Merkez Bankasi'ndan Dijital Türk Lirasi Adimi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi; ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBITAK-BILGEM ile ikili mutabakat zabitlari imzaladigini ve “Dijital Türk Lirasi Isbirligi Platformu” olusturdugunu duyurdu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi’ndan (TCMB) yapilan açiklamada, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB); ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBITAK-BILGEM ile ikili mutabakat zabitlari imzalamis ve ’Dijital Türk Lirasi Isbirligi Platformu’ olusturmustur.
TCMB, mevcut ödemeler altyapisini tamamlayici nitelikte dijital Türk lirasinin tedavülünün potansiyel katkilarini arastirmayi sürdürmektedir. Merkez Bankasi Dijital Türk Lirasi Arastirma Gelistirme (AR-GE) projesi kapsaminda kavram ispat çalismasinin tamamlanmasi ile baslayan süreç, teknoloji paydaslarinin katilimi ile bir sonraki asamaya tasinmaktadir.
Merkez Bankasi Dijital Türk Lirasi Ar-Ge projesinin, teknolojik arastirma, gelistirme ve test süreçleri teknoloji paydaslarinin katilimi ile yakin isbirligi içerisinde gerçeklestirilecektir. Bu dogrultuda Merkez Bankasi; ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBITAK-BILGEM ile ikili mutabakat zabitlari imzalamis ve “Dijital Türk Lirasi Isbirligi Platformu” olusturmustur. Projeye iliskin stratejik ve kritik teknolojilerin ön uygulama testlerinin yapilacagi birinci faz bulgulari isiginda, platformun yeni katilimlarla genisletilmesi planlanmaktadir.
Birinci faz pilot uygulama çalismalari kapsaminda TCMB nezdinde prototip “Dijital Türk Lirasi Agi” tesis edilerek teknoloji paydaslari ile dar kapsamli ve kapali devre pilot uygulama testleri gerçeklestirilecektir. Elde edilen sonuçlar dogrultusunda daha yaygin ve genis katilimli pilot testlerin gerçeklestirilecegi ileri asama fazlara geçilecektir. Blokzincir teknolojisi, dagitik yapilarin ödeme sistemlerinde kullanimi, anlik ödeme sistemleri ile entegrasyon gibi basliklarda Dijital Türk Lirasi Ar-Ge projesi kapsaminda çesitlilik gerektirebilecek testlerin yapilmasi da planlanmaktadir.
TCMB’nin, dijital Türk lirasinin tedavülüne yönelik almis oldugu nihai bir karar yoktur. Tüm çalismalar deneysel AR-GE faaliyetleri ilkelerince yürütülmektedir. Farkli teknolojik alternatiflerin kapasite ölçümleri tamamlandiktan ve mimari kurgularin denemeleri sonuçlandirildiktan sonra, mevcut teknolojilerin dijital Türk lirasina iliskin iktisadi, hukuki ve mali gereksinimleri karsilayip karsilayamadiginin tespiti amaçlanmaktadir.
Birinci faz sonuçlari, testlerin tamamlanmasini müteakiben 2022 yilinda kamuoyu ile paylasilacaktir” denildi.