Yüksek Verimli 'Macit 55' Kestane Çesidi Tescillendi

SAMSUN – Uzun yillar sürdürülen arastirmalar sonucu erken meyveye yatmasi ve yüksek verimli olmasi ile öne çikan kestane genotipi ‘Macit 55’ adiyla tescillendi. Bazi türlere göre 10 ile 25 gün daha erken hasada geldigi tespit edilen çesit üreticilerle bulusmak için gün sayiyor.

Karadeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü’nde Dr. Idris Macit liderligindeki “Karadeniz Bölgesi Meyve Genetik Kaynaklari Arastirmalari” projesi kapsaminda 8 meyve türünde genetik muhafaza ve degerlendirme çalismalari yürütülüyor. 2002 yilindan beri yürütülen bu proje ile bugün itibariyla arazi gen bankasinda 691 bitki materyali muhafaza edilmeye devam ediyor.

Proje kapsaminda çalisilan türlerden biride kestane oldu. Karadeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü’nde kestane çalismalari Ondokuz Mayis Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Ümit Serdar’in is birligi ile 2006 yilinda arazi gen bankasinin kurulmasiyla basladi.

Arazi gen bankasinda su anda 22 kestane genotipi bulundugu ögrenildi.

Karadeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü ve OMÜ Ziraat Fakültesi is birligi ile bu materyal üzerinde uzun yillar çok yönlü arazi ve laboratuvar çalismalari yapildi. Bu çalismalar sonucunda bazi genotipler öne çikti. Bunlardan üstün özelliklere sahip görülen bir tanesi 2019 yilinda Karadeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü adina ‘Macit 55’ adiyla tescil ettirildi. Bu çesidin Karadeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü arastirmacilari Dr. Idris Macit, Dr. Erol Aydin ve Ercan Er tarafindan tescil ettirildigi belirtildi.

‘Macit 55’ kestane çesidinin bölgedeki yerli kestanelere ve ülkede bulunan bazi yabanci kaynakli çesitlere göre 10 ile 25 gün daha erken hasada geldigi tespit edildi. Bu özelligin çeside, pazarda daha yüksek fiyattan degerlendirilebilme imkani saglayacagi anlasildi. Ayni zamanda meyvelerinin iri ve parlak kestane rengine sahip olmasi da tüketici tarafindan begenilecek bir husus oldugu degerlendirildi. Çesit agaçlarinin erken meyveye yatmasi ve yüksek verimli olmasi ile öne çikti. ‘Macit 55’in ayni zamanda diger bazi meyve özellikleri ve yeme kalitesi iyi olan bir çesit oldugu açiklandi.

‘Macit 55’ 16 Eylül Çarsamba günü saat 14.00’da Karadeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü Arastirma ve Uygulama Alani’nda üretici ve tüketicilere tanitilacak.
Kaynak: İHA