'Yarini Kodlayanlar' Fikir Maratonunda Gençler Afet Aninda Iletisim Için Çözüm Üretti

'Afet Için Iletisim ve 5G' temasiyla bu yil ikincisi düzenlenen fikir maratonunu, ortaokul grubunda 'Akilli Kanalizasyon Sistemi' projesiyle FboTech takimi, lise düzeyinde ise 'Görüntü Isleyen Kameralarla Aninda Yangin Tespiti' projesiyle Not Found takimi kazandi.

Türkiye Vodafone Vakfi ve Habitat Dernegi tarafindan hayata geçirilen "Yarini Kodlayanlar" fikir maratonunun ikincisi gerçeklestirildi.

Vodafone'dan yapilan açiklamaya göre, Türkiye Vodafone Vakfi, çocuk ve gençleri dijital gelecege hazirlamaya devam ediyor.

Türkiye'nin dört bir yaninda 192 bini askin çocuga ulasan proje kapsaminda düzenlenen online fikir maratonlarinin ikincisi "Afet Için Iletisim ve 5G" temasiyla gerçeklestirildi.

Ortaokul ve lise ögrencilerinin katilimiyla düzenlenen etkinlikte, katilimci takimlardan akilli teknolojileri kullanarak afet esnasinda yasanabilecek iletisim sorunlarina çözüm bulmalari istendi. Katilimcilara Vodafone çalisanlari da uzmanlik alanlarina göre mentorluk destegi verdi.

Toplam 61 takimin basvurdugu fikir maratonunu ortaokul grubunda "Akilli Kanalizasyon Sistemi" projesiyle FboTech takimi, lise düzeyinde ise "Görüntü Isleyen Kameralarla Aninda Yangin Tespiti" projesiyle Not Found takimi kazandi.

- "Üreten bir neslin yetismesine katkida bulunmak istiyoruz"

Açiklamada fikir maratonuna iliskin degerlendirmeleri yer alan Türkiye Vodafone Vakfi Baskani Hasan Süel, dijital gelecege hazir nesiller yetistirme hedefiyle 5 yil önce baslattiklari "Yarini Kodlayanlar" projesini büyük bir kararlilikla sürdürdüklerini bildirdi.

Agustos 2016'da Habitat Dernegi is birligiyle 7 ila 14 yas arasindaki çocuklara dijital dünyanin lisani "kodlamayi" ögretmeye basladiklarini belirten Süel, sunlari kaydetti:

"Yarini Kodlayanlar projemizle tüketen degil, üreten bir neslin yetismesine katkida bulunmak istiyoruz. Bugüne kadar 81 ilde 192 binin üzerinde çocugumuza kodlama ögrettik. Simdi de ortaokul ve lise ögrencilerine yönelik düzenledigimiz online fikir maratonlariyla somut toplumsal sorunlara çözüm üretilecek hikayeler çikarilmasini amaçliyoruz. Ikinci fikir maratonumuzda ögrencilerimiz afet esnasinda yasanabilecek iletisim sorunlarina teknolojinin gücünü kullanarak nasil çözüm üretebileceklerine odaklandi. Katilimci ögrencilerimize Vodafone çalisanlari da mentorluk destegi verdi."

- "Projenin baslangicindan bu yana 192 bin çocuga ulastik"

Habitat Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Sezai Hazir ise proje sayesinde her geçen gün daha fazla çocuga ulastiklarini aktararak, projenin baslangicindan bugüne 192 binin üzerinde çocuga ulastiklarini bildirdi.

Çocuklarin, Türkiye'nin dijitallesme sürecinde en önemli özne haline gelmelerine, dijital dünyanin dilini ögrenmelerine ve bugünün sorunlarina dijital çözümler üretmelerine katki saglamaya devam ettiklerini belirten Hazir, su degerlendirmelerde bulundu:

"Gerçeklestirdigimiz bu fikir maratonumuz ile çocuklarin yeterli imkan saglandiginda günümüz sorunlarina ne kadar yaratici fikirler gelistirebildigini bir kez daha gördük. Bu yaratici fikirlerin daha da artmasi ve hayata geçmesi için çalismalarimiza devam edecegiz. Unutmayalim ki 21. yüzyil, dijital yetkinlikleri yüksek bireylerin toplumlari dönüstürdügü ve bu toplumlara liderlik ettigi bir zaman dilimi olacaktir."

- Ön jüride 33 takim degerlendirildi

Verilen bilgiye göre, "Afet Için Iletisim ve 5G" fikir maratonuna basvuran 61 takimdan 33'ü, tüm kosullari tamamlayarak sunum ve is kanvaslarini ön jüriye iletti.

Degerlendirme sonucu, ortaokul grubunda Serdar Taspinar ve Çagan Aras Çaglar'dan olusan FboTech takimi "Akilli Kanalizasyon Sistemi" projesiyle birinci, Ilkim Derin Ören, Emin Isler ve Berk Can Yildiz'in LWYS takimi "Afet için Akilli Bileklik" projesiyle ikinci, Furkan Alp Özdemir ve Sadullah Efe Demir'in Garage Power takimi "Göçük Altinda Konum Tespiti Yapabilen Drone" projesiyle üçüncü oldu.

Lise grubunda ise Eda Tosun, Pelin Sarp ve Tarik Yilmaz'dan olusan Not Found takimi "Görüntü Isleyen Kameralar Ile Aninda Yangin Tespiti" projesiyle birincilik, Feridun Pinarbasi, Ömer Hakim, Samet Seyhanlioglu ve Özgür Dogu Oguz'un Neuro Norm takimi "Yangin Aninda Konum Tespiti Yapabilen ve Yangini Yavaslatan Drone" projesiyle ikincilik, Berk Yalçin ve Yanki Güven Kirlikova'nin DroneX takimi "Heyelan ve Çig Öncesi Tespit Yapabilen Drone" projesiyle üçüncülük kazandi.

Her iki kategoride birinci takimlara 15 bin TL, ikincilere 10 bin TL, üçüncü takimlara ise 5 bin TL degerinde teknoloji hediye çekleri verildi.

Kaynak: AA