Selçuk Üniversitesi, Ruanda Heyetini Agirladi

Ögrencilerine Türkçe egitim alma imkâni sunan Ruanda Üniversitesinin bilim insanlari, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy’u ziyaret etti. Yunus Emre Enstitüsünün aracilik ettigi ziyarette; ögrenci degisim programlari, arastirma-gelistirme projeleri ve akademik/teknik konularda yapilabilecek is birlikleri görüsüldü.

Selçuk Üniversitesi, Ruanda Heyetini Agirladi
Ruanda Üniversitesinden Tip ve Eczacilik Fakültesi Dekani Prof. Jean Claude Byiringo, Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Umaru Garba Vali, Dil Mükemmeliyet Merkezi Müdürü Dr. Anne Marie Kagwesage, Afrika Mükemmeliyet Merkezi ve Nesnelerin Interneti Müdürü Dr. Damien Hanyurwimfura ile Veri Bilim Merkezi Müdürü Dr. Charles Ruranga; Yunus Emre Enstitüsünden Ruanda Temsilcisi Enes Karaçoban, Strateji Gelistirme ve Kurumsal Iletisim Müdürlügünden Uzman Bünyamin Demir, Uzman Yardimcisi Seyit Arif Sayin, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy’u ziyaret etti. Türkçe ögrenimini yayginlastirmak, Türk kültür ve sanatini yurt disinda tanitmak amaciyla 53 ülkede 63 Yunus Emre Türk Kültür Merkezi kanaliyla faaliyetlerine devam eden Yunus Emre Enstitüsünün aracilik ettigi ziyarete, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Emrullah Eken ve Prof. Dr. Ilhan Çiftci de eslik etti.

“Konya’ya tekrar gelmek istiyoruz”

Selçuk Üniversitesinin akademik ve bilimsel birikimi, personel ve ögrenci degisim programlari müfredat gelistirme, kaynak paylasimi, çift diploma programlari, ortak arastirma projeleri gibi konularin degerlendirildigi ziyarette konusan Heyet Baskani ve Ruanda Üniversitesi Tip ve Eczacilik Fakültesi Dekani Prof. Jean Claude Byiringo, “Is birligi yapmak amaciyla Konya’ya tekrar gelmek istiyoruz. Birbirimize önemli katkilar sunabilecegimizi düsünüyoruz. Türkiye ile Ruanda arasindaki ticari iliskiler özellikle son dönemde artmaya basladi.

Türk yatirimcilar, insaat ve enerji alaninda önemli projeler yürütüyor. Egitim noktasinda da is birligi yaptigimiz, protokol imzaladigimiz kurumlar var. Türkiye ile 3 temel alanda anlasma yaptik. Birincisi, genel bir egitim anlasmasi imzalandi. Ikincisi, YÖK ile Ruanda Milli Egitim Bakanligi arasinda imzalanan mutabakat zabti; üçüncüsü de burs alaninda imzalanan egitim anlasmasi” dedi.



“Ülkelerimizi daha iyi yerlere tasiyabilmeyi amaçliyoruz”

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy da “Türkiye olarak Afrika ile birlikte egitim sistemimizi daha iyi yerlere getirmeyi planliyoruz. Bundan sonraki süreçte Türk gençlerinin de Afrika’da arastirma yapmasini ümit ediyoruz. Selçuk Üniversitesi birçok alanda tecrübe sahibi, köklü bir üniversite. Bizim, Ruanda Üniversitesi ile yapacagimiz is birligi, ülkelerimizi daha iyi yerlere tasiyabilmek amacini tasiyacak. Bilimsel çalismalariyla örnek olan Selçuk Üniversitesi bünyesinde, bütün insanligi tehdit eden küresel salgina karsi iki farkli asi projesi yürütülüyor. Bu projeler, sonradan ortaya çikan varyantlar da göz önünde bulundurularak hazirlaniyor” diye konustu.

Ruanda Üniversitesi heyeti daha sonra Selçuk Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Emrullah Eken ile birlikte Veteriner Fakültesi Küçük Hayvan Hastanesi, Deneysel Tip Arastirma ve Uygulama Merkezi, Ileri Teknoloji Arastirma ve Uygulama Merkezi, Ziraat Fakültesi bünyesindeki uygulama birimlerini ziyaret ederek bilgi aldi.
Kaynak: İHA