söylemek lazim. Bu ülkede senin bir dikili agacin var mi? Bir eseriniz var mi? 19 yildir biz eserlerimizle övünüyoruz. Esek ölür kalir semeri, insan ölür kalir eseri. Biz eser ve hizmet siyasetimizle adim adim taslarini dösüyoruz. Insallah 2023 dönüm noktasi olacak. Büyük ve güçlü Türkiye derken bu ifadeyi içi bos slogan olarak söylemiyoruz. Geçtigimiz 19 yilda her alanda ülkemize kazandirdigimiz eser ve hizmet siyasetiyle altyapisiyla bunun üzerine bina ediyoruz. İçelimizi 7 milyar lira kaynakla sosyal yardimla destekledik. 600 yatakli Tarsus Devlet Hastanemiz devam ediyor. Mezitli’deki konutlari yilsonuna kadar teslim edecegiz. Yapimi devam eden tesislerle 243 bin dekar araziyi daha sulamaya açacagiz. İçelli çiftçilerimize toplam 2.5 milyar liralik tarimsal destek verdik. Sanayide son 19 yilda İçel’e yeni 3 OSB, 1 endüstri bölgesi, 2 teknopark, 11 ar-ge merkezi ve 1 tasarim merkezi kurduk. Enerjide Yenisehir, Akdeniz, Toroslar, Tarsus ilçelerimize dogalgaz geldi. Insallah önümüzdeki dönemde her alanda İçel’e daha büyük yatirimlar yapmak için çalismaya devam edecegiz. Zaman zaman iktidara gelip de taktigi tek çivi olmayanlar var. Siyaseti yalanla, iftirayla, çarpitmayla insanlari kandirmaya çalismak sananlar eserin, hizmetin, yatirimin kiymetini bilmezler. Milletin derdiyle dertlenmeyenler hiçbir yaraya merhem olamazlar. Hasbelkader yönetime geldikleri yerlerde sadece hayal kirikligina yol açarlar. Sadece kaynak israfina, vakit kaybina sebep olurlar."

"Basariyi itibarsizlastirmaya çalisiyorlar"

Konusmasini "Sizlerden karsiniza gelenleri agizlarindan çikan laflarla degil, ortaya koyduklariyla, gerçeklestirdikleri icraatlarla ölçüp biçmenizi istiyoruz" diyerek sürdüren Cumhurbaskani Erdogan, "Bu ülkeye daha fazla demokrasi getireceklerini söyleyenlerin geçmiste insanlari inançlarindan, kiyafetlerinden, fikirlerinden dolayi nasil ötekilestirdiklerini hatirlayin. Ülkeyi daha iyi kalkindiracaklarini söyleyenlerin geçmiste yapilan her yatirima nasil köstek olduklarini hatirlayin. Ayni kafadan farkli neticeler çikarmasini beklemek akil kari bir is degildir. Akdeniz’de petrol ve dogalgaz arariz, Rumlarin agziyla karsi çikarlar. Karadeniz’de dogalgaz buluruz, kendi akillarinca dalga konusu yaparak basariyi itibarsizlastirmaya çalisirlar. Sinir ötesine harekat yapariz, teröristlerin safinda yer alirlar. Ülkemize yönelik haksiz, hukuksuz nice saldiri olur, ya kulaklarinin üstüne yatarlar ya da onlar da ayni koroya katilirlar. Ülkemiz maruz kaldigi saldirilara karsi dimdik ayakta kalmayi, bununla yetinmeyip siyasi, ekonomik, askeri olarak sinirlari ötesinde genis bir etki alani olusturmayi bunlara ragmen basarmistir. Vesayetin koltuk degnekçiliginden, teröristlerin destekçiliginden emperyalistlerin figüranligina ne ararsaniz bunlarda, bay Kemal’de var. Cumhur ittifaki olarak nasil Türkiye’yi darbecilerden temizlediysek, terör örgütlerinin kusatmasindan çikardiysak, küresel sistemde söz sahibi yaptiysak, insallah bundan sonra çok daha fazlasini milletimize kazandiracagiz" dedi.

Kaynak: İHA