Vakiflar Genel Müdürlügünün Yeni Logosu Tanitildi

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Demircan: 'Vakiflar Genel Müdürlügümüz yüzyillar boyunca sönmeden yanan iyilik ve kültür medeniyeti atesini, geçmisten bugüne tasinan ve gelecek kusaklara aktarilan faydali olma gelenegini temsil eden yeni logosuyla genç kusagimizin da hafizasina kazinacaktir'.

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, "Vakif demek ayni zamanda, yolumuza isik tutan tarihimizin emanetlerini yarinlara layikiyla ulastirabilmeye öncülük etmek demektir." dedi.

Demircan, Ankara Kalesi'ndeki bir otelde Vakiflar Genel Müdürlügü'nün yeni logosunun tanitimi için düzenlenen toplantida yaptigi konusmaya, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy'un yogun çalisma gündemi nedeniyle programa katilamadigini, selamlarini gönderdigini belirterek basladi.

Vakif kelimesinin, bir gönül hareketini insanligin iyiligine ve güzelligine karsiliksizca vakfetmek, dünya üzerinde bir sevgi medeniyeti insa etmek anlamina geldigini belirten Demircan, "ben" demeden, dil, din, irk, renk ayrimi gözetmeden insani insana esit kilmaya vesile oldugunun altini çizerek, söyle devam etti:

"Vakif, mazlum, magdur ve mahrum olani kollamak, Yunus Emre'nin de dedigi gibi 'Bölüsürsek tok, bölünürsek yok oluruz' inanciyla kardeslik ve dayanismayi yasatmak demektir. Bizler asirlardan bugüne kadim cografyamiz üzerinde nice medeniyete ev sahipligi yapmis, farkliliklarin zenginlik oldugunu bilerek bir arada yasama kültürü gelistirmis bir ecdadin mirasçilariyiz. Bugün, Islam anlayisimizin özündeki sevginin yüregimize naksettigi yardimlasma duygusuyla nesilden nesile uzanan gönüldasligimizi vakiflarimizin eliyle yarinlara tasimak adina gayret göstermeye devam ediyoruz."

Paylasmanin ve bir olmanin güzelligini yasatmaya mimarlik eden vakiflar sayesinde basarilan nice yardim hareketinin bugün tüm dünyaya örnek olduguna isaret eden Demircan, "Vakif demek ayni zamanda, yolumuza isik tutan tarihimizin emanetlerini yarinlara layikiyla ulastirabilmeye öncülük etmek demektir." degerlendirmesinde bulundu.

Demircan, ata yadigari, ecdat mirasi, tarihin sessiz taniklari nice eseri korumakta gösterdikleri gayretin, vakiflarin bir diger misyonu olduguna dikkati çekerek, "Nice imkansizlik içinde tarihe sigmaz fedakarliklarla topragimizi savunmus atalarimizin var ettigi kültür medeniyetine sahip çikmak hepimiz için kutlu bir görev. Kosullar ne olursa olsun hanlardan hamamlara, medreselerden külliyelere, camilerden kütüphanelere varincaya dek bir medeniyet insasina tugla koyan ecdadimiz biliyordu ki bir milleti var eden kültürüdür." diye konustu.

Kökleri Osmanli Devleti’ne kadar uzanan, iyiligin kurumsallasmis hali olan vakiflarin, bugün Vakiflar Genel Müdürlügü çatisi altinda evrensel degerler ve çagdas yöntemlerle insanligi, vakif ruhu ve medeniyetinde birlestiren öncü kurumlar olarak hizmet vermeyi sürdürdügünü dile getiren Demircan, sunlari kaydetti:

"Seyh Edebali’nin söyledigi gibi 'Insani yasat ki devlet yasasin' inanciyla kimsesizlerin kimsesi olan, ilim ve irfan pesinde imkansizlik tanimadan gelecegini kurmaya çalisan ögrencilerimize destek sunan, yetimlerimize kol kanat geren, her milletten insanimiza kucak açan ve bunun yaninda yurt içinde ve yurt disinda nice kültür varligimizi yarinlara tasimak adina emek veren vakiflarimiz sayesinde sevgi medeniyetimiz kalici hale geliyor."

Demircan, Vakiflar Genel Müdürlügünün kaliciligina katkida bulunacak bir yeniligi paylasmak için bir araya gelindigini belirterek, söyle dedi:

"Nasil ki insanlar isimleriyle binalar mimari kimlikleriyle kendilerini var ederlerse kurumlarimizin da vizyonunu ifade eden birer kimligi vardir. Vakiflar Genel Müdürlügümüz yüzyillar boyunca sönmeden yanan iyilik ve kültür medeniyeti atesini, geçmisten bugüne tasinan ve gelecek kusaklara aktarilan faydali olma gelenegini temsil eden yeni logosuyla genç kusagimizin da hafizasina kazinacaktir. Bizler bu logoyu gördügümüz her yerde bilecegiz ki orada sevginin, iyiligin, paylasimin, dayanismanin ve geçmise sahip çikmanin izi vardir."

Demircan, yeni logonun tasarimcisi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi emekli ögretim üyesi, sanatçi Bülent Erkmen ile katkida bulunanlari kutlayarak, yeni logonun hayirli olmasini diledi.

- "Vakif fikriyatini yayma ve sonraki nesillere aktarma hedefi"

Vakiflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, asirlardir süregelen büyük ve anlamli bir anlayisin yasatildigi kadim bir kurum olan Vakiflar Genel Müdürlügünün sahip oldugu köklü mirasi gelecek nesillere aktarmak amaciyla çalismalarini çagin gerekliliklerini göz önünde bulundurarak yürüttüklerini belirtti.

Geçmisle olan güçlü baglarin gelecekte de insa edilmesi gerektigini vurgulayan Ersoy, su ifadeleri kullandi:

"Kurumumuzun çagin gereklerine adapte olmasini temin için kurumsal bilgi ve kurumsal deneyimimizi kullanmaya ve kendimizi degistirip güncellemeye ihtiyaç vardir. Degisen sartlara milli ve dinamik bir anlayisla, manevi degerleri bünyesinde barindiran, geçmisten gelecege köprü, öncü ve önder bir bilinçle sadece sunulan çözümleri seçmek degil, en uygun çözümü bulabilme vizyonuna sahip olabilmek için çalisiyoruz."

Ersoy, yeni logonun vakif fikriyatini yaymayi amaçlayan ve sonraki nesillere aktarmayi hedef edinen Vakiflar Genel Müdürlügünü temsil edecegini belirterek, kurumun yeni simgesinin hayirlara vesile olmasi temennisinde bulundu.

Daha sonra Bülent Erkmen'in logonun olusum hikayesini ve fikriyatini anlattigi video mesaj gösterildi.

- "Çesitlilik, çok boyutluluk, çok katmanlilik dikkate alindi"

Erkmen, mesajinda, vakif bilincini gelecek kusaklara aktarma, dünya için bir esin kaynagi olusturma islevinin ve kesintisiz süreklilik boyutunun tasarima yansitilmasina özen gösterildigini vurguladi.

Vakiflar Genel Müdürlügünün faaliyet gösterdigi alanlardaki çesitlilige isaret eden Erkmen, "Çesitliligin olusturdugu bütünsellik, çok boyutlulugun sagladigi kapsayicilik, çok katmanliligin kazandirdigi anitsallik tasarimda dikkate alinan unsurlar oldu." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA