Lenfomada Erken Teshis Hayat Kurtariyor

Lenfomanin erken evrede teshis ve tedavi edildiginde basari oraninin daha da arttigini belirten Hematoloji Uzmani Doç. Dr. Özlem Sahin Balçik, “Hastalar erken dönemde hekime basvurduklari takdirde daha az sayida tedavi kürü ile sifa elde edilebilmektedir. Böylece kemoterapinin ardindan ileride olusabilecek yan etkiler en aza indirilebilmektedir” dedi.

Lenfomada Erken Teshis Hayat Kurtariyor
15 Eylül Lenfoma Farkindalik Günü kapsaminda bilgilendirmelerde bulunan VM Medical Park Samsun Hastanesi Hematoloji Uzm. Doç. Dr. Özlem Sahin Balçik, “Lenfoma, kemoterapi ile tam sifa elde edilebildigi anlasilan ilk kanser türüdür. 2. Dünya Savasi sirasinda lenfoma (lenf bezi kanseri) hastasi olan askerlerin kimyasal silah olarak kullanilan hardal gazina maruz kalmalarini takiben lenf bezlerinde küçülme olmasi, tip tarihinde bir devrim etkisi yapmistir. Böylece bir kanser türünün ilaç tedavisi (kemoterapi) ile tam olarak iyilesebilecegi (kür) görülmüstür” ifadelerini kullandi.

LENFOMA TEDAVISINDE YENILIKLER OLDU

Lenfomanin; Hodgkin ve Hodgkin disi olmak üzere iki ana tipi bulundugunu belirten Doç. Dr. Balçik, “Günümüzde birçok farkli kanser türü cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi gibi metotlar tek basina veya birlikte kullanilarak tedavi edilebilmektedir. Son yillarda teknolojik gelismelere paralel olarak lenfoma tani ve tedavisinde de çok sayida yenilik bulunmaktadir. Özellikle kanser hücresini taniyan ve sadece kanser hücresini yok eden akilli ilaçlar gelistirilmistir. Bu ilaçlar tek baslarina veya diger kemoterapi ilaçlari ile birlikte kullanilmaktadir. Kanser asisi ve kansere yönelik hücresel tedaviler ile ilgili çalismalar halen devam etmektedir” diye konustu.



NEDENSIZ ATES VE TERLEMEYE DIKKAT

Tüm kanser türlerinde oldugu gibi lenfomalarda da erken teshisin hayat kurtardigina dikkat çeken Doç. Dr. Balçik, "Lenfoma herhangi bir enfeksiyon durumu olmaksizin boyun, koltuk alti ve kasik bölgelerindeki lenf bezlerinde olusan genellikle agrisiz, büyümeye devam eden sislik; herhangi bir enfeksiyona bagli gelismeyen ve sebebi belli olmayan ates; pijamalari ve yatak çarsaflarini bile degistirmeyi gerektiren asiri gece terlemesi ve 6 ay gibi bir sürede kilo verdirici diyet tedavisi olmadan kisinin normal kilosunun yaklasik yüzde 10’unu kaybetmesine yol açan istem disi ve hizla kilo verilmesi gibi sikayetlere yol açabilir. Bu sikâyetleri olan hastalar erken dönemde hekime basvurduklari takdirde hastalik erken evrede yakalanmakta ve daha az sayida tedavi kürü ile sifa elde edilebilmektedir. Böylece kemoterapi ardindan ileride olusabilecek yan etkiler en aza indirilebilmektedir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA