Yas Meyve Sebze Ihracatinda Yunanistan Rekoru

Akdeniz Ihracatçi Birlikleri (AKIB) Koordinatör Baskani ve Akdeniz Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Nejdat Sin, yas meyve ve sebzede kaliteli, güvenli ve zengin ürün çesitliligine sahip Türkiye’nin küresel pazarlardaki yükselisinin devam ettigini belirtip agustos ayinda geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 14 artis saglayarak 148,3 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirdiklerini açikladi. Sin, "Agustos ayinda Yunanistan pazarinda 18 kat artis saglarken Libya ve Israil ihracat hacminde en yüksek artislari yakaladigimiz diger ülkeler oldu” dedi.



Ihracatin yüzde 56’si üzüm, seftali ve domatesten olustu

Yas meyve sebze sektörünün agustos ayinda 247 bin 155 ton ürünü ihraç pazarlarinda degerlendirdigini kaydeden Baskan Sin, “Agustos ayinda sektör ihracatimizin yüzde 56’sini üzüm, seftali ve domates olusturdu. En fazla ihraç ettigimiz ürünlerde yüzde 21 artis ve 36 milyon dolar deger ile üzüm birinci, yüzde 4 azalis ve 26,1 milyon dolar deger ile seftali ikinci, yüzde 85 artis ve 20,2 milyon dolar deger ile domates üçüncü sirada yer aldi. Söz konusu dönemde ihracat hacminde en yüksek artislari patates, sogan, limon, portakal ve domateste elde ettik.” diye konustu.



"Yunanistan pazarinda ihracatimizi yüzde bin 724 oraninda artirdik"

Yas meyve sebze sektörünün en önemli gündeminin pazar çesitliligi oldugunu dile getiren Baskan Sin, bu yöndeki çabalarin agustos ayi raporlarina yansidigini vurguladi. Türkiye’nin agustos ayi yas meyve ve sebze ihracatini ülkelere göre degerlendiren Baskan Sin, sunlari söyledi:

“En fazla ihracat yaptigimiz ülkelerin basinda bu ayda da Rusya liderligini devam ettirdi. Rusya pazarinda yüzde 5 artisla 41,5 milyon dolarlik ihracat degerine ulastik. Yüzde 24 artis ve 20 milyon dolar deger ile Almanya ikinci, yüzde 162 artis ve 10,1 milyon dolar deger ile Suriye üçüncü sirada yer aldi. Agustosta ihracat hacminde en yüksek artisi yakaladigimiz ülkelerde yüzde bin 724 artis ve 1,5 milyon dolar deger ile Yunanistan liste basi oldu. Yüzde 536 artis ve 1,8 milyon dolar deger ile Libya ikinci, yüzde 306 artis ve 5,4 milyon dolar deger ile Israil üçüncü sirada yer aldi. Avrupa’daki hedef pazarlarimizdan Yunanistan’in yani sira Almanya, Hirvatistan, Bulgaristan ve Isviçre’de sagladigimiz kayda deger artislar da motivasyonumuzu artirdi.”

"Akdeniz Meyve Sinegi’ne karsi ortak akilla mücadele ediyoruz"

Yas meyve sebze ihracatinin en önemli ürün grubu olan narenciyede yeni sezona girilirken narenciye ve sert çekirdekli meyvelere zarar veren Akdeniz Meyve Sinegi ile etkin ve es zamanli mücadele edilmesi için istisare toplantilarina da agirlik verdiklerini açiklayan Baskan Nejdat Sin, İçel merkezde tüm taraflarin katilimiyla gerçeklestirdikleri istisare toplantisinin ardindan Hatay’in Dörtyol ilçesinde Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan organize edilen toplantida da konunun ele alindigini belirtti.

Son olarak Hatay’in Samandag ilçesinde narenciye üreticileriyle bir araya geldiklerini dile getiren Baskan Nejdat Sin, ’Akdeniz Meyve Sinegi ve Zirai Ilaç Kalintisi Çerçevesinde Turunçgil Üretiminde ve Depolamasinda Yasanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ konulu toplantida ilçe protokolü, sektör temsilcileri, akademisyenler ve üreticilerle verimli bir toplanti gerçeklestirdiklerini vurguladi. Baskan Sin, “Tarimsal üretimde en tehlikeli ve zararli türler sinifinda yer alan, portakal, mandalina, limon, muz, nar, kayisi, elma, erik, kiraz gibi meyvelere, domates, patlican ve biber gibi sebzelere, ayrica 100’ün üzerinde farkli bitki türüne zarar veren Akdeniz Meyve Sinegi ile dogru zamanda kültürel, biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerinin uygulanmasi için büyük gayret gösteriyoruz. Narenciyede ragbet gören çesitlerle bahçelerin tesis edilmesi, hasat ve ihraç tarihleri, hasat isçiligi maliyetleri ve narenciye zararlilariyla mücadele konularinda tüm sektör paydaslarini bir araya getirerek ortak akilla ilerliyoruz” diye konustu.

Analiz sikligi ve analiz ücretlerinin makul seviyelere indirilmesi yönünde Tarim Bakanligi’na ilettikleri taleplerin karsilik buldugunu belirten Baskan Sin sözlerini söyle tamamladi:

“Güven ve desteklerinden dolayi Tarim ve Orman Bakanimiz Sayin Bekir Pakdemirli’ye ihracatçilarimiz adina tesekkür ediyoruz. Bu düzenlemeler hiç kuskusuz Türk yas meyve sebze ihracatçilarinin küresel pazarlardaki rekabetçiligine olumlu yansiyacaktir."
Kaynak: İHA