Prof. Dr. Mehmet Erol'dan Ahi Evran Ve Ahilik Kurumu Konferansi

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) tarafindan hazirlanan Dogumunun 850. Yilinda Ahi Evran ve Ahilik Kurumu konferansi online gerçeklestirildi.

Prof. Dr. Mehmet Erol'dan Ahi Evran Ve Ahilik Kurumu Konferansi
GAÜN Fen Edebiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Erol, Ahi Evran’in Ahilik Teskilatinin kurulus sürecine iliskin bilgi verdigi konferansta, Ahi Evran’in yasam öyküsünden kesitler sundu. Ahilik Teskilatinin felsefesine deginen Prof. Dr. Erol, günümüzde Ahilik denince bir esnaf teskilatlanmasinin akla geldigini belirterek, aslinda bir yönüyle dogru olmakla birlikte tarihi süreç göz önüne alindiginda bunun eksik bir anlamlandirma oldugunu ifade etti.

Prof. Dr. Erol, “Ahilik bireyden topluma, dini hayattan sosyal hayata, ekonomiden siyasete genis bir islev ve anlam kazanmistir. Ahilik, Selçuklu döneminde 13.yy baslarinda Anadolu’da Ahi Evran tarafindan kurulmustur. Bu kurumun ne olup olmadiginin anlasilabilmesi için ahi kavramina ve teskilatin tarihi köklerine bakmak yerinde olacaktir” dedi.

Ahiligin Anadolu’da Türkler tarafindan kurulmasindan sonra yazilan Fütüvvetnâmelerde fütüvvet kavrami ile bir Ahide bulunmasi gereken özellikleri deginen Prof. Dr. Erol konusmasinda, “Bu özellikler; Nefisle mücadele, Allah’in emirlerini yerine getirme, kendisini halka adama, cömert olma, misafir sevme, din ve mezhep farki gözetmeksizin bütün insanlari sevgi ile kucaklayip onlarin ihtiyaçlarini gidermekte mücadeleci olma, herkesi esit görme, kendisini herkesten asagi tutma sekilde tanimlanmistir. Bu eserlerde Ahiligin belli basli sartlari da su sekilde siralanmistir: vefa, dogruluk, emniyet, cömertlik, tevazu, ihvana nasihat, insanlari dogru yola sevk etmek, tövbe dilemek, kudreti varken affetmek, tevazu etmek, yokluktakine yardim etmek, bir sanat sahibi olmak, akil sahibi bulunmak, ergenlik çagina gelmek, dindar bir hayâ ehli olmak” ifadelerini kullandi.

Ahi, yüksek ahlakli dürüst kimsedir

Ahiligin misyonunu fertten topluma, toplumdan dünyaya bir düzen verme seklinde özetleyen Prof. Dr. Erol, "Bireyin Islami ve ahlaki egitimi bir model olusturacak sekilde yakin ve uzak çevrelerde nizamin kurulmasinda etkili olacaktir. Bu egitimin sonuçlarina bir örnek vermek gerekirse bir Ahinin üç seyi baglanir, üç seyi açilir: Gözü haram olan seylere, agzi günah olan sözlere, eli zulümlere baglanir. Kapisi konuklara, kesesi ihtiyaci olanlara, sofrasi bütün açlara açilir. Ifade ettigimiz özellikleriyle bir Ahi kendisinden çok çevresini düsünen yüksek ahlâkli dürüst kimsedir” sözlerini kaydetti.

Prof. Dr. Erol konusmasinin son bölümünde, Islâm ahlakina uygun bireyleri yetistiren, toplumsal yardimlasmayi halka benimseten, kaliteli üretimle ticarette ön almayi ve ekonominin zenginlesmesini saglayan, gerektiginde düzenin saglanmasinda ve askerlerle birlikte savasa katilmada devletin yaninda olan Ahilik kurumunun uzun yillar topluma hizmet ettigini vurgulayarak, “Bu hizmetleriyle Anadolu’nun vatanlasmasinda rol oynayan Ahi Evran’i ve yüzlerce yil bu vatanda gelenegi yasatmis tüm Ahilerimizi rahmetle yad ediyorum. Ruhlari sad olsun” dedi.

Kaynak: İHA