(Özel) Üniversite Ögrencilerinin Gelisi Esnafi Sevindirdi

Üniversite ögrencilerinin en çok tercih ettigi illerden birisi olan serhat diyari Edirne’de yüz yüze egitime geçilmesi karari esnaflari sevindirdi. Ögrenci sehri olarak da bilinen Edirne’de yüz yüze egitime geçilmesi ile birlikte cigerciden sekerlemeciye, zücaciyeciden bakkalina kadar her kesimde hareketlilik yasanmasi bekleniyor.

(Özel) Üniversite Ögrencilerinin Gelisi Esnafi Sevindirdi
Covid-19 salgini sebebiyle yaklasik 1 buçuk yili askin süredir kapali kalan üniversitelerde yeniden yüz yüze egitime geçilmesi, ögrencileri oldugu kadar Edirne’deki esnaflari da sevindirdi. 55 bin ögrenciyi agirlayan Edirne’de yüz yüze egitim süreci öncesi hareketlilik yasanmaya basladi.

Salgin sebebiyle zor günler geçiren esnaflarin yüzü, yaz ayinda yasanan gurbetçi akininin ardindan üniversite ögrencileriyle gülecek. Üniversitelerde 27 Eylül’de baslayacak olan yüz yüze egitim süreci öncesi kalacak yer telasina baslayan ögrenciler, eksiklerini ise kentteki esnaflardan tamamliyor.

“Ögrencilerin ekonomiye katkisi büyük”

15-16 ay gibi uzun bir aradan sonra ögrencilere kavusmanin mutlulugunu yasadiklarini söyleyen Edirne Ticaret ve Sanayi Odasi (ETSO) Yönetim Kurulu Baskani Recep Zipkinkurt, Edirne’deki ögrenci sayisinin ve bu ögrencilerin ekonomiye katkisinin büyük oldugunu vurguladi. Edirne ticari hayatindaki isletmeler olarak ögrencilere sahip çikilmasi gerektigine deginen Zipkinkurt, yalniz ev kirasi olarak degil, fahis fiyat, fiyat etiketi ve ögrencilerle olan iliskilerin çok ciddi anlamda irdelenmesi, ögrencilere yardimci olunmasi gerektigini vurguladi. Is adamlarinin ürünleri uygun fiyatli olarak ögrencilere sunmasi gerektigini aktaran Zipkinkurt, kentteki esnaflara ve is adamlarina ögrencilere sahip çikmalari ve bu sikintili günleri hep birlikte atlatma çagrisinda bulundu. Salginla mücadelede etkin rolü olan asi çalismalari konusunda gereken hassasiyeti gösterdiklerini söyleyen Zipkinkurt, asi, hijyen, maske kurallarina uyuma dikkat edeceklerini ve bu konudaki çalismalarinin salgin bitene kadar devam edecegini dile getirdi.

“Edirne ögrencilerini bekliyor”

Bir buçuk yil sonra üniversite ögrencilerinin gelmeye baslamasi ile birlikte hareketlilik yasanmaya basladigini söyleyen Alipasa Çarsisi Dernek Baskani Yilmaz Sanis ise, “Edirne ögrencilerini bekliyor. 55 bin tane ögrenci gelecek. Bunlar Edirne’de bir canlilik olusturacak. Insallah bu sekilde devam eder. Herkesin tedbirlere uymasini riayet ediyoruz. Esnaf olarak tekrardan kapanmalar istemiyoruz. Herkese hayirli olsun” dedi.

Yaklasik 55-60 bine yakin ögrencinin Edirne’ye gelecegini ve bu durumun bir ekonomik girdisi olacagini aktaran Edirne’yi Tanitma ve Tava Ciger Koruma Dernegi Baskani Bahri Dinar, bu durumun esnaftan ev sahiplerine, bakkalindan marketine kadar her kesime getirisi olacagini söyledi.

