Van'da Devletin Sürü Destegi 'Tersine Göç'ü Baslatti

Kirsaldaki vatandaslarin hayat standartlarinin yükseltilmesi amaciyla baslatilan 'Köyümde Yasamak Için Bir 'Sürü' Nedenim Var Projesi' ile Ercis'te yaklasik 20 aile göç ettigi topraklara dönerek hayvancilik yapmaya basladi Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Cihat Çagri: 'Daha önce köylerinden kente göç eden vatandaslar bu proje kapsaminda geri dönüs yaparak hayvanciliga basladi. Bahçelerde, tarlalarda artik koyun seslerini duymaya basladik' Çiftçi Nesim Alkan: 'Sehirden dönüsün saglanmasi açisindan güzel bir proje. Biz de desteklerden yararlandik ve bu sayede köyümüze geri döndük'

NECMETTIN KARACA - Genis meralari ve yaylalariyla hayvanciligin önemli merkezlerinden Van'da, küçükbas hayvanciligin gelistirilmesi ve ekonomiye katkinin artirilmasi amaciyla saglanan destekler ve gelistirilen projeler, kirsal bölgelerdeki mahallelere dönüsleri hizlandirdi.

Küçükbas hayvan varliginda ilk sirada yer alan Van'da, hayvan sayisinin artirilmasi için Hazine ve Maliye Bakanligi ile Tarim ve Orman Bakanliginin destegi, Ziraat Bankasi'nin is birligiyle baslatilan "Köyümde Yasamak Için Bir 'Sürü' Nedenim Var Projesi" kapsaminda hem basvurular hem de destekler devam ediyor.

Terör ve çesitli nedenlerle yillar önce bosalan mahallelerin yeniden canlandirilmasi, yerli irk koyun yetistiriciliginin yayginlastirilmasi ve kirsaldaki vatandaslarin hayat standartlarinin yükseltilmesi için hayata geçirilen projeden yararlanmak isteyen çiftçilere, Ziraat Bankasinca 100 bin liraya kadar sifir faizli, 50 bin liraya kadar da düsük faizli kredi imkani sunuluyor.

Il ve ilçe Tarim ve Orman Müdürlüklerine müracaat ederek desteklemeden yararlanan çiftçiler, aldiklari küçükbas hayvanlarla yillar sonra göç ettikleri topraklara dönerek hayvancilik yapiyor.

Van'in Ercis ilçesinde projeye basvuran yaklasik 45 kisiye verilen 4 bin 500 koyun destegiyle 20 ailenin kirsal bölgelerdeki mahallelerine dönmeleri saglandi.

- "Bahçelerde, tarlalarda artik koyun seslerini duymaya basladik"

Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Cihat Çagri, AA muhabirine, projenin üreticilerden ve vatandaslardan ilgi gördügünü, desteklerden yararlanmak isteyenlerin sayisinin her geçen gün arttigini söyledi.

Kaymakamligin koordinasyonunda basvuru sahiplerine gereken destegin verildigini anlatan Çagri, söyle konustu:

"Vatandaslarimiza hayvan seçiminde yardimci oluyoruz, hayvan kabulünde görev aliyoruz. Su ana kadar 4 bin 500 küçükbas hayvan dagitimi gerçeklestirdik. Bu basvurular artarak devam ediyor. Ilçemizin küçükbas hayvan varliginin artirilmasina proje önemli bir katki sunacak. 7 yil faizsiz, ilk 2 yil ödemesiz olan proje ilgi gördü. Daha önce köylerinden kente göç eden vatandaslar bu proje kapsaminda geri dönüs yaparak hayvanciliga basladi. Bahçelerde, tarlalarda artik koyun seslerini duymaya basladik. Hayvancilik yapmaktan vazgeçmis birçok vatandasimiz tekrar hayvan beslemeye karar verdi. Yaklasik 20 ailemiz köylerine döndü. Bu gelismeler bizi sevindiriyor."

- "Dogdugumuz, büyüdügümüz topraklara kavustuk"

Ilçeye bagli Karliyaka Mahallesi'nde yasayan Nesim Alkan ise destekten yararlandigini belirtti.

Bu sayede yillar sonra tekrar koyun sahibi oldugunu aktaran Alkan, "4 yil önce ekonomik nedenlerle köyden göç etmek zorunda kaldim. Imkanlarimiz köye dönmeye elverisli degildi. Yeni baslatilan projeyi arastirdim, sartlarindan birinin köyde ikamet edilmesi gerektigiydi. Bu nedenle köyüme dönerek basvurumu yaptim. Hayvanlari teslim aldim ve çalismaya basladim. Sehirden dönüsün saglanmasi açisindan güzel bir proje. Biz de desteklerden yararlandik ve bu sayede köyümüze döndük. Dogdugumuz, büyüdügümüz topraklara kavustuk. Allah devletimizden razi olsun." ifadelerini kullandi.

- "Projeden de faydalanarak 100 koyun sahibi oldum"

Kocapinar Mahallesi sakinlerinden Kemal Tüncer de yeniden hayvanciliga baslamanin mutlulugunu yasadigini ifade etti.

Proje sayesinde ahirlarin, tarlalarin, yaylalarin senlendigini, koyun ve kuzularin sesini duymaya basladiklarini anlatan Tüncer, "3 yil önce maddi nedenlerle köyümü terk etmistim. Projenin varligini duydum ve 8 ay önce köyüme geri döndüm. Projeden de faydalanarak 100 koyun sahibi oldum. Ilk yil ödemesiz, 6 yil taksit ödeme imkani sunan proje bizim gibi yerini yurdunu terk etmis insanlar için büyük bir avantaj oldu. Hayvancilikla birlikte tarima da basladik. Bize destek verenlere tesekkür ederiz." seklinde konustu.

- "Birçok aile dogduklari yerlerde yasamaya basladi"

Asagi Kozluca Mahallesi sakinlerinden Izzet Kaya, köyde yasadigi ekonomik sikintilar nedeniyle 5 yil önce dogup büyüdügü topraklari terk etmek zorunda kaldigini anlatti.

Proje sayesinde yillar sonra yeniden hayvancilik yapma imkani buldugunu belirten Kaya, sunlari kaydetti:

"Basvurum kabul edilince köyüme dönerek hayvanlari teslim aldim. Köyü terk edip gitmek zorunda kalan akraba ve arkadaslarim da dönüs yaparak projeye basvurdu. Birçok aile dogduklari yerlerde yasamaya basladi. Bazilari da göç etmekten kurtuldu. Insanlarin kendi yerlerini terk etmesi, topraklarini birakip gitmesi iyi bir sey degil. Gurbet yasadigimiz için köyümüze geri döndük. Daha çok insanin proje sayesinde köyüne gidip çiftçilik ve hayvancilik yaparak daha güzel yasayacagina inaniyorum. Bu proje küçükbas hayvancilik için fakat biz köyümüze dönünce hayvancilikla birlikte tarlalarimizi da ekmeye basladik. Her alanda bize büyük katkisi oldu."
Kaynak: AA