Kuru Kayisi Yeni Ihracat Sezonunun Ilk Ayinda Yüzleri Güldürdü

Dünya kayisi üretiminde söz sahibi olan Malatya, yeni sezon kuru kayisi ihracatinin basladigi agustos ayinda satislarini geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 42 artirdi Malatya Ticaret Borsasi Baskani Ramazan Özcan: 'Aralik sonuna kadar 50 bin ton kuru kayisi ihracati yapmayi hedefliyoruz'.

ORHAN YOLDAS - Yeni sezon kuru kayisi ihracatina baslanan Malatya'da, agustos ayinda 8 bin 839 tonluk satistan yaklasik 32 milyon dolar gelir elde edildi.

Malatya Ticaret Borsasi Baskani Ramazan Özcan, AA muhabirine, kuru kayisi ihracatinda yeni sezonun agustos ayinda basladigini belirterek, ilk ayda ürünün yüzleri güldürdügünü söyledi.

Elde edilen verilerin bu yil için umut verici oldugunu aktaran Özcan, söyle konustu:

"Sezon öncesinde ürünümüze yurt disinda ciddi bir pazar olustugunu ve ihracat miktariyla elde edilen gelirin artacagini tahmin ediyorduk. Sezonun baslamasiyla tahminlerimiz gerçege dönüsmeye basladi. Bu sezon agustos ayinda 8 bin 839 ton kuru kayisi ihraç ettik, geçen sezonun ayni ayinda 6 bin 300 ton ihraç etmistik. 8 bin 839 ton kuru kayisi ihracatina karsilik yaklasik 32 milyon dolar gelir elde ettik."

Yeni sezona girerken stoklardaki kuru kayisinin bitmek üzere olduguna deginen Özcan, söyle devam etti:

"Temmuz ayinda piyasada biraz sikinti vardi ama bu asildi. Temmuz ayi teslimatlarini agustosta gerçeklestirdik. 2021 yili ihracat sezonunun ilk 5 ayi, bizim için çok önemli. Bu dönemde agustos, eylül, ekim, kasim ve aralik aylarini kapsiyor. Aralik sonuna kadar 50 bin ton kuru kayisi ihracati yapmayi hedefliyoruz. Önümüzdeki 4 ayda geçen yilin rakamlarinin üzerinde ihracat yapilacagini tahmin ediyoruz. Lojistik, ulasim ve konteyner bulmada ihracatçilarimiz ciddi sikinti yasiyor ancak önümüzdeki günlerde bu sikintilarin çözülmesini temenni ediyoruz."

- Malatya'nin ihracatinda kayisinin önemi

Özcan, geçen sezonun agustos ayinda yapilan kuru kayisi satisindan 19 milyon dolar gelir elde edildigine dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Kentin agustos ayi ihracatina bakildiginda kayisi, genel ihracatin yüzde 75'ini olusturmus. Malatya, dünya kayisi baskenti olmanin avantajini ihracatta kullaniyor. Tarim ürünlerinde, kuru meyve grubunda, kuru kayisi Türkiye'nin yüzünü güldürüyor, sehrimizin ekonomisini ayakta tutuyor. Malatya'nin ihracat rakamlarinin büyük bölümünü kayisi olusturuyor, bu da bir tarim ürün için önemli ve sevindirici."
Kaynak: AA