Maden Müzesi'nin Isletilmesi Için Protokol Imzaladilar

Zonguldak Maden Müzesi’nin isletimine dair protokol Vali Mustafa Tutulmaz, Belediye Baskani Dr.Ömer Selim Alan, TTK Genel Müdürü Kazim Eroglu ve Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü tarafindan imzalandi.

Maden Müzesi'nin Isletilmesi Için Protokol Imzaladilar
Zonguldak’ta maden müzesi çalismalari 1990’li yillarda basladi.

2000’li yillarda hiz kazandi ve yapimina 2009 yilinda Türkiye Tas Kömürü Kurumu ve Zonguldak Valiligi isbirligi ile baslandi. Daha sonra bakanlik ise dâhil olup müzenin insaati 2012 yilinda bitirildi. 2013 yilinda bakanlik tarafindan teshir - tanzim isleri baslatildi ve 2016 yilinda tamamlandi. Müze, 9 Aralik 2016 tarihinde açildi.

Zonguldak Maden Müzesinde; tas kömürü madenciligi, kömür madenciliginin tarihi, kurumsallasmasi, kente ve bölgeye etkileri Zonguldak özelinde anlatiliyor. Ayrica kömür madenciliginde kullanilan malzemeler sergileniyor. Canlandirmalar, maket ve kiokslar ile kömürün çikarilmasindan sevk edilmesine kadar süre anlatiliyor. Müze içerisinde kömür madenciligi ile malzemeler bahçede ise madencilikte kullanilan makineler sergileniyor.

Egitim ocagiyla madencilik sektörünü yasiyorlar

Müzenin hemen yanindaki TTK Egitim Ocagi, 1850’li yillarda açildi. Sürekli olmasa da kömür çikarildi. Türkiye Cumhuriyeti ilan edildikten sonra 1930’lu yillarda verimli bulunmayarak isletilmedi. II. Dünya Savasi esnasinda siginak olarak kullanildi. 1965 yilinda Eregli Kömür Isletmeleri (EKI) bünyesinde kurulan Egitim Müdürlügüne baglanan ocak o tarihten beri egitim ocagi olarak hizmet veriyor. Egitim ve gezi amaçli olarak kullanilan bu ocak sebebiyle de Maden Müzesi; ocagin hemen yanina su anki yerine yapildi.

Müzede teshirinde Zonguldak özelinde yerel madencilik anlatildi. Maden- kent iliskisi ön planda yer aldi. Bu iliski düsünüldügünde Zonguldak Maden Müzesi, maden müzesi olmasinin yaninda ayni zamanda Zonguldak kent müzesi kimligini kazandi.

Kent kültür ve turizmi için lokomotif

Zonguldak Maden Müzesi, TTK’nin Egitim faaliyetlerini sürdürdügü Egitim Ocaginin yanina yapilarak kent kültür ve turizmi için bir lokomotif olmasi düsünüldü.

Maden Müzesinin isletilmesi için 2011 yilinda Zonguldak Valiligi ve TTK Genel Müdürlügü arasinda protokol yapildi. 2011 yilinda müze insaatini Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü devraldi. 2013 yilinda insaatini bitirdi. Teshir-tanzim de 2016 yilinda bitirilerek 2016 Haziran ayinda fiilen hizmete açildi. Teshir-tanzim isi devam ederken 12 Mart 2015 yilinda Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü ile TTK Genel Müdürlügü arasinda “Maden Müzesinin Isletimine Dair Protokol” imzalandi. Gelinen asamada ise;

Zonguldak Valiligi, TTK Genel Müdürlügü, Zonguldak Belediye Baskanligi ve Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü arasinda “ Maden Müzesi’nin Isletimine Dair Protokol” hazirlanarak 15 Eylül 2021 tarihinde imzalandi.

Maden müzesi ile egitim ocaginin entegre bir sekilde hizmet vermesi için hazirlanan proje sonrasinda çalismalar devam ediyor. Proje ile, maden müzesinden ocaga simülasyonlu asansör sistemiyle geçis yapilarak ziyaretçilere dogal bir maden ocagi deneyimi yasatilmasi hedefleniyor.
Kaynak: İHA