Edirne’nin turizmle geçinen ve ögrenci kenti oldugunu belirten Dinar, “Edirne olarak en büyük karlarimizdan birisi de her yil 55-60 bin tane kardesimizi birer fahri turizm elçisi yapacagiz. Gittikleri yerde Edirne’yi anlatacaklar. Anlattiklari kisiler bize turist olarak geri dönecek. Bu da bizim için muhtesem bir kazançtir. Ekonomik ve kültürel olarak da bir farklilik yasanacak. Çok muhtesem bir sey. Kardeslerimizi dört gözle bekliyoruz” dedi.



“Edirne ekonomisi canlanmaya basladi”

Edirne ekonomisinin canlanmaya basladigini ifade eden Dinar, “Bir hafta önce kayit yaptirmaya geldiklerinde ev ve yurt aramaya basladilar. Anneler babalar gelmeye basladi.

Simdi okul baslayacak. Veliler de bir gidip dolasalim çocuklarimizi diyecekler. Bu da Edirne turizmine tekrar katki saglayacak. Onlara simdiden Allah zihin açikligi versin diyorum” diye konustu.

Üniversite ögrencilerinin gelmesinden dolayi çok mutlu olduklarini söyleyen Saraçlar Caddesi esnafindan Levent Yaçi, “Bu küçük esnafimiz ve biz dahil herkesin bekledigi bir tabloydu. Bize can suyu olacagina inaniyorum. Insallah Edirne’miz eski haline dönecek. Vatandaslarimizdan üniversite ögrencileri olsun, ortaokul ögrencileri olsun onlara gereken yardimi ve inisiyatifi göstermelerini istiyoruz” dedi.

Yüz yüze egitime geçilmesinin esnafi olumlu etkiledigini aktaran Çilingirler Caddesi esnafindan Ahmet Çakir, turizm ve ögrenciden geçinen Edirne’de yüz yüze egitime geçilmesinin ardindan ticari hareketlilik yasanmasini beklediklerini aktardi.

“Ögrenci karti ile daha ucuza binebilecekken sürekli 4 lira vermek zorunda kaliyoruz”

Trakya Üniversitesi Dis Hekimligi Fakültesi Bölümü ögrencilerinden Alaz Kirli ise, Denizli’den geldigini ve Edirne’nin geldigi yerden daha pahali bir sehir oldugunu aktardi. Esnafin yüzünün ögrenciler geldigi zaman güldügünü söyleyen Kirli, “Biz onlar için bir kaynagiz ama ögrencinin de bir cani var. Bu kadar pahaliliga ve zorlamaya gerek yok. Esnaftan ziyade aslinda kalma yeri konusunda sikinti yasiyoruz. Bunlar daha büyük sikinti. Barinma olarak burada magduriyet yasiyoruz. Diger türlü otobüs çok sikintili. Kart çikaramadik, ikametimizi istiyorlar. Okulumuz diger bölümlere göre erken açildi. Biz su an misafir ögrenci olarak yurtta kaliyoruz. Ikametimiz burada degil. Ögrenci karti ile daha ucuza binebilecekken sürekli 4 lira vermek zorunda kaliyoruz. Gün içinde en az üç kez otobüs kullaniyoruz. Bu da bizim için ekonomik bir zorluk oluyor. Buna bir çözüm istiyoruz” seklinde konustu.



“Genel olarak daha çok küçük esnafla iç içe olan bir sehir”

Trakya Üniversitesini kazanan ögrencilerden Doga Çankaya, daha önce Edirne’ye gezmeye geldigini ve çok yabancilik çekmedigini söyledi.

Edirne’nin genel olarak daha çok küçük esnafla iç içe olan bir sehir oldugunu aktaran Çankaya, "Ulasimi Tekirdag’a göre çok zor geldi bana. Ulasimda sikinti yasiyorum. Çünkü saat kaçta geçtigi belli degil. Sürekli taksi kullanmak zorunda kaliyoruz, o yüzden biraz zorlandim. Evin önünden üç hat geçmesine ragmen üniversiteye sadece bir tanesi gidiyor. O da saatte bir geçiyor. Evimin yakininda oldugu için her seyi ucuzluk pazari tarzi bir yerden aldim. Fiyatlar Edirne’de çok artmamis ama yine de ögrenciye biraz daha yardim yapilabilir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